Решетки за обвинените за източване на Здравната каса

0

Управителят на медицински център “Медлайф” Ненко Василев, д-р Ростислав Костадинов и обвинените за техни помагачи Пламен Коларов, Веселина Николова и Златка Бързакова получиха най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

След двучасово закрито заседание и час и половина почивка съдия Божидар Кърпачев прецени, че има достатъчно доказателства да се предположи, че са виновни за схемата за източване на Здравната каса. В последната година медицинският център е издал документи за около 5,2 млн. лв. за помощни средства на инвалиди.

Към мотивите за мярката съдията посочи, че петимата са обвинени в тежко умишлено престъпление. Той споделя доводите на защитата, че на този етап от разследването няма достатъчно доказателства за осъдителна присъда. “За вземане на мярката обаче е нужен по-малък доказателствен интензитет”, заяви съдия Кърпачев.

От събраните показания магистратите са добили пълна картина както за схемата, така и за действията на всеки един от участниците. “При положение, че на всеки от тях е повдигнато обвинение за продължително престъпление с над 200 деяния, не е важно дали са всички са виновни за всяко едно”, обясни съдията. Той посочи, че няма опасност обвиняемите да се укрият, но може да извършат други престъпления.

“Обществена опасност на деянието се увеличава заради големия размер и механизма на извършване. По делото има данни за извършени и други престъпления – пране на пари и участие в организирана престъпна група, макар още да няма повдигнато обвинение за това”, каза съдия Кърпачев.

В разпита си Пламен Коларов е направил пълни самопризнания. Спрямо него обаче има данни за склоняване към лъжесвидетелстване, така че няма да получи по-лека мярка от останалите обвинени.

Адвокатите на петимата заявиха, че ще обжалват. Те имат право да го направят в 3-дневен срок пред Окръжния съд. Заседанието на втора инстанция ще бъде на 7 септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.