ЧЕРНА ПРОКОБА: Шестима босове на „Локо“ (Пловдив) си отиват от ръката на килър

0

Режат спирачките на Георги Проданов, той загива в катастрофа

Шестима президенти и членове на управителния съвет на футболния клуб „Локомотив“ (Пловдив) си отиват от ръката на килър, но полицията не открива нито убийците, нито поръчителите на тежките престъпления. 

Още от началото на демокрацията хора от подземния свят се ориентираха съм любимия на милиони спорт, защото перяха чрез клубовете мръсните си пари. От началото на 90-те години на миналия век куршумите свистяха по улиците, те не подминаха и спонсори и собственици на футболни отбори, но няма български отбор, който да е дал толкова жертви във войната между групировките, колкото пловдивският “Локомотив”, пише в. „Галерия“.

Първи от ръката на неизвестен атентатор пада Георги Калапатиров – Жоро Италианеца. Той е един от основателите на най-знаковата пловдивска силова групировка “Клуб 777”, която нарочно с ВИС и СИК разпределя територии в Града под тепетата.

Калапатиров учил в Спортното училище в Чепеларе, където е тренирал борба, занимавал се и с футбол. До лятото на 1994 г. досието в полицията му е чисто. По онова време е първият инцидент с него. Една вечер участвал в престрелка с полицаи по пътя за село Граф Игнатиево, а двама от участниците в инцидента дали показания срещу него. По-късно се набъркал в побой над бодигард в дискотека в Пловдив и бил сред обявените за издирване. Известно време се крил у нас и в Гърция. Постепенно бизнесът на „седмиците“ започва да спада и Италианеца става представител на ВИС-2 в града.

На 6 април 1995 г. е Италианеца е застрелян с един куршум в сърцето край гребната база в Пловдив. Той е носел куфари с пари, предназначени за подкуп, за да бъде свален от национално издирване. Причината е побой в дискотека в Пловдив. И досега не е известно нито кой е трябвало да получи рушвета, нито кой е натиснал спусъка.

Само 3 месеца по-късно загива друг член на УС на “Локо” – Георги Проданов. На 15 юли той умира при автомобилна катастрофа. При огледа се оказва, че спирачките са прерязани – нерядък начин да убиеш някого през 90-те години на миналия век. Проданов се занимава с незаконно лихварство, а във фаталния ден пътувал от Пловдив за София, за да си получи обратно няколко крупни суми, раздадени по-рано срещу лихва. Това убийство също остава неразкрито.

Третата жертва е Петър Петров – Пешо Патерицата, също член на УС на “Локо” и съосновател с Георги Калапатиров на “Клуб 777”. До 1991 г. Патерицата е национален състезател по борба. На 24 март 1998 г., Петров е разстрелян с автомат Калашников пред дома му в Пловдив. А след малко повече от година оръжието е открито в колата на софиянеца Ганчо Въчков-Ганеца, който на 6 юни 1999 г. се самоуби (поне според официалната версия на МВР, на която и самите ченгета не вярват – б. р.) след бясно преследване и стрелба по улиците на София.

Първият убит президент на “Локомотив” – Пловдив е Николай Попов-Мартеницата. Той е застрелян на 2 март 2005 г. в София, но преди това е жестоко пребит.

Николай Попов-Мартеницата

Според разследващи, Мартеницата е дължал крупна сума на известен мафиот. Най-вероятно убийците са го измъчвали да върне парите с кошмарна лихва, докато са решили, че няма да се огъне или че няма нищо и са решили да му теглят куршума. Мартеницата е с крими досие – занимавал се с крупни измами и с кражби на коли, дори е лежал в затвора. Веднъж полицията го хваща, след като продава краден “Мерцедес” на Цар Киро. Срещу Мартеницата се водят дела за невърнати кредити, получени в периода 1993-1994 г., от седем банки чрез многократно залагане на камион, коли и вила. Става дума за сума от 35 млн. стари лева, която по онова време възлиза на почти 1 млн. долара. Той обаче постига споразумение с прокуратурата и е осъден условно. Говори се, че Мартеницата завлича и с огромна сума Михаил Касабов, който в момента ръководи временно Българския футболен съюз.

Вторият убит президент на “Локо” е босът на ВАИ холдинг Георги Илиев, застрелян на 25 август 2005 г. А третият – неговият съгражданин от Кюстендил Александър Тасев – Остапа. Той е намерен застрелян в “Мерцедес”-а си в столичния кв. “Бояна” на 14 май 2007 г. Убиецът го гръмнал два пъти в главата му, никой не е чул изстрелите. Остапа поема футболния клуб година по-рано – на 1 април 2006 г. За два месеца той успява да изплати всички закъснели заплати на футболисти и служители. Погасява дълговете за квартири, ток, вода и т. н. 45-годишният Тасев притежава над 200 фирми с най-разнообразна дейност. Сочен е за най-големия изкупвач и износител на череши от България. Собственик е на обувния завод “Ильо войвода”, има верига магазини и дискотеки. Криминалисти предполагат, че негови интереси в бизнеса с петролни продукти са станали причина за убийството му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.