Прокурор №1 на Варна Владимир Чавдаров е милионер от подкупи, прякорът му бил Големия рушвет

0

Прякорът на разследваният за корупция висш магистрат бил Големия рушвет, поискал си пари даже от кмета Иван Портних

Началникът на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров, който стана мишена на безпрецедентна акция на Софийската градска прокуратура заради секретно досъдебно производство за корупция, си е поискал подкуп от 20 000 евро дори от действащия кмет на Варна Иван Портних, научи „Уикенд“. Портних е сред свидетелите срещу прокурор №1 на Варна, ожалили се, че високопоставеният магистрат им е искал пари срещу уреждането на дела.

В сряда по обяд командировани от София прокурори и полицаи щурмуваха и обискираха служебния кабинет на Владимир Чавдаров в Апелативната прокуратура във Варна, а при претърсвания на имоти, собственост или ползвани от Чавдаров, разследващите са открили и иззели внушителен боен арсенал – близо 300 незаконно притежавани патрони за автомат „Калашников“ и за бойни пистолети.
От служебната каса на апелативния прокурор пък бяха иззети 50 000 евро (равняващи се на около 99 000 лв. – бел. ред.) и 20 000 лева. До момента не е изяснен произходът на средствата, както и защо Чавдаров не ги е посочил в годишната си декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). До редакционното приключване на броя все още не беше известно дали

прокурора Чавдаров е арестуван,

липсваха и официални данни от Софийската прокуратура колко са жалбите за корупция, постъпили срещу обвинителят от Варна.
Според източник на „Уикенд“, разследването за корупция срещу Владимир Чадаров е тръгнало преди месец, след като кмета на Варна Иван Портних е сигнализирал в КПКОНПИ, че апелативния прокурор му е поискал подкуп от 20 000 евро във връзка със спуканата фекална тръба във Варненското езеро. Портних е с повдигнато обвинение за по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс за „допускане на замърсяване в териториалните или вътрешните морски води, което ги прави опасни за хората“. Срещу градоначалникът се води и друго досъдебно производство.
Съвсем наскоро – в началото на месец юни, кметът Иван Портних беше

разпитван в следствения отдел

на Окръжна прокуратура – Варна заради фекалната тръба и тогава мнозина коментираха, че разпитът му е част от избухналата война между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, породена от заявката на Бойко за смяната на главния прокурор и промени в Закона за съдебната власт.
Варненският апелативен прокурор Владимир Чавдаров е част от най-близкото обкръжение на предсрочно освободеният главен прокурор Иван Гешев, той беше сред малцината, които открито заеха страната на Гешев при избухването на зрелищния конфликт между обвинител №1 и заместника му Борислав Сарафов. Заради това мнозина в морската столица смятат, че

Сарафов стои зад акцията срещу Чавдаров.

Неофициално се твърди, че откритите 140 000 лева в служебната каса на Чавдаров са били приготвени за учредената наскоро партия на Гешев „Справедливост за България“.
Обвиненият в корупция Владимир Чавдаров е c нaд 27-гoдишен юpидичecĸи cтaж, започвайки кариерата си като вoeнeн cлeдoвaтeл. Пocлe e вoeнeн пpoĸypop в Coфия, а пpeз 2005 г. оглaвявa вoeннaтa пpoĸypaтypa във Bapнa. Oт 2010 г. дo 2018 г. Чавдаров беше oĸpъжeн пpoĸypop нa морския град, а през 2018 г. Висшия съдебен съвет го избра за административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, въпреки че пъpвoнaчaлнo ĸaндидaтypaтa мy бeше oбявeнa зa нeдoпycтимa.
Любопитен детайл е, че Чавдаров беше предложен за прокурор №1 на Варна от члена на ВСС Йордан Стоев – същия, който Иван Гешев беше привикал и записал нерегламентирано в резиденцията си и пред когото беше обещал да се оттегли тихомълком от поста „главен прокурор“.
Владимир Чавдаров открай време се ползва с репутацията на безскрупулен рушветчия, а във Варна

прозвището му е Големия рушвет,

свидетелстват източници на „Уикенд“ от морската столица. Заради това някои се съмняват, че Чавдаров е поискал само 20 000 евро подкуп от Портних. Разправят, че тарифата на апелативния прокурор за прекратяване на досъдебни производства и уреждане на дела започва от 100 000 евро.
„Чавдаров отдавна е милионер от подкупи – само строителните предприемачи са му броили няколко милиона лева рушвети през последните години“, подмятат във Варна. Смята се, че сред големите клиенти на апелативния прокурор е бил пътно-транспортния бос Велико Желев, усвоил почти 100 милиона лева за изграждането на булевард „Васил Левски“ във Варна. Булевардът се прочу с „елипсовидното кръгово“ и с наводнението след първия проливен дъжд. Макар да беше сезирана за възможни злоупотреби и разхищение на средства още през 2018 г., прокуратурата във Варна така и не повдигна обвинение за най-скъпата пътна отсечка в Европа, излязла по около 29 млн. за километър на данъкоплатците. Във Варна се шушука, че Чавдаров е играл ключова роля и в забатачването на делата срещу фармацевтичния бос и политик Веселин Марешки.
Според информация на „Уикенд“, сред разпитваните по разследването срещу Владимир Чавдаров е бил и варненският бизнесмен със сенчеста репутация Даниел Славов – Дидо Дънката. Ден преди акцията срещу Чавдаров, Дънката е бил държан повече от 4 часа в БОП – Варна. Славов е бил разпитван дали е

подарил просторен апартамент

от 124 кв. м. в новопостроена от него сграда в морската столица на приближена до Чавдаров дама, но по време на разпита е отрекъл да е плащал подкупи на апелативния прокурор на Варна.
Образуваното срещу Владимир Чавдаров разследване за корупционни действия вероятно ще предизвика уволнението му на предсрочно заседание на Висшия съдебен съвет, прогнозират познавачи на съдебната система. Любопитен детайл е, че само преди година Чавдаров беше избран за член на ВСС от прокурорската колегия. Новият Висш съдебен съвет обаче още не е встъпил в длъжност, тъй като политиците не са попълнили квотата си от магистрати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.