Черен петък: „Пияни“ разстрелват Антон Милтенов-Клюна – наследника на Самоковеца 

0

В първите години на прехода, наричани още мутренските времена, няколко големи босове движат основните групировки, но постепенно част от тях са убити.

Лошите момчета, които са оставени известно време от властта да движат наркоканалите, контрабандата на оръжие и крадени коли, трудно доживяват до 40 г. Те обаче бързат да живеят богато, свободно и нагло, пише в. „Телеграф“.

Но и на това му идва краят. Като по сигнал гущерът започва да си реже опашката, надявайки се да му израсне нова, както е в природата. Там това е възможно поради особеностите на гръбначния мозък на гущерите. В симбиозата между алчни политици, хора от службите и подземния свят обаче това не се получава – гръбначният мозък е друг.

Тогава започва насъскване на лошите момчета да влизат в конфликти и конкуренция, което води до убийства.

Започва и т.нар. осветляване – на обществото се посочва самоличността на важни фигури в подземния свят, от това те стават неудобни вече в своите среди и следва ликвидирането им.

След като години наред малцина знаят кой как изглежда, митичният бос на контрабандата Константин Димитров – Косьо Самоковеца, след мутренски бой и шумното му задържане, вече е известен външният му вид.

Не след дълго, през декември 2003 г., той е убит в Амстердам.

Според МВР негов наследник в наркобизнеса става Антон Милтенов-Клюна.

Полицията все по-често започва да сочи 31-годишния Милтенов за един от най-големите наркобосове в страната, но на практика той не успява да стигне до върховете в подземния свят. Според анализатори не му достигат сили, а и време да стане новия Самоковец.

Въпреки бурното си криминално минало Клюна е друг калибър. В края на 90-те години Милтенов е част от групировката СИК. Предполага се, че е подчинен на Димитър Вучев- Демби, който тогава работи за наркобоса Поли Пантев и отговаря за важни зони като „Емил Марков“, „Лагера“, „Стрелбище“ и „Лозенец“.

През есента на 2001 г. е обявен за общодържавно издирване заради убийството на Леонид Фотев – Льонята Джуджето. Клюна е издирван и като поръчител на покушението срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 г. в „Белите брези“.

На 28 юни 2002 г. Милтенов е прострелян в корема от снайперист в къщата си в „Княжево“, но оцелява след продължително лечение в болница. Килърът се крие в гората и изчаква Клюна да излезе на балкона на къщата.

На 7 ноември 2003 т. Милтенов се замесва в побоя в столичната дискотека „Ескейп“. тогава в сблъсък влизат хората на Клюна и на Красимир Маринов – Големия Маргин, а в заведението по същото време се намират Самоковеца, Дмитрий Минев-Димата Руснака и Йордан Гиздов.

На 17 януари 2004 г. стрелец опитва да убие Клюна за втори път, този път с гранатомет. Килърът се спотайва в изоставения ресторант „Феята“ в локалното платно на „Цариградско шосе“ в София. Той има информация, че мерцедесът на Милтенов ще мине оттам. И Клюна наистина се появява, отивайки на купон за имения си ден.  Когато колата намаляна на завоя, стрелецът се изправя и гърми с гранатомета по нея. Снарядът обаче удря дърво до близкия блок.

На 27 юли 2004 г. в двора му е хвърлена граната. В жк. „Люлин“ пък стрелят по брат му Камен и го раняват в ръката.

Милтенов е арестуван за пети път за наркодилърство и разследван за атентати. През март 2005 г. Софийският градски съд дава ход на делото срещу него за открити предното лято наркотици в дома му в Княжево. Два месеца преди убийството е освободен с мярка „подписка“ от съда. 

На 30 юли 2005 г. Клюна и двама негови съдружници – Иван Тодоров-Призрака и Николай Добрев-Цайса, са в сладоледена къща „Джимис“ на кръстовището на „Ангел Кънчев“ и „Солунска“ в центъра на София. 

Часът е 21.30 и има много хора в заведението. Двама мъже вървят пеша по ул. „Ангел Кънчев“ и се клатят като пияни. Влизат в сладоледената къща и се приближават до масата на Клюна. Изведнъж вадят пистолети и започват да стрелят от упор в тримата мъже.

Секунди по-късно излизат и бягат в посока бул. „Витоша“. Там ги чака бял Опел Вектра, с който изчезват в неизвестна покоса. Часове по-късно колата е открита опожарена под моста на „Захарна фабрика“. Автомобилът е принадлежал на убийците, съобщава през БНР тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. По думите му фактът, че те са се опитали толкова внимателно да прикрият следите си, сочи, че са известни на полицията.

В българския престъпен свят няма изградена йерархична вертикална структура и това е проблемът – има много вождове, коментира Борисов.

Такива от нивото на Клюна са поне 10-15, а още 30-40 има на по-ниските нива. Тези структури обаче винаги могат да бъдат активирани и да скочат на по-горна структура, пояснява Борисов.

Директорът на СДВР по това време ген. Румен Стоянов съобщава, че се работи по повече от две версии за тройното убийство, свързани с наркодилърство.

Градският прокурор Бойко Найденов изразява възмущение, че на територията на една европейска столица се извършват подобни показни убийства, пред очите на хора и деца. Той дори съобщава, че има информация за вероятния брой на извършителите и за техните имена.

Милтенов до последно отрича всякаква връзка със Самоковеца, наркопазара в София и контрабандата.

От полицията са категорични, че убийството е дело на вътрешен човек, но не успяват да разкрият престъплението. 

Неясно остава и защо около Клюна в сладоледената къща не е имало гардове. Убийците са знаели това и са го използвали. Те са имали информация кога Милтенов ще дойде в заведението, той е бил следен от къщата му в Княжево до центъра на София.

Основната версия на МВР е, че Милтенов е елиминиран от наркопазара, защото вече е „осветлен“ и няма как да се работи с него.

Второстепенната версия е убийство заради борба между кланове за контрол над наркотиците в столицата и страната. 

Година след разстреля в „Джимис“ разследването за смъртта на Клюна е спряно. Така е и до днес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.