Убиецът дължал на Кристиян 2000 лв., ударил го с гира в главата

0

32-годишният Веселин Вълчинов, който бе задържан и обвинен за жестокото убийство на 41-годишния софиянец Кристиян Пеев, е осъждан два пъти, но е реабилитиран. Животът на жертвата е бил отнет с удар с тежък тъп предмет – гира – в главата. След това тялото на Кристиян е било разчленено, а останките изхвърлени на различни места в София и на Витоша.

Това стана ясно от брифинг на МВР и прокуратурата, в който участваха градският прокурор на София Илиана Кирилова, зам.-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, директорът на СДВР Любомир Николов и зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев.

От изявленията им стана ясно, че убийството е извършено в нощта на 8 срещу 9 август в апартамент на столичната ул. „Георги Сава Раковски“, собственост на извършителя.

„За пореден път ставаме свидетели на една жестокост, по особено мъчителен начин е отнет един човешки живот. Правителството предприе спешно 15 мерки, които да отговорят на насилието в нашето общество. Прокурорите от СГП, както и ВКП, не сме привърженици на стила на уестърните. Това, което смятаме, че е правилно, е в съзнанието на дееца да бъде ясно, че той ще бъде наказан, т.е. не размерът на наказанието, а това, че ще има един справедлив процес, в хода на който ще бъдат събрани достатъчно доказателства“, заяви градският прокурор Илиана Кирилова.

Веселин Вълчинов е задържан за 72 часа с постановление на прокуратурата, предстои съдът да прецени дали да го остави за постоянно в ареста.

„Софийската градска прокуратура ръководи разследването за извършено убийство като първоначално досъдебното производство е било за отвличане и е образувано на 11 август. Тогава в Четвърто РПУ се е явил братовчед на жертвата, който е казал, че от 8 август няма контакт с него и се притеснява. От събраните доказателства се е стигнало до извода, че извършител на убийството е лице с фамилия Вълчинов. Той е привлечен като обвиняем за убийство, извършено по особено жесток начин. За подобно престъпление се предвижда наказание от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна“, обясни зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

Колегата му Иво Илиев допълни, че вторият задържан за жестокото престъпление е с повдигнато обвинение за лично укривателство.

„В резултат на извършените действия по разследването, органите на МВР достигнаха и до второ лице, което има връзка с извършеното тежко криминално престъпление. Това лице е подпомогнало извършителя да заличи следите от убийството. Това лице не е съучастник и помагач на извършителя на убийството, защото не е участвало в изпълнителното деяние. Лицето разбира за убийството след извършеното престъпление и като приятел на убиеца решава да му помогне да заличат следите. Предвиденото в закона наказание е до 5 години затвор“, добави Илиев.

Разследващите са установили, че Кристиян Пеев е убит с тежък тъп предмет – гира, чрез нанасяне на удар в задната част на главата. След убийството му тялото му е разчленено и изхвърлено на различни места в София и на Витоша.

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов допълни, че след като братовчедът на жертвата подава сигнал в Четвърто РПУ, криминалистите са установили от видеозаписи, че Пеев и убиецът му влизат заедно на един адрес в София, а излиза само един от тях.

„Установихме, че Вълчинов след напускане на жилището още няколко пъти посещава адреса, отново излиза на съмнителни места. Пристъпихме към оперативна работа с него. Когато вече бяхме почти убедени, че това лице е евентуалният извършител на убийството, започнахме да работим по установяване на това дали има съучастник. Извършителят на престъплението се срещна с неустановено до този момент лице, което ни наведе на мисълта, че правят уговорка“, добави Николов.

По думите му убиецът и жертвата са били приятели, като Вълчинов е дължал около 2000 лева на Пеев. Според разследващите неуредените финансови отношения са били и основен мотив за убийството. Двамата мъже са имали и бизнесплан, който е бил за търговия с криптовалута.

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев допълни, че 32-годишният Веселин Вълчинов е бил осъждан в миналото два пъти, но към днешна дата е реабилитиран. Към 2009 г. е имал присъда за повреждане на чужда вещ, а към 2013 г. за нанасяне на телесна повреда. По време на разпитите убиецът е давал разнопосочни обяснения и версии, които са проверени и не отговарят на истината.

Разследването по случая продължава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.