Хеликоптерът, хвърлил 100 кила дрога в Турция, нает от люлинския наркобос Мирката?

0

От частното летище в Приморско към южната ни съседка излитат вертолети и самолети, натъпкани с дрога. От МВР се правят, че не знаят

Хеликоптерът, който през нощта срещу 17 юли влезе нелегално в Турция от България, изхвърли в движение чували с над 100 кила марихуана в Лозенград, след което се върна обратно в страната, без да бъде заловен от родните власти, е бил нает за поредния наркокурс към южната ни съседка от люлинския наркобос Мирослав Пелтеков – Мирката и неговия партньор Росен Кръстев – Стъкларя. Това разказаха пред „Уикенд“ няколко независими един от друг източници от ъндърграунда.

Информацията за въздушната наркопратка от България беше официално съобщена от турските гранични власти, които информирали своите колеги веднага след като въздушното радарно командване на Лозенград е установило, че нерегистриран хеликоптер е изхвърлил дрога с чували, след което е обърнал към България. Въпреки това родните гранични власти и МВР не са успели да установят нито откъде в България е излетял вертолета, нито къде е кацнал. До редакционното приключване на броя нямаше информация за арестувани в България лица във връзка с въздушната наркодоставка към Турция.
За сметка на това

в Турция са задържани трима мъже,

които са прибрали чувалите с дрога, изхвърлени от българския хеликоптер над Лозенград. Задържаните са турци, а според изявление на губернатора на Лозенград – Бирол Екичи, става дума за международна престъпна организация, чиито членове са следени от дълго време от службите за сигурност в южната ни съседка.
Задържаната марихуана е от вида „Скунк” – хибрид с високо съдържание от 25 до 32% на нарковеществото THC (тетрахидроканабинол). За сравнение – в обикновения коноп, от който се правят въжета, съдържанието на THK e едва 0,3%. Според турската агенция DHA дрогата е на стойност 20 милиона турски лири, което е около 740 000 долара.
Случаят със заловената пратка наркотици, изхвърлена от летателна машина, идваща от България, е поне третия подобен в Лозенград през последната година. Този метод на наркотрафик беше ударен за първи път на 14 януари т.г., когато малък самолет от типа „Чесна“ влезе нелегално в Турция от България и изхвърли 110 кг наркотици. Машината е летяла на ниска височина, за да не бъде засечена от радарите. Полетът е осъществен през нощта с изключени светлини, за да не привлича внимание. На предварително уговореното място, точно като по филмите,

на пилота е даден сигнал с фенер

да изхвърли от самолета сакове с пакети с наркотици. На снимките, разпространени от турската жандармерия, те изглеждат като чували със захар или торове. Оттам саковете са товарени в луксозни лимузини, а след това стоката е транспортирана с три автомобила до Истанбул.
Благодарение на разузнавателните данни, с които разполага, жандармерията локализира точките, прибира наркотиците и арестува петима души, сред тях тримата българи. По време на операцията в района на Одрин и Лозенград са иззети 103 килограма наркотици за 13 милиона лири. Иззети са 2 бинокъла, две устройства за заглушаване на сигнал, с които са дезактивирани системите за проследяване на автомобилите, прилагани в Турция, 6 мобилни телефона, 3 радиостанции и 3 луксозни лимузини.
Самолетът обаче се прибира обратно в България, а родните власти и до днес не могат да установят коя е летателната машина. Общият брой на малки самолети и хеликоптери на частни лица в България е 263, като повечето летателни машини не са регистрирани в страната, а в други европейски страни. Въпреки това е озадачаващо, че

от МВР не могат да заловят наркоорганизацията,

пренасяща с летателни машини дрога към Турция.
Според данни на „Уикенд“, идващи от представители на родния ъндърграунд, зад трафика на марихуана и синтетична дрога към южната ни съседка с малки самолети и с увеселителни хеликоптери, стоят люлинските наркобосове Мирослав Пелтеков – Мирката и Росен Кръстев – Стъкларя.
„За всеки курс те наемат различни пилоти, някои от които – чуждеци, на които плащат между 15 000 и 30 000 долара. Групировката разполага с няколко малки самолета и с поне два хеликоптера, които не са регистрирани в Гражданска въздухуплавателна администрация (ГДГВА). Нелегалните самолети и хеликоптери излитат от частното летище в Приморско“, твърди източник на „Уикенд“.
Съвсем наскоро, на 1 юли т.г., летището в Приморско, стопанисвано от бизнесмена Георги Мълев, стана обект на проверка заради излитането на хеликоптер, разпилял над къмпинг „Градина“ десетки хиляди фалшиви долари с лика на Тодор Живков и прелетял на опасно ниска височина над стотици посрещащи изгрева на слънцето на Джулай морнинг. Заради незаконния полет на хеликоптера, директора на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГДГВА) Христо Щерионов беше уволнен от транспортния министър Георги Гвоздейков. В публикация на „Уикенд“ по повод незаконния полет на хеликоптера, разпилял флайери с лика на Живков, беше разкрито, че

от летището в Приморско излитат самолети

и хеликоптери, които пренасят дрога към Турция. Въпреки това частното летище не е било поставено под полицейско наблюдение, каквато следва да е практиката.
Що се отнася до Мирослав Пелтеков – Мирката, то той нашумя преди 15 години като бос №1 на дрогата в ж.к. „Люлин“ и основен враг на страховитата Банда на Чуковете, ръководена от впоследствие безследно изчезналия Христо Вартерян – Ицо Исуса. През 2015 г. Мирката също напусна страната, за да се спаси от арест – установи се в Нидерландия, където откри няколко оранжерии за марихуана.
Миналата пролет властите в Нидерландия са ударили всички оранжерии на Мирослав Пелтеков в ниската земя и той е бил принуден да се прибере в България скоропостижно, тъй като попаднал в полезрението на местните полицейски служби.
Източници на „Уикенд“ твърдят, че след завръщането си у нас Мирката, съвместно с дясната си ръка Росен Стъкларя, е инвестирал в няколко наркооранжерии край София и Бургас. Голяма част от продукцията, гледана на лампи, служи за износ в Турция. Според запознати, организацията на Мирката и Стъкларя изпраща марихуана към Турция, а получава в замяна хероин, който се изнася към Централна Европа. Покровител на босовете е шеф на едно от РПУ-тата в София, смятат запознати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.