Ще осъдят ли изродите от Негован, убили и разчленили двойка пенсионери?

0

Съдия Даниела Талева, която гледа процеса срещу Пламен Шляпашки и Георги Нанчев може да напусне поста си през септември, за да разследва главния прокурор

ГРИГОР ТРИФОНОВ

Делото срещу извергите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев, който през 2019 г. убиха и разфасоваха бившият треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата Марияна почти сигурно ще започне отново, научи „Уикенд”.

Причината този път не е обичайната – калпаво написан обвинителен акт. Все пак, процеса върви вече две години и след още няколко заседания се очаква произнасяне на присъда. В случая става дума за невероятен късмет на касапите. Съдия Даниела Талева, която гледа делото срещу Шляпашки и Нанчев, преди месец стана първият магистрат, избран да разследва главния прокурор по новия механизъм, приет от парламента. Заради неясните текстове, гласувани от депутатите, Талева все още не е стъпила в новата си роля. Очаква се в началото на септември Народното събрание да гласува нужните корекции. След това Висшия съдебен съвет (ВСС) е длъжен да назначи съдия Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура със задача да провери сигналите за имотни далавери на Борислав Сарафов и при данни за престъпление да изготви обвинителен акт.
С избора на Даниела Талева за извънреден прокурор тя автоматично спира да е съдия, а десетките дела, гледани от нея, трябва да започнат на ново. Сред тях е и това срещу касапите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев. Все пак, каквато и да е развръзката, двамата убийци ще изчакат присъдите си в ареста, след многобройните откази на съдия Талева да ги пусне на свобода.
„Въобще не завиждам на новия колега, който ще поеме случая. Само при мисълта, какво ще му сe наложи да види и чуе, изтръпвам”, коментира с погнуса магистрат.


Факт е, че в делото срещу двамата изверги има ужасяващи детайли. Преди да се стигне до присъдата, новия съдебния състав ще трябва да разпита свидетели, изслуша експертизи и изгледа снимки и видеозаписи, запечатали разфасованите останки на Йордан и Марияна Атанасови.
Случилото се на 14 юли 2019 г. преспокойно може да изправи косите и на човек с железни нерви. Иронията е, че бившият треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му стават жертва на свой близък, на когото имат пълно доверие. Атанасови и майсторът Георги Нанчев се познават повече от 10 години. Доволни от услугите му, те често го викат да ремонтира апартаментите, на които са собственици.


Последната поръчка е няколко седмици преди кървавата трагедия. Георги Нанчев идва да смени дограмата в семейното жилище на старците заедно със своя приятел Пламен Шляпашки. Докато двамата майстори измазват стените, Йордан Атанасов им разказва, че наскоро са продали няколко от апартаментите си за близо един милион лева. Нанчев и Шляпашки остават с впечатлението, че старците държат парите в дома си и решават да ги откраднат.
„На тия дърти вампири за какво са им пари?!”, подхвърлил Нанчев на своя авер, докато си пият ракията след работа. От дума на дума двамата се самонавиват, че на тях пачките са им далеч по-нужни. Почерпеният Нанчев с радост приема офертата на своя другар заедно да очистят пенсионерите.


Шляпашки веднага си купува пистолет „CZ” със заглушител. На 14 юли двамата майстори отиват в дома на Атанасови, за да си довършат работата. Около 12 часа, докато Пламен Шляпашки работи на балкона, Георги Найденов идва при него и прошепва: „Действай!”. Без да чака втора подкана, Шляпашки вади от чантичката, която виси на рамото му пистолета, навива заглушителя и стреля по суетящатата се с гръб към него баба Мариана. Куршумът пръска черепа на старицата и тя пада на пода. Извергът веднага изтичва в кухнята и прострелва Йордан Атанасов. Бившият треньор по борба се строполява по гръб и започва да хърка, а Шляпашки хладнокръвно кляка над него и го довършва с изстрел в главата.


След като са се убедили, че клиентите им са мъртви, двамата майстори претърсват целия апартамент
. Уви, мечтаните от тях пари не са открити. Бандитите намират само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. Белята обаче вече е станала и убийците се заемат да заличат следите от престъплението.


След като преместват труповете на старците в банята, Нанчев и Шляпашки напускат апартамента. Планът им продължава – сега следва да се освободят от труповете. Купуват три огромни бидона за кисело зеле и здрави найлонови чували, след това се връщат обратно, за да си „довършат работата”.
Двамата изроди се затварят в банята на семейство Атанасови и близо 4 часа като във филм на ужасите разфасоват телата на пенсионерите. Крака, ръце, торсове и глави са натъпкани в бидоните, а кървавите им дрехи – в чувалите. След като привършват с разфасоването, извергите прилежно измиват целия апартамент с белина, а останките от семейство Атанасови натоварват в джипа на Шляпашки. Двамата убийци се мятат в колата и потеглят към софийското село Негован. Там бидоните и чувалите са изхвърлени в близкия язовир.


През следващите дни касапите продават част от бижутата на убитата Мариана Атанасова в заложна къща. Два от златните пръстени и колие Георги Нанчев си запазва и подарява на своята съпруга. Естествено, жената така и не разбира какъв е произхода на подаръците, с които веднага се накичва. Явно бижутата наистина си струват, щом месец по-късно, когато ченгетата идват, за да арестуват Нанчев, тя отново ги посреща, накичена с тях.
Въпреки, че касапите затрупват с камъни уличаващите ги бидони и чували, месец по-късно рибар забелязва плуващ над водата човешки крак. На повиканите по спешност ченгета им трябват няколко дни, за да претърсят язовира и извадят всички части от двамата разфасовани старци. Колко пъти са повръщали, носейки полуразложените и вмирисани останки, сами те си знаят. И съдия Даниела Талева, която по време на делото е принудена да изслуша покъртителните разкази на ченгета и изгледа направените снимки и видео от местопрестъплението. Дали подобно съмнително щастие ще има и друг неин колега, при евентуалният рестарт на процеса, предстои да разберем през септември.


Дълго време криминалистите нямат представа чии са откритите останки. Дъщерята на семейство Атанасови отдавна живее в чужбина и първоначално не разбира за тяхното изчезване. Тя рядко се чува с родителите си. Първата следа дават от бидоните, в които са натъпкани телата на пенсионерите. За късмет на разследващите, румънската фирма производител е маркирала всеки от тях с баркод. След като полицаите издирват вносителя, се изяснява, че са продадени в магазин в село Световрачене на 14 юли 2019 г. На записите от охранителните камери се виждат лицата на купувачите и номера на колата им. Така от МВР разбират кои са убийците, но не и самоличността на жертвите. Мистерията се разплита месец след откриването на труповете, след като криминалистите публикуват снимки на дрехите на убитите.


„Това е блузата на мама”, промълвила по телефона от Нигерия дъщерята на Атанасови. Тя обяснила на ченгетата, че баща и Йордан е купил тениската в Дубай, където преди време работел като треньор по борба. Жената веднага си идва в България, за да разпознае лично телата. Едва след това касапите Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са арестувани. Лъсват и нови улики, който ги заковават. В помещение, ползвано от Шляпашки, е намерен пистолета, с който старците са убити и гилзи от фаталните куршуми. Както вече посочихме, съпругата на „колегата” му Нанчев е изловена, докато носи задигнатите бижута на Мариана Атанасова.


Единият от килърите се измъква от отговорност за още 2 извършени убийства

Шляпашки отравя с лекарства баба Цветанка, за да й вземе апартамента

След ареста си Пламен Шляпашки и Георги Нанчев започват да се топят взаимно. Всеки от тях разказва пред криминалистите, че другият е убил Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. Все пак, това е по-тежкото престъпление, за което извършителят може да отнесе доживотен затвор. Колкото до разфасоването на труповете, то „помагачът” може да се размине и с десетина години зад решетките.

Пред ченгетата Нанчев разказва, че Шляпашки му се похвалил как преди 15 години е очистил любовникът на майка си. „Дразнеше ме и му видях сметката”, гордо разказал извергът на своя другар Георги Нанчев.


Дали наистина Пламен е убил приятеля на майка си, не е ясно. По случая е открит само черепът на мъжа, но без следи от удари, нито от куршуми или други травматични увреждания. Затова разследването се води за склоняване към самоубийство. Дело и до днес няма.
На съвестта на Шляпашки тежи и смъртта на 85-годишната баба Цветанка Стоянчова от София, убедени са ченгета. За съжаление, разследващите дълго време отказват да направят каквото и да е. Накрая, въпреки показанията на анонимен свидетел, се оказва, че доказателствата не стигат за повдигане на обвинение.


„Смъртта на Йордан и Мариана Атанасови трябва да тежи на съвестта на полицаите. Ако си бяха свършили работата с мама, два живота щяха да бъдат спасени”, убедена е дъщерята на мистериозно загиналата баба Цветанка. Както при семейство Атанасови, баба Цветанка също наема извергът да й ремонтира апартамента. Докато мести мебелите, за да боядиса стена, от един от шкафовете изпада пачка със 70 000 евро. Тогава според показанията на анонимния свидетел Шляпашки решава да обере старицата. Психарят действа хитро. В продължение на дни дава на баба Цветанка да пие свръхдози от неизвестно лекарство. След няколко „курса на лечение”, състоянието й рязко се влошава. На 8 септември 2018 г. жената припада на улицата. За да не се събуди никога повече.
Първоначално близките вярват на поставената от лекарите след формален преглед диагноза инфаркт. Съмненията, че има нещо нередно се прокрадват няколко месеца по-късно. Дъщерите на починалата старица с изумление научават, че приживе тя е продала апартамента си. Купувач е мъж от Радомир, на чиито име се водят десетки жилища на починали пенсионери. Оказва се, че малко преди да се спомине, баба Цветанка подписва пълномощно на Пламен Шляпашки, с което му дава право да изтъргува жилището. Разбира се, роднините на старицата се съмняват, че такова пълномощно има, но сделката е изповядана без проблем от нотариус с доста съмнителна слава. При последвалия разпит на новия собственик, той разказва на ченгетата, че Шляпашки му се е похвалил как е отровил баба Цветанка.


До колко реална е продажбата, можем да добием представа и от цената – апартамента от над 100 кв.м. в столичния кв. „Гео Милев” е изтъргуван за скромната сума от 112 500 лв., макар пазарната цена да е поне три пъти по-висока. Хилядарките, който пълномощникът Шляпашки би трябвало да е връчил на баба Цветанка, така и не са открити.


„След смъртта на майка ми в жилището не намерихме нито стотинка, а тя имаше доста пари. Освен уж получените от „продажбата” на апартамента сума, тя имаше и пари от сделка със земя в квартал „Слатина”, разказва дъщерята на мистериозно починалата старица.
След като роднините на старицата подават жалба в полицията, е разпитан новият собственик на апартамента. Разкритията му не се виждат достатъчни за наблюдаващият прокурор, който отказва да изпълни молбата на роднините за ексхумация на трупа на починалата старица. Така възможността да се докаже отравяне е пропиляна.


Колкото до Пламен Шляпашки, щом веднъж му се е разминало, защо да не си пробва късмета отново. За щастие, неуспешно, но още двама души си отидоха без време.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.