Вижте кой се разпорежда в Регионалното министерство! Андрей Цеков въртял бизнес с Боксовете

0

Все по-страшни неща изскачат около министъра на МРРБ Андрей Цеков от „Продължаваме промяната”. Оказва се, че като строителен експерт и бизнесмен е имал съдружия с роднини на топ мафиоти, освен осветлената вече връзка с криптоизмамницата Ружа Игнатова...

Милионерът, чийто семеен бизнес с обществени поръчки от държавата в момента се движи от съпругата му Деница Благоева Цекова, се оказа съдружник с Жулиета Бировска, съпругата на Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е от бандата на плевенското страшилище Камен Балбузанов – Куката, твърди източник на Alarma. bg.

Смущаващият факт не е пречка Андрей Цеков да бъде един от ключовите кадри на „Продължаваме промяната” и дори да се изкачи до поста министър на регионалното развитие и благоустройството.

За масовата публика Иво Бокса е познат като подсъдим по дело на Специализираната прокуратура заедно с бандит №1 на Плевен Камен Балбузанов – Куката и Валентин Георгиев-Жълтия.

Братята Ивайло и Марио Бировски са наричани Боксовете, защото са боксьори от кариерата, състезатели на плевенския клуб „Спартак“. Със спортните си умения си пробиват път и се утвърждават като най-големите побойници на Плевен и подчиняват цялата престъпност в града на Панорамата. Започват да се занимават с кражби, палежи, взривявания и рекет. По този повод са и подсъдими по първото дело за рекет в България.

В началото на 90-те започват да изнудват собствениците на плевенските заведения. Бандата, начело със Ивайло и Марио, Валентин Георгиев Жълтия и Камен Балбузанов – Куката нахлува и в бар „Уест“ и започва да троши инвентар, да бие клиенти и персонал. По този повод е образувано досъдебно производство и вкарано в плевенския съд.

Не е тайна, че въпреки успоредните си връзки с откровени престъпници Андрей Цеков е изключително близък до Асен Василев и Кирил Петков. Василев дори го взема за свой заместник в министерството на финансите. Там юристът Цеков отговоря за контрола над… обществените поръчки.

Аверът на Иво Бокса бе в работната група за проверка на договорите на агенция „Пътна инфраструктура”, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не. Резултатите от проверката показаха, че 80% от похарчените при последното правителство на ГЕРБ 2.5 млрд. лв. са раздадени без контрол.

След падането на кабинета „Петков“ Андрей Цеков продължи да е сред водещите фигури в „Продължаваме промяната”.

В CV-то му четем, че дълги години е управлявал фирми, свързани с пътно строителство, а участието му във фирма „Алтерия” подсказва, че не се свени от пробити бизнес партньори.

Дружеството е създадено в края на 2019 г. от неизвестен у нас кипърец, който избира за управители Андрей Цеков и… Жулиета Бировска. В родния си Плевен Жулиета е по-известна като жената на Иво Бокса.

Хора от града подозират, че тя е само подставено лице на съпруга си Ивайло Бировски, част от бандата на Камен Балбузанов-Куката. Броени дни след създаването на фирмата започва ударна продажба на акции. Сред новите собственици се появяват както Жулиета Бировска, така и самият Цеков.

Накрая „Алтерия” се купува от голяма строителна компания, но междувременно капиталът и от 10 лв. скача на внушителните 1,3 млн. На толкова пари е оценен терен в елитен столичен квартал, който става собственост на фирмата. Каква е връзката? Преди това собственик на парцела е жената на Иво Бокса.

Твърди се, че с помощта на Андрей Цеков тя успява да извади всички строителни книжа и бумащини, позволяващи застрояването на терена.

След това фирмата собственик е препродадена с голяма печалба. Наглед всичко е законно, все пак именно в това е специалист политикът от „Промяната” Андрей Цеков. Друг е въпросът откъде жената на Иво Бокса има пари, за да купи имота в София, и дали произходът на средствата е легален.

Все неща, за които трябва да следи Министерство на финансите и подчинената му НАП, управлявани от Асен Василев и близкият му приятел Румен Спецов от челната редица на ПП. Колкото до това дали семейство Бировски са подходящи за партньори на човек с амбиции да управлява държавата, „всеки сам си преценя”.

Експерт по недвижими имоти, но с малко по-различен профил е и Иво Бокса. Бировски, който се сочи за дясна ръка на Камен Куката не винаги действа в рамките на закона. Поне така твърди прокуратурата. Това естествено му докарва и проблеми с правосъдието.

През април 2017 г. Бокса е арестуван при акция на ГДБОП срещу ръководената от Камен Куката банда за рекет и кражба на земи.

Бировски първоначално успява да се измъкне от ченгетата, мята се в лъскава лимузина и с бясна скорост поема по улиците на Плавен. При гонитбата със 100 км/ч удря патрулка, а след това оказва яростна съпротива на опитващите се да го задържат ченгета.

След акцията спецченгета и прокурори обявиха, че бандата на Куката и Бокса имала две основни дейности.

От една страна тяхна наказателна бригада принуждавала собственици на магазини и заведения в града да сключват договори за охрана с тяхна фирма. Куката и аверите му най-вече се занимавали с рекет за земи. Жертвите им били плашени до смърт, за да се съгласят да подпишат нотариални актове за дарение на имотите си. При арестите на бандата, криминалисти откриват стотици нотариални актове за подобни „подаръци”.

Схемата, по която групата на Балбузанов набира жертвите, е проста – набелязват земи и издирват собствениците им, обясниха спецпрокурори. След това или ги карат да подпишат пълномощно, или фалшифицират подписите им, че даряват нивите или терени в различни градове.

След като им вземат имотите, ги препродават със завидна печалба. Повечето от жертвите са възрастни хора или изпаднали в бедност. Някои от рекетираните старци подавали жалби, но получавали отказ да се образуват дела.

Твърди се, че помощ при потулването е оказвала известна съдийка. За да прикрият следите си, Куката и Бокса не вписват никъде своите имена при дарението на нивите. Получатели на дарението са техни подставени лица. Те в последствие препродават многократно имотите за да заличат следите, а накрая част от тях стават собственост на хора от бандата.

Веднага след акцията през 2017 г. от специализираната прокуратура се похвалиха, че срещу Куката и Бокса има купища доказателства и свидетелства на пострадали хора. Уви, когато делото срещу бандата влезе в специализирания съд огромна част от тях ги оттеглиха. Вероятно след подходящи разговори паметта им рязко е отказала.

В крайна сметка Куката и Бокса са оправдани по обвинението за участие в организирана престъпна група. Съдът все пак ги признава за виновни в кражбата на детски надуваем замък, 3 вентилатора за него, разклонител 30 метра и касов апарат. За „тежкото” обвинение Балбузанов отнесе 4 години затвор, а Иво Бокса – условна присъда.

Все пак Ивайло Бировски може и да отнесе наказание за имотни измами. Стига прокуратурата в Плевен да се накани да завърши течащото близо 10 години разследване, в което се появяват имената на него и съпругата му Жулиета.

Жертва е 80-годишна жена от Варна, на която през 2013 г. с фалшифицирано пълномощно са откраднати десетки декари ниви. В схемата участват селски кмет и куп разсеяни чиновници. По вече описаната по-горе схема откраднатите земи са препродадени многократно.

Накрая се оказват собственост на Иво Бокса и съпругата му Жулиета. Случаят макар и дребен, демонстрира нагледно целия абсурд на българското правосъдие.

Малко след като старицата е ограбена, нейни роднини разбират за фиктивната продажба и подават сигнал до прокуратурата. Близките на пенсионерката сами успяват да осигурят доказателствата за измамата на мудните разследващи. Въпреки това, прокурорът прекратява разследването.

Близките на старицата, която междувременно умира, обжалват, а плевенския съд се произнася, че „събраните доказателства са достатъчни за търсене на наказателна отговорност на повече от едно лице”.

Решението е от 2018 г., но прокурорът и до днес не е повдигнал обвинение, макар да се зарича да го направи пред близките на жертвата. Междувременно, наследниците на старицата завеждат и гражданско дело, за да анулират фалшивата продажба.

Страна по него са и последните собственици на земите Иво Бокса и половинката му Жулиета. Едва ли е изненада, че при нескопосаното фалшифициране на документите за кражба на земите от пенсионерката, нейните наследници печелят делото. Така семейство Бировски са принудени да върнат заграбените ниви.

Присъдата, заедно с подробно изложените от магистратите мотиви е изпратена и на прокурора водещ наказателното разследване, но реакция до момента няма. Бездействието може би не е напълно нелогично, коментират хора от Плевен. Все пак, по време на делото срещу бандата на Куката и Бокса стана ясно, че те са имали добри контакти сред прокурори и съдии в града.

Толкова за бизнес съдружниците на Андрей Цеков, който в момента се разпорежда в МРРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.