Не даваме на Русия митична банкерка, търсят я за присвояване на 2 млрд. рубли

0

Митичната банкерка Галина Марчукова няма да бъде екстрадирана в Русия! Това реши Софийският градски съд, научи „България Днес“.

За рускинята беше изпратено искане за предаване от родината й, където я чака присъда. Обвиненията срещу бившата банкерка тънат в мистерия, но стана ясно, че в болничната стая, където лежи, е посетена от зам.-министъра на вътрешните работи, шефа на ГДБОП и шефа на МВР болница.

Софийската градска прокуратура настоява за екстрадицията на Марчукова в Русия, като отбелязва, че там няма да бъде преследвана по политически причини или подлагана на мъчения. Защитата контрира, че Руската федерация е спряла да признава Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и се саморазправя с политическите си противници.

Темида се съгласява с тези доводи и отказва екстрадицията с мотива, че в страната си родената в град Миллерово край Ростов може да бъде подложена на малтретиране. В мотивите си съдия Иво Хинов споменава правомощието на президента Владимир Путин да номинира кандидатите за председатели на върховните съдилища и да назначава всички федерални съдии, с което се поставя под съмнение разделението на властите.

Цитира се и доклад на Българския хелзинкски комитет за липсата на справедлив процес и осъждания на критици на режима като Алексей Навални и Михаил Ходорковски. Обсъжда се и доклад на „Амнести интернешънъл“ за мъченията в руските затвори. Според анализаторите побоищата и униженията в тях са ежедневни. Споменава се лишаване от сън и спане на смени, отказ от медицинска грижа, произволни дисциплинарни наказания, настаняване в карцер при нечовешки условия и изтръгване на признания с мъчения.

На фона на тази картина Галина Марчукова се притеснява за живота си, ако бъде пратена там. Тя е подгонена в началото на 2016 г. от Следствения комитет на Русия за длъжностно присвояване на над 2,2 млрд. рубли. Според разследването Марчукова и още трима са получили информация за сключен през 2008 г. договор между „Обединена енергийна компания“, собственост на „Държавно унитарно предприятие на Москва“ и Държавно предприятие „Московска енергийна инспекция“ за доставка на оборудване и изграждане на подстанция „Новая“ в Москва.

Обвинението посочва, че ексбанкерката и съучастниците й са влезли в престъпен заговор с неустановени лица, за да присвоят разликата от договорената цена и реално изразходваната за оборудването. По данни на следствието това е станало между април 2011 г. и май 2013 г. със средства, собственост на ОАД ОЕК.

Марчукова сключва споразумение за сътрудничество с разследващите в родината си. Тя трябвало активно да съдейства на следствието в разкриването и разследването на престъплението, като признае своето участие и сътрудничи в изобличаването на съучастниците си. Освен това трябвало да разкаже за разпределението на ролите и получените пари.

Според данни на руските власти банкерката получава от Останкинския районен съд в Москва 3 г. и 4 месеца затвор и глоба от 700 хил. рубли. В ареста прекарва близо година и излежава около 2 месеца от присъдата си в затвора през 2019 г. Самата рускиня твърди, че не е била в килия и че спрямо нея не се водят наказателни производства в Русия. Адвокатите й посочват, че е изтекла давността на наказанието й, а по делото са приложени фалшиви документи за престой в затвора.

Справка доказва, че Марчукова не е привлечена като обвиняема, защото през октомври 2019 г. напуска страната и е обявена за издирване чрез Интерпол. Посочва се, че от тогава пребивава в Гърция, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, а сега и България.

В края на септември 2022 г. издирваната банкерка опитва да напусне България през ГКПП Калотина, като се е представя за гъркиня и дава фалшива лична карта. Властите усещат измамата и пращат жената в Специализиран дом за бежанци за месец. Тогава тя подава молба за международна закрила с гръцкото си име. Пред служителите на Държавна агенция за бежанците тя се представя с истинската си самоличност. Месец по-късно молбата й е отхвърлена, но актът се оказва невалиден, защото е издаден с гръцкото й име.

Пред служителите обяснява, че иска убежище, тъй като не е съгласна с руската инвазия в Украйна и поради това я грозят 20 години затвор.

В наша килия банкерката прекарва десетина дни. Магистратите й определят домашен арест, но Марчукова получава здравословни проблеми – откриват й миома на матката, киста на десния яйчник и вторична анемия. Препоръчват й операция за отстраняване на матката. Заради влошено здраве месец по-късно е освободена срещу 5 бона гаранция.

 Осъдена за фалшив документ

За фалшивата гръцка лична карта и незаконното влизане у нас е осъдена рускинята. След сключено споразумение с прокуратурата Районният съд в Сливница й дава 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и 150 лв. глоба. Покрай случая става ясно, че Галина Марчукова е използвала услугите на престъпна група за изготвяне на документи менте, срещу която се води разследване от гръцките власти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.