Бизнесмен прецакал Брендо за турския паспорт

0

Евелин Банев-Брендо е преметнат от бизнесмен за турския си паспорт! Кокаиновия крал се доверил на корпоративен бос за изваждането на документи, но бил изигран. Това пише местно издание по повод турското тескере на Брендо, научи „България Днес“.

Оказва се, че бизнесменът от схемата е собственикът на базираната в Дубай компания „Хюрия Прайвът“ Джон Ханафин. Твърди се, че той е взел голяма сума пари от пазара и е духнал, а полицията е по петите му.

Преди време стана ясно, че докато се издирва с червена бюлетина на Интерпол, Банев се е сдобил нелегално с турски документи за самоличност. Човек от службите разказва, че поради проблемите си с правосъдието в няколко държави Кокаиновия крал не е могъл да получи нормално гражданство чрез инвестиции например.

Поради тази причина чрез дубайската фирма му е била изфабрикувана фалшива история, която да му осигури документите за самоличност. За целта са били платени 305 хил. долара, а преговорите за получаване на турско гражданство са водени с хора на висши позиции в републиката. Всичко е движено от доведения брат на Брендо – Симо Карайчев, твърди къртицата.

1000 думи: Да слезеш жив от бесилото на Кадафи

Според източници собственикът на компанията Джон Ханафин заедно с Мустафа Байрям и Джейкъб Кид не са изпълнили докрай обещанията си за това, за което им е платено. Байрям се опитал да обясни, че негов бивш служител е пуснал жертвите по пързалката. Разследващите погват схемата и установяват, че бандата за фалшиви паспорти е измамила много хора, сред които е и Евелин Банев.

Джон Ханафин и компанията му са санкционирани за пране на руски пари в Дубай
Джон Ханафин и компанията му са санкционирани за пране на руски пари в Дубай

Някои от участниците са подозирани за участие в контрабанда на наркотици в световен мащаб. Не е изключено по тази връзка да са се намерили с осъдения в три държави Брендо. Нашенеца го чакат 20 г. затвор в Италия по аферата „Кокаинови крале“, 10 г. и половина решетки в Румъния за наркотрафик и 6 г. у нас за пране на пари от дрога.

Според истанбулско издание тримата разследвани бизнесмени са потърсили убежище в чужбина, вероятно Обединените арабски емирства. Именно в Дубай е базирана компанията на ирландеца Ханафин.

Джейкъб Кид също е в схемата с паспортите, твърдят криминалистите
Джейкъб Кид също е в схемата с паспортите, твърдят криминалистите

Според собствения й уебсайт „Хюрия Прайвът“ е независима, международна, наградена фирма за частни инвестиции, финансови и консултантски услуги, дялово инвестиране, стратегическо управление на клиенти на световните пазари, имиграция, многофамилни офиси и корпоративно структуриране с централен офис в Дубай.

Фирмата съветва клиенти и предлага „професионален опит във финансовите услуги с международна мрежа от контакти и дълбоко разбиране на нуждите на съвременния клиент“. „Ние им предоставяме свободата да пътуват без визи и да имат достъп и да репатрират своето богатство по възможно най-комерсиалния, данъчно ефективен и рентабилен начин“, посочват от компанията.

В края на май още черни облаци надвисват над Ханафин. Босът и фирмата му са поставени в списъка със санкции на Министерството на финансите на САЩ като част от действие за спиране на потока на руски пари в чужбина. Бизнесменът и „Хюрия Прайвът“ са включени в списъка заедно с няколко други лица и компании, използвани за подпомагане на Русия да избегне санкциите. Според изявление на американските служби Ханафин е улеснил движението на руски пари в ОАЕ чрез „Хюрия“.

„Ханафин с помощта на корумпирани правителствени служители се снабдява с фалшиви паспорти за руски клиенти, които искат да скрият руската си националност. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. „Хюрия“ започна да работи бързо, за да премести руски активи в структури, които ги защитават от санкции. Освен това компанията помогна на заможни граждани на Руската федерация да си набавят неруски паспорти под фалшиви имена, за да избегнат финансов контрол и санкции“, разкриват разследващите.

 Украинска и швейцарска афера

Украйна и Швейцария се наредиха на опашката на страните, които издирват Брендо. Нашенецът беше задържан през септември 2021 г. в Киев, но след 15 дни в килия беше пуснат. Причината е, че се е сдобил с украинско гражданство, което го спасява от екстрадиция в друга държава. Впоследствие се установи, че паспортът е издаден нелегитимно.

Междувременно и Швейцария подаде молба за екстрадицията на Евелин Банев. Там той е разследван за пране на пари от наркотици чрез сметки в банката „Креди Сюис“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.