Насилник ли е зам.-шефът на ДАНС Деньо Денев?

0

Агентът играе важна роля в разследването срещу кметицата на „Младост” Десислава Иванчева

Новият зам.-шеф на ДАНС Деньо Денев е сред ченгетата, играли ключова, меко казано, понеже може да се използва и определението скандална, роля в разследването срещу бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева и нейна заместничка Биляна Петрова. Това си припомнят юристи пред „Уикенд”. Големият въпрос е дали агентът на ДАНС тогава е изтръгвал признания със заплахи?

По онова време Деньо Денев е шеф на отдел в ДАНС. Докато историята се развива, неговият отдел е преместен в КПКОНПИ, но това не променя участието му в тази история. Така или иначе през цялото време той е сред участниците в разследването.
„Казахте ли ми, че ако не напиша исканите от вас показания, съм труп?”. Този въпрос прозвучава в съдебната зала. Отправен е от Биляна Петрова към Деньо Денев. Веднага след това Биляна Петрова се разплаква и обяснява, че е заплашвана от Денев и двама негови колеги. Те я притискали да лъжесвидетелства и да подпише протокола от разпит, който ще й дадат. Заплахите към нея са отправени първо при зрелищния арест на 17 април 2018 г., а след това и на други ден в следствието.
На свой ред пред съда Денев признава, че на 18 април е бил в сградата на бул. „Г.М. Димитров”, където е провеждан разпитът, но отрича да е заплашвал. Твърди, че тогава обикалял из много кабинети, но не бил влизал там, където се е водел разпитът.
След тези думи на Денев, Биляна Петрова уточнява, че може и да не е бил той, а други двама негови колеги, по думите й – „един играеше лошото ченге, един играеше доброто, а той беше неутралното”. Колегите на Денев са Мартин Несторов и Николай Бонев. „В деня на задържането мисля, че бяха с надпис от КПКОНПИ – първия ден бяха с маски, втория бяха без маски. Не ми дадоха визитни картички” – обяснява ситуацията Биляна Петрова.
Разкритията й, че е заплашвана, са потвърдени и от адвокат Ирен Савова на пресконференция. „Съблече се, за да покаже какво насилие е упражнено върху нея, за да лъжесвидетелства, и да казва неща, които не само не отговарят на истината, но и да потвърдят версията на прокуратурата, че са взели пари”. Ирен Савова не пропуска и да отбележи: „Не очаквам обаче да дойдат и да кажат, че са я насилвали”.

Новият зам.-шеф на ДАНС Деньо Денев, който явно е много активен работата си, се появява още в самото начало на казуса с кметицата на „Младост”.  Той е служителят, с когато се среща бизнесменът Александър Ваклин, когато отива да подаде сигнала срещу Иванчева. И понеже не е обичайна практика шефове на отдели да посрещат гражданите, на едно от заседанията по делото
Биляна Петрова задава въпроса: всеки ли, ако иде, ще го посрещне шеф на отдел в ДАНС, и ще му приемат сигнала. Отговорът на Денев е: „Разбира се”, което е трудно да се повярва, че е обичайната практика.

Както е известно в онзи момент, когато Ваклин се явява на портала на Агенцията е имало само някакви смътни предположения, че може да му бъде поискан подкуп. Дотогава той лично още не се е срещал с Иванчева. При нея са били  съпругата му и служителка от строителната компания. Пред тях Десислава Иванчева изчислила набързо колко пари ще получат от продажбата на новите апартаменти, които евентуално ще бъдат построени. Оттам тръгнали подозренията, че може да им се поиска и те „да дадат нещо”, понеже ще вземат големи пари.

По това време самата Иванчева имала практика да иска от строителите в „Младост” да влагат поне 5-10% от бъдещата си печалба в изграждането на инфраструктура, ремонт на детски площадки и други подобни дейности в района. По време на процеса за тези дарения разказват строители, които отричат да им искан подкуп.

Самият Ваклин обаче отива с жалба в Агенцията, а Деньо Денев го води при прокурор Тончева в закритата вече спецпрокуратура. Оказва се, че органите били наясно, че в кметството в „Младост” се бавят преписки. Затова вече били разпоредени „оперативно-издирвателни мероприятия”. Спецпрокуратурата поема Ваклин с отворени обятия, въпреки че на практика още не му е поискан подкуп. По-нататък развитието на историята е ясно, Иванчева и Петрова са в затвора в Сливен. Работливият Деньо Денев пък е подобаващо оценен и вече е зам.-шеф на ДАНС.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.