Брендо изнесъл българско оръжие за $ 350 милиона в Украйна?

0

Протежето на Евелин Банев Калоян Станиславов изкача в разследването на гигантска афера за продажба на наши ракети и снаряди за Киев

Оръжейният търговец, смятан за подставено лице на Евелин Банев-Брендо е доставил в Украйна български гранати, ракети и снаряди за над 350 млн. долара. Вместо похвали за добре свършената работа, властите в Киев проверяват Станиславов като евентуален участник в престъпна схема, при която кухи фирми надуват многократно цената на мунициите, осигурявайки на своите собственици огромни печалби, твърди в свое разследване американският вестник „Ню Йорк Таймс”.

Организатор на схемата е бившият украински депутат Серхий Пашински. Станиславов е в ролята на посредник, с чието застъпничество продукцията на родните оръжейни заводи потегля нелегално към Киев. Източници на „Уикенд” твърдят, че е много вероятно към списъка на заподозрените от Киев аферисти да бъде добавен и Брендо, по чиито указания действал Калоян Станиславов. Това със сигурност ще затвори украинският чадър, благодарение на който Банев 2 години се укрива от агентите на Интерпол в опустошената от кремълските орди държава.


Схемата на тандема Серхий Пашински и Калоян Станиславов е задействана още в първите дни на руското нападение над Украйна. До тогава бившият депутат Пашински е в немилост пред властите в Киев заради минали участия в корупционни афери. През 2019 г. лично президента Волдемир Зеленски го обявява за едно от лицата на политическата корупция и срещу него започват няколко разследвания.


След като Русия напада през февруари 2022 г., палачинката се обръща и аферистът набързо е реабилитиран. За свой късмет, лошият Пашински има много ценно качество – прекрасни връзки с оръжейни търговци в цял свят. Точно в този момент такива контакти са жизнено необходими на нападнатата му родина. След като храбро отбива първите атаки на путиновите орди, украинската армия е заплашена от капитулация заради липса на муниции. В този момент помощта от САЩ е още в бъдещето, а и властите в Киев имат далеч по-голяма нужда от боеприпаси със съветски калибър.
България, която е най-големият производител на подобни муниции, отказва да продава директно на Украйна от страх да не разстрои Русия, пише в своя материал в. „Ню Йорк Таймс”. Да припомним, че по това време на власт е кабинета на Кирил Петков, който не крие своите симпатии към нападнатата Украйна. За оръжейния износ обаче отговаря вицепремиера Корнелия Нинова, която е „твърдо за мир” и често повтаря нелепите кремълски опорки, че „злите нацисти в Киев” сами са си виновни.
Изпаднали в безизходица, украинските военни се обръщат за помощ към всевъзможни оръжейни търговци. Сред първите, които предлагат услугите си, е бившият депутат Серхий Пашински. На разговори с хора от правителството той се хвали, че е влязъл във връзка с българският оръжеен търговец Калоян Станиславов, който може да пробие ембаргото на Корнелия Нинова. Една от версиите е, че връзката със Станиславов става възможна благодарение на Евелин Банев-Брендо. По това време оръжейният брокер го играел подставено лице на укриващият се в Киев наркобос, твърдят запознати.


Както „Уикенд”, Калоян Станиславов през 2022 г. става собственик на фирмите „Изба Славейково” и „Козарево енерджи”, чрез които Евелин Банев-Брендо дълги години препира милионните си печалби от наркотрафик. Какво е накарало оръжейният бос да нагази в наркосредите, само можем да гадаем. Според една от версиите, Станиславов купува вече безполезните фирми, като вид услуга към Брендо, в замяна на помощ за своя бизнес. Дали е така, или са верни слуховете, че заради финансови проблеми търговецът на оръжие е станал подставено лице на мафиота едва ли да разберем.


Факт е обаче, че Калоян Станиславов е препоръчан на Серхий Пашински като човек, който знае пътя към сърцето на Корнелия Нинова. Двамата бързо се сработват и фирмите на Пашински „Ukrainian Armored Technology” и на Станиславов „Булкомерс КС” започват съвместни доставки за Украйна на български патрони, гранати, ракети и снаряди. Калоян Станиславов явно не е преувеличил с хвалбите, защото неговото дружество успява да пререди всички останали търговци окупирали порталите на нашите военни заводи.


„Г-н Станиславов успява да накара българските предприятия да дадат приоритет на поръчките му. В началото на миналата година той е закупил почти всичкия наличен барут, което е объркало конкурентите му”, пишат в своето разследване журналистите от „Ню Йорк Таймс“.
Твърди се, че принос за това има и лобирането от дясната ръка на Корнелия Нинова Калоян Методиев. Като шеф на нейния министерски кабинет, Методиев оказва натиск върху ръководствата на военните заводи да доставят снаряди приоритетно за „Булкомерс КС”, пререждайки всички останали, включително и държавния оръжеен търговец „Кинтекс”. Тандемът Пашински-Станиславов за няколко месеца успява да изпрати към фронта в Украйна български муниции за над 350 млн. долара.


Разбира се, при износа е спазено условието на социалистите пратките да не пътуват директно за Киев. Така шефката на БСП Корнелия Нинова може с чиста съвест да се кълне преди избирателите си, че не сме изнесли „и един патрон за Украйна”, а бизнеса си върви.


За да преодолее досадната пречка, компанията на Серхий Пашински „Ukrainian Armored Technology” сключва договор с полски посредник – някой си Анджей Ковалчик. От името на 70-годишният поляк пред българските власти са подадени подправени документи, според които нашето оръжие ще остане в родината му. Твърди се, че те са доста нескопосани, но напълно достатъчни за да измият съвестта на социалистите одобрили сделките.


„Документите сочат, че оръжията са преминали от българските производители към г-н Станиславов, след това към полския посредник, след това към „Ukrainian Armored Technology” и накрая – към украинската армия. Транспортните документи за само при една от сделките 265 тона български ракети, гранати и снаряди уж отиват до Полша, но реално се озовават в Киев”, разказва в своя материал авторитетният американски вестник.


Точно в мистериозния полски посредник е заровен ключа за разследването в Киев. Властите подозират, че Серхий Пашински и помагачите му са се полакомили да изкарат повече печалба, извън стандартната комисионна на посредник. Проверката им установява, че преминавайки през трите фирми посредници – на близкия до Брендо Калоян Станиславов, поляка Анджей Ковалчик и украинецът Серхий Пашински, всяка една от тях със съмнителни документи изкуствено е надувала цената на боеприпасите. Така от украинската армия нагло са присвоени десетки милиони долари.
Преди дни ченгета от Киев нахлуват в офиса на ексдепутата Пашински и изземват купища документи. Проверяват се и връзките му с висши правителствени чиновници, който са одобрили плащането за златните снаряди.


Наши източници твърдят, че по подобен начин са извършвани и други сделки за продажба на българско оръжие след нападението над Украйна. През последната година и половина родните оръжейни заводи са изнесли своя продукция за над 2 милиарда лева. Пратките уж са за Полша, Чехия или Словакия, но накрая се озовават на фронта в Украйна. Заради упорството на кабинета на Кирил Петков и следващите служебни правителства, търговията се движи от частни фирми, които прибират и лъвския пай от печалбите. Разбира се, в замяна има и подобаваща благодарност за политиците одобрили сделките. Нищо, че повечето от тях на думи са борци за мир, преповтаряйки опорките на Кремъл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.