30-годишен заподозрян в жестокото убийство на Димитър Малинов

0

30-годишен мъж с инициали Р.И.Б. е заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица. Това съобщиха на съвместен брифинг представители на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Досъдебното производство се води за убийство, извършено с особена жестокост, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

„В хода на разследването са извършени редица процесуално-следствени действия. Разпитани са в качеството си на свидетели 13 лица, извършени са няколко огледа на местопроизшествието, назначена е и тройна съдебномедицинска експертиза. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приобщени веществени доказателства, имащи значение за случая“, уточни наблюдаващият прокурор Бойка Лулчева.

По думите ѝ за заподозрения е изготвена и европейска заповед за арест и властите в България очакват уведомление, че е била изпълнена. Издирваният е напуснал страната на 24 сутринта през летището в София.

Двамата мъже са се познавали и са имали влошени взаимоотношения заради финансов конфликт, обясниха още от прокуратурата. Не става дума обаче за сума от 100 лева, каквато информация се появи в медиите по-рано. Нито един от двамата не е дължал пари на другия, подчерта окръжният прокурор Ваня Христева.

Доказателствата сочат, че извършителят на престъплението и пострадалият са се познавали от няколко години. Мотивите за престъплението все още се изясняват все още“, допълни Лулчева.

От своя страна директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов коментира, че на 22 юли бащата на убития е подал заявление в полицията в Стамболийски, че няма връзка със сина си от 20 юли.

Започната е работа по издирването на лицето, а когато то не е дало резултат, Димитър е бил обявен за общонационално издирване. Следователите дори имали информация, че той е жив и просто е решил да прекъсне контакта с близките си.

„Имало е конкретен човек с конкретни данни – в известна степен проверени, който е твърдял, че го е видял на 21 юли около 10:20 часа в Стамболийски до обект на известна търговска верига. Даже са се поздравили в движение – той се е движел в автомобил. Тази информация е проверена, но по-късно са проведени повторни разговори с въпросното лице и се е изяснило, че този контакт е от 19 юли, а не от 21 юли. Затова и в мои няколко изяви казах, че работим по няколко версии и те се менят постоянно“, посочи Костадинов.

24-годишният Димитър е издирван и с кучета, но без резултат. 

„В сряда срещу четвъртък вече се достигна до по-конкретната информация за това, че е настъпил фатален край. Вчера беше установен трупът на жертвата“, каза още директорът на ОДМВР Пловдив и добави, че тялото е открито на километър от последните къщи в село Цалапица.

Прокурор Лулчева допълни, че смъртта на 24-годишния мъж е настъпила вечерта на 20 юли след жесток побой.

Димитър изчезна безследно на 20 юли в пловдивското село Цалапица, където гостувал на майка си Атанаска. По думите й, около 23 часа младият мъж излязъл, като й казал, че след малко се връща. Той минал по глуха улица и така и не се появил повече. Камерите в селото уловили момента, в който Димитър се качва в черна кола, чиято регистрация не се вижда. „Разбрах в събота, че някакво момче го търсело да го бие“, сподели преди дни майката. Впоследствие се оказало, че въпросният младеж в понеделник е заминал за Германия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.