Убийството на Станка Марангозова се връща във Военния съд

0

Военно-окръжната прокуратура в София отново внесе в Софийския военен съд обвинителния акт за убийството на Станка Марангозова, съобщиха от прокуратурата. Това е втори опит, след като преди година и осем месеца съдиите с пагони го върнаха на държавното обвинение заради множество пропуски.

Сега от прокуратурата уточняват, че са събрани над 100 тома с доказателства по досъдебното производство. 

С обвинителния акт на съд отиват четирима. Единият от тях Борис Иванов е бил служител на Национална служба за охрана (НСО) и затова делото е във военна прокуратура и съответно във военен съд. Петър Костов, известен още като Стъкларя, е предаден на съд като извършител на престъплението, а останалите като подбудители и помагачи.

Според прокурорите събрани са доказателства, че на 10 октомври 2019 г. в София извършителят на престъплението е проследил жертвата до блок в кв. „Младост“ и стрелял от мотоциклет, прикривайки оръжието с букет от изкуствени рози. На Станка Марангозова били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й.

Съдът остави в ареста Иво Масларов, обвинен за убийството на Станка Марангозова
Тя била следена близо месец, като бил използван и тракер за определяне на местонахождението й. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското село Чепинци на 20 май 2020 г.

След убийството обвиняемият Иво Масларов  напуснал пределите на страната и се укрил от органите на досъдебното производство първо в Швейцария, а по-късно в Германия. В изпълнение на издадената от Военно-окръжна прокуратура-София Европейска заповед за арест местонахождението му е установено и на 5 октомври 2022 г. е екстрадиран у нас.

Трима от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

В хода на разследването е извършен следствен експеримент и множество експертизи – съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Софийският военен съд да насрочи заседание за разглеждане на делото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.