Прокурор Анастасова цяла година не намери време да „вземе“ книжката на шофьор-убиец

0

Убийство, причинено от невнимателен млад шофьор, е на път да остане ненаказано. Година след като шофьор на камион приказва каратиста Спасов, прокурорката Василена Анастасова от Районна прокуратура в София не си е мръднала пръста да задвижа по някакъв начин разследването, казват отлично запознати.

Фаталният инцидент става на 5 юли 2022 година в квартал Красно село около 18:00 ч. Докато Спасов пресича булевард Гоце Делчев, от подлеза се изкачва камион. Шофьорът, на 26 години, вместо да си гледа пътя, в този момент си рови в телефона. Затова не вижда, че по улицата минава човек и не спира. Ударът е  смъртоносен за Спасов. След това убиец се опитва да избяга, но кола от насрещното движение прегражда пътя му.

Минава година,  а на шофьорът дори не му е взета книжката, обясняват близки на Спасов. Убиецът няма и обвинение, явно изготвянето му е много сложна задача за прокурорката Анастасова. И това, при положение, че по случая няма никакви загадки и всичко е записано от камери. Експертизата също е готова от януари, преди повече от половин година.

Вероятно прокурорката е претрупана от много задачи, шегуват си нейни колеги от държавното обвинение и допълват, че тя си строи къща край морето, но също бавно и от години.

И докато обвинителката Василена Анастасова бездейства повече от година, шофьорът убиец прави опити да си набави фалшиви документи за камиона. Полицията вече разследва тази афера, но не защото компетентен орган  я разкрил, а защото близки на убития Спасов са подали сигнал.

Прокурорката Василена Анастасова явно е голям хуманист и досега не е блеснала със сурова присъда. Юристи дори твърдят, че по нейните дела се стига до ниски обезщетения за смърт при катастрофи. От това, разбира се, били много доволни застрахователните компании, понеже не плащали големи обезщетения.

Други път казват, че са я засичали в компанията на прословутия Пепи Еррото, но подчертават – в годините, когато думата ми имаше тежест и пред съдебната власт, и пред главния прокурор Гешев.

Кариерата й така или иначе е направо стремителна. През 2015 година тя е младши прокурор в Районна прокуратура, а в края на 2022 година Иван Гешев вече предлага на ВСС да я повиши от ранг от прокурор в окръжна – в апелативна прокуратура. Чудесно е, когато млади хора са така добре оценени от началниците, но атестат за работата все пак са завършените дела, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.