Базар „Илиянци” се превърна в златна мина за разследващи ченгета

0

Полицаи насочват сгафили търговци към правилни адвокати

Базар „Илиянци” е златна кокошка за „елитни” ченгета от столичната дирекция на МВР. Това обясняват пред „Уикенд” запознати със схема, по която търговци си плащат, за да въртят бизнеса си на спокойствие. Според източниците ни тази практика не е нито нова, нито оригинална, а действа от години на едно от най-големите тържища в страната.

Докато преди време „Илиянци” се слави като царството на фактуристите, днес корупционните схеми и колосалните печалби от тях минават най-вече по линия на търговските марки. Иначе казано, уж разбитите търговци на ментета предпочитат да си плащат такси спокойствие, за да продължат да пласират „марковата” си стока.


Мине не мине време и току от МВР отчитат акция, при която са заловени стоки-ментета на популярни брандове. От кашоните победоносно се вадят стоки за десетки хиляди левове. Образуват се дела и тук започва интересният момент.


Тези дела се разпределят на ченгета, подчинени на Николай Станчев, началника на сектор „Разследване” в столичната дирекция на МВР. Оставяме настрана слуховете, според които господинът бил наричан от подчинените си Кольо Трезвото. Далеч по-важно е, че в отдела под него ръководство работят към 50-тина души, плюс множеството разследващи полицаи в деветте столични районни управления. Източниците ни забелязали, че по една или друга причина въпросните дела за фалшивите стоки обикновено отиват в служители, лоялни на шефа си Станчев. След това папките се държат „на трупчета”, докато на търговците им се подскаже кой е „правилният” адвокат. По-нататък въпросните юристи поемат урегулирането на отношенията между двете страни.

„Става въпрос за корупционна схема, при която търговците си плащат, на когото трябва, и така спокойствието им е гарантирано.

Вносителите на ментета въобще не се опъват, а дават мило и драго да се предаде където трябва исканият рушвет, за да нямат проблеми с прокуратурата и да си запазят стоката” – описват картинката източниците нa „Уикенд“..


По техни думи новият шеф на СДВР Любомир Николов явно ще има много работа, докато се изчисти скандалната слава на един от най-важните ресори в службата.
Самият шеф на разследването Николай Станчев, според подчинените му, е лансиран за началническата позиция от уволнения през 2019 г. шеф на Шесто РПУ Петър Василев. Както е известно, той се забърка в нелеп пиянски скандал и дори беше заловен, че кара на градус. Според слуховете, на самия запой преди цялата тази излагация бил с близкия си Николай Станчев.
Той самият пък веднага след като поел шефския пост, по думите на подчинените му, разгонил и уволнил буквално целия сектор за разследване на икономически престъпления. „После сложи само свои хора, доказали лоялността си, най-вече дами, които нямат против да изпълняват прищевките на шефа си и неговото близко обкръжение” – допълват източниците ни. В СДВР се разчуло, че в отдела има и нещо като шпиц-командата от три много активни служителки, а най-отдадена на работата била някоя си Петранка.


„Макар да нямат опит в разкриване на икономически схеми, женската гвардия на Станчев разчита в действията си и безпрекословно изпълнява нарежданията, които им спуска близкия до шефа Йордан Богдев. Той е оперативен служител, който по времето на предишното ръководство на дирекцията беше преназначен като разследващ полицай” – обясняват запознати. По техни наблюдения преди време точно въпросният Богдев отговарял за пазара Илиянци и затова бил наясно с всички схеми за контрол над тържището.


Сходна, казват, била и ситуацията в отдела, който разследва криминални престъпления. Там като фаворити на шефа Николай Станчев се сочат полицаите Рангелов и Николов. Колегите им забелязали, че те също много компетентно насочвали разследваните към определени адвокати. Сгафили потвърждавали в частни разговори, че действително, когато наемали посочените юристи, делата им тръгвали в правилната посока.


Засега като костелив орех пред началника Николай Станчев се очертавал секторът, който разследва катастрофите, станали в столицата. Апетитите към тази сектор обаче били големи и идвали от много страни, уверяват ни отлично запознати. Полицаи в момент на алкохолна откровеност, признавали, че големите пари са точно там – в договорките със застрахователите и с адвокатите на пострадалите.
Понеже интригите между колеги в СДВР не са изключение, и въпросният шеф на разследването Николай Станчев през годините на няколко пъти бил на мушката на дирекция „Вътрешна сигурност”. „Вместо да бъде разследван подобаващо, сигналите срещу него се смачкват – казват потресените недоволни. – Нещо повече, детайлите по проверките се разискват между Станчев и служителите, които уж трябва да го проверяват. И всичко това, забележете, става без притеснение, дори се водят разговори и се правят коментари пред очите на всички, в стола на СДВР. Затова като шеф той се чувства недосегаем.”


Подчинените на Станчев разказват конкретен случай, при който млад служител, името се пази в редакцията, бил принуден да напусне, след като бил проверяван поне 5-6 пъти само за половин месец. А дотук се стигнало, след като отказал на шефа си да му даде да прочете конкретно дело, по което работел. Служителят отказал, понеже това е разрез с правилата на НПК, обясняват източниците ни. След това младият полицай отказал да лансира по делото конкретен адвокат, посочен му от Станчев. Бързо последвала проверка, но тя не открила нарушения в начина, по който се провежда разследването. След това обаче младият служител предпочел да напусне отдела и да търси на друго място професионална реализация.


„Предишното ръководство не смееше с пръст да докосне Кольо Трезвото, да видим дали новият шеф Любомир Николов ще прекъсне порочните практики в отдела” – коментират служители в СДВР, които настояват за анонимност по разбираеми причини.  


Те изброяват цял списък нередности, които ги дразнят и заради които са решили да проговорят: грубо отношение, особено в следобедните часове, нездрав интерес и оказване на влияние по дела, теч на информация по разследвания към определени адвокати, особено отношение към дамите-полицайки и свидетелките от нежния пол. Историята явно не свършва дотук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.