Застреляха и заровиха бизнесмен заради парче земя!

0

Петнадесет години след мистериозното убийство на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов въпросите са повече от отговорите, въпреки произнесените присъди. Поръчителят Станислав Михайлов, бивш директор на Агенцията за държавни вземания, задочно бе осъден на 20 г. затвор, защото е в неизвестност. Същото наказание получи един от килърите – Стоян Петров. Втори от убийците – Стоян Колев, е зад решетките с 18-годишна присъда, а помагачът им Нено Стоянов, който трябваше да излежи 17 г., беше неочаквано оправдан преди месеци от Варненския апелативен съд. Съдебният изпълнител Галин Костов, сочен като един от поръчителите на убийството на Стоянов, бе оневинен по всички обвинения. И досега обаче остава неясен мотивът за убийството.

Съдебният изпълнител Галин Костов (в средата) беше оправдан за убийството.

Истината за смъртта на шефа на “Гранити” Стоян Стоянов никога няма да излезе на бял свят, докато не бъде заловен официалният поръчител на убийството Станислав Михайлов. Криминалисти обаче подозират, че той не е избягал в чужбина, а е бил ликвидиран веднага след смъртта на Стоян Стоянов. Те са работили по версията, че друг стои зад мократа поръчка, а Михайлов само е намерил килърите и организирал покушението.

Собственикът на фирма “Гранити”, която навремето държеше един от най-големите складове за строителни материали по Черноморието, беше отвлечен на 6 март 2008 г. Тялото му беше намерено година и половина по-късно в местността “Горска нива” в землището на село Паницово, община Несебър. Предполага се , че е бил застрелян още същата вечер. Килърите бързали и не успели да закопаят дълбоко трупа.

Бившият охранител на бизнесмена Красимир Кондев твърди, че ден преди Стоянов да изчезне, той го завел с колата до “Демирбанк”, където заедно със съдружника му Борис Христев, имал среща с управителя на банката. По думите му Стоянов не изглеждал притеснен, нито имало някакви индикации, че се страхува за живота си. Дори напротив – бил съвсем спокоен и нищо не издавало, че го заплашва опасност.

“Стоян никога не ми е казвал, че е бил заплашван, но на няколко пъти ме е питал, ако нещо се случи с него, дали бих гледала сина му Герман и в какви отношения съм с майка му”, разказа преди време в съда приятелката на убития – манекенката Мария Милкова. По-късно обаче тя внезапно и без обяснения оттегли гражданския иск срещу обвиняемите по делото. В качеството си на майка на малолетната дъщеря на Стоянов – Стеана, Мария бе депозирала два иска – за 500 хил. лв. и за 100 хил. лв. обезщетение.

“Брат ми е бил заплашван. Служител от “Гранити” чул как някакъв човек му казва: “Не забравяй, че животът ти струва 20 000 лв.”, казал в първите си показания братът на убития – Ивайло Стоянов. Няколко години по-късно обаче и той не си спомни за това. Най-вероятно някой е заплашвал свидетелите по делото, смятат полицаи.

Месеци след екзекуцията на Стоян Стоянов беше убит един от предполагаемите килъри – Манол Хаджиев – Котката. Приятелката му Неджие Хюсеин казва по време на делото, че Манол и негови приятели са убили Стоян Стоянов. Тя дори твърди, че убиецът на Манол е един от подсъдимите в процеса – Стоян Колев. По-късно обаче Наджие обръща версията си. Обявява, че не е писала показания, а само е подписала това, което в полицията са є дали. Наложи се тогава съдията по делото да изчете спорните протоколи. От тях става ясно, че връзката на Неджие и Манол е била повече от бурна. Манол пиел, често я биел и дори веднъж я вкарал в болница. Изненадващо за Неджие, нейният любим се появил с 2 хиляди евро. Първо є казал, че парите са от кака му в Испания, после обаче на пияна глава разказал, че отишъл със свои приятели в друг град. Там хванали един човек, пребили го до смърт и го заровили. Дори изгорили дрехите си преди да си тръгнат. На следващия ден отново разказал същата история, но този път отвлечения човек бил изоставен пребит, а не заровен.

Оправданият Галин Костов е последният човек, който е видял жив шефа на “Гранити” вечерта прeди отвличането. Той обаче не е имал представа, че Стоянов ще бъде ликвидиран.

Версиите

Жертвата разкрила пране на пари

Като официален мотив за убийството на Стоян Стоянов се сочи спор за терен от 2,5 декара, което е смешно, твърдят запознати. Версията на прокуратурата гласи, че Стоян Стоянов предизвикал смъртта си, като отказал да купи от Галин Костов и Станислав Михайлов земята, разположена близо до складовете на неговата фирма “Гранити”. Стоян наистина искал терена, за да се разшири, но на много по-евтина цена от тази, за която преговаряли Костов и Михайлов. Мястото било удобно и с излаз на пътя. Стоянов споделял пред близките подозренията си, че тази земя е продадена фиктивно. Възнамерявал да докаже това и да направи публични разкрития, че се перат пари от държавни земи. Възможно е и заради това да е платил с живота си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.