Осъденият за предното покушение срещу Алексей Петров пуснат предсрочно от затвора!

0

Украинецът Роман Логвиненко, осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г., предхождащ убийството му, е предсрочно освободен от затвора май месец. Решението е взето от Апелативния съд в София, показва справка. Самият Петров е бил наясно с решението за освобождаването му, но това не го е притеснило, предаде NOVA.

Апелативният съд постановява условно предсрочното освобождаване на Логвиненко на 29 май като му налага изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то е две години, шест месеца и 11 дни. „Към настоящия момент осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне“, се посочва в мотивите на съда.

С определението си апелативните съдии отменят решението на Софийския градски съд, с което искането на Логвиненко за освобождаване е било отхвърлено. Според съдията молбата на осъдения е била неоснователна, защото макар да е преполовен срокът на изтърпяване на присъдата, по смисъла на закона не са налице останалите предпоставки за предсрочно освобождаване. Най-важната сред тях е представянето на убедителни доказателства за поправяне на лишения от свобода. Шефът на затвора е дал становище, че са необходими поне още шест месеца, през които поведението на Логвиненко да бъде стриктно наблюдавано, като отбелязва, че въпреки няколко поощрения и награди, не е било изцяло безкритично. Прокурорът също е поискал да не бъде уважена молбата на осъдения.

Също така от затворническата администрация посочват, че Логвиненко показва добро поведение и стремеж към безпроблемно изтърпяване на наказанието, но и проявява безразсъдно и рисково поведение.

На 6 юли 2021 г. Логвиненко е признат за виновен от Върховния касационен съд за това, че от началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като помагач с Артьом Темпински – извършител, Максим Чорний – извършител, и Йевен Балков – помагач, умишлено улеснил извършването на опит за убийство на Алексей Петров. Той е набавил пари, организирал следенето и дал съвети, като на 29.10.2015 г. в гр. София извършителите произвели изстрели с два гранатометa към лек автомобил, в който пътували Алексей Петров и негов спътник. Автомобилът бил брониран и снарядите не проникнали в него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.