18 г. затвор за адвентистката Мария, която уби жестоко баща си

0

Жертвата се оплакала в медиите, че внучките му стоят заключени вкъщи

18 години затвор за Мария Велева и 15 години зад решетките за мъжа ѝ Свилен, обвинени в жестокото убийство на 86-годишния баща на жената в ж.к. „Люлин“ – това е окончателното решение, което постанови преди броени дни Върховният касационен съд.

Двамата са признати за виновни, че на 11 февруари 2018 г. умишлено са умъртвили 86-годишния Стефан Янев. Преди да бъде убит, той сигнализирал на медиите, че трите му внучки – на 13, 14 и 18 г., са държани в изолация и никога не са посещавали училище, като фактически са били заложници на родителите си.

Причината била, че дъщерята и зетят на покойния „не харесвали българското училище“, където децата ставали зависими от наркотици и се поддавали на лошо влияние. При разследването стана ясно, че родителите са адвентисти и църквата ги подпомагала, пише в. „Галерия“.

Няколко дни след това старецът бе открит от съседи мъртъв на терасата на апартамента си, след като усетили неприятна миризма. По време на делото Мария продължаваше да се държи нагло и да твърди, че не баща ѝ, а тя и семейството ѝ били жертвите. 

Жената нарече достойна постъпката на мъжа си, който бил спрял по този начин дядо Стефан. Свилен пък се опита да защити жена си като каза, че тя дори не знаела за убийството. „Просто се сдърпахме и го ударих с арматурно желязо. Исках просто да го набия, ама стана фал. Просто го извлачих на едно балконче. Първо ме обиди с думи, след това каза, че ще разпродаде децата§, твърдеше Велев пред магистратите. 

В хода на разследването бяха разпитани двете непълнолетни дъщери на Мария и Свилен – Богомила и Йоанна-Мария, които разказвали за взаимоотношенията в семейството. Те бяха настанени в социален дом, след като родителите им бяха задържани. Най-голямото момиче – Доротея, която по време на убийството през февруари 2018 г. беше на 18 г., също беше поето от социалните служби, тъй като беше изключително некомуникативно и несправящо се, защото никога не е посещавало училище.

Децата и родителите делели една малка стая в „Люлин“. Семейството било саможиво и не общувало със съседи. Комшиите обаче чували как Мария и Свилен пребивали стареца. Скандалите били обикновено за битови сметки. От община „Люлин“ разбрали от сигнала, че децата не ходят на училище и се опитали да се срещнат с родителите, но безуспешно. Социалните твърдят, че при тях няма сигнали за положението, в което се намират децата. Затова пък полицията била залята от жалби от Велеви и Янев, които били основно за неплатени сметки. Там обаче и не предполагали, че ще се стигне до убийство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.