Скандално: Андрей Цеков пусна 120 млн. за водопроводи, жена му има ВиК фирма

0

Едва една трета от общинските проекти за ремонт на пътища и ВиК мрежата се движат по план и ще бъдат довършени до местните избори в края на октомври с нови 120 милиона от бюджета за общо 85 проекта. Това стана ясно по-рано днес от думите на регионалния министър Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия.

Alarma.bg припомня, че съпругата на Андрей Цеков – Деница, върти фирми, които се занимават именно с ремонт на пътища и ВиК, ето ги:

ПРОПЪРТИ ТРЪСТ ЕООД, ДЕНИЦА БЛАГОЕВА ЦЕКОВА – едноличен собственик на капитала

БСПФ БЪЛГАРИЯ ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

ИНФИНИТУС АР ЕНД ДИ ЕООД, ДЕНИЦА БЛАГОЕВА ЦЕКОВА – управител

БСПФ СУПЕР БОРОВЕЦ ЕАД , Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

ИНФИНИТУС ЕООД, Деница Благоева Декова – едноличен собственик на капитала

ВЕРИДЕЯ ООД, Деница Благоева Цекова – съдружник и управител

БСПФ ПРОДЖЕКТ 1 ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

Интегрити Европа ООД, Деница Благоева Цекова – съдружник и управител

Любопитно е, че на адреса на Инфинитус ЕООД, флагмана в Цековата империя, регистрирана в София на „Уилям Гладстон“ №54, има регистрирани общо 13 фирми. Не е нужно да си Шерлок Холмс, за да се досетиш, че всичките те, макар и с различни собственици, са под контрола на МРРБ министъра и съпружеското тяло Деница:

131285464         БИЗНЕС АДВАЙЗЪРИ ГРУП АД

200540525         Акаунта ЕООД

175427113         АДВАЙЗЪРИ СЪРВИСИС КОНСУЛТИНГ ООД

204372726         ДИВЕЛЪПМЪНТ АСЕТС АД

203105962         ИНФИНИТУС ЕООД    

130993007         ТРАНЗАКТА ООД

131107019         НИКОЛОВ И ПАРТНЬОРИ ЕООД

Реклама

201670347         ТОРРЕС ЕООД

201214436         ЛЕНГЕР АРКИТЕКТС БЪЛГАРИЯ ЕООД

205257513         Улас Инвестмънтс ЕАД

207259363         Интегрити Европа ООД       

175172552         ТАКСАКТА ООД

Информаторът на Alarma.bg е категоричен, че с благословията на Кирчо и Кокорчо Андрей Цеков през жена си Деница управлява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за благоустройване на фамилията си. Семейният флагман, установи проверката ни, е „Инфинитус“ ЕООД, която е регистрирана през 2014-а, когато 50-годишният днес Андрей Цеков става член на Управителния съвет (2014 – 2016) и на контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България.

Дали семейните фирми ще папкат държавни пари – Alarma.bg ще проследи внимателно.

Припомняме, че през септември 2022 г. служебното правителство на Гълъб Донев реши с над 406 милиона лева да се финансират 234 общински проекта – по един за всяка община. Тогава бяха преведени авансово половината от парите.

Единственото в община Карлово бяха одобрени за финансиране два проекта, заради разрушената пътна и ВиК инфраструктура от наводнението в началото на септември 2022 г. Година по-късно нищо от обещаното не е изпълнено, оплакаха се местни жители. Наводнените преди година села Богдан, Каравелово и Слатина продължават да са без улици, няма и изграден мост над реката, който беше разрушен по време на бедствието.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че общината е изготвила всички проекти, включително е избрала изпълнители, но все още чака разрешения от институциите за започване на работа.

„Община Карлово е готова с всички проекти, избрала е изпълнители, очакваме съгласувателинте режими от институциите на държавата. Започнахме да изграждаме строителните обекти, постепенно ще се включват нови и нови, когато получим разрешенията, които ни дават право да започнем да работим“, коментира Емил Кабаиванов пред БНТ преди дни. По думите му до момента държавата е отпуснала на общината 17 млн. лв. от обещаните 70 млн. лв. за възстановяването на пострадалите села.

Държавата не превежда авансово парите за изпълнението на общински проекти, а на етапи, след като бъдат извършени дейностите по тях, разясни министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

От обясненията ми пред депутатите стана ясно, че в подобна ситуация, като тази на Карлово, са около две трети от общинските проекти, които се финансират с пари от държавата.

Някои общини все още не са провели процедурите за избор на изпълнител за ремонта на пътища или ВиК мрежата. При други не са започнали строително-монтажни работи, посочи Андрей Цеков.

Той уточни, че с тези общини няма да бъдат подписвани анекси и няма да им бъдат превеждани пари по договорите подписани през есента на 2022 г. с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Още следващата седмица ще започне подписването на анекси по изпълнението на около 85 общински проекта за ремонт на улици, пътища и ВиК, обеща регионалният министър. По думите му по проверка на регионалното министерство е показала, че по тях са изпълнени предвидените дейности.

Така 40 общини ще получат близо 87 млн. лв. за ремонт на общински пътища. С 13 общини ще се подпишат анекси за 10.2 млн. лв. за довършване на ремонти на улична мрежа.

С 23 млн. лв. ще бъдат финансирани 30 общини за ремонт или изграждане на ВиК мрежа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.