Фатален 20-метров полет: Така Георги уби полицая Тодоров на пътя, а го осъдиха едва на 6 години

0

Наказание в размер на 6 (шест) години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване потвърди Бургаският апелативен съд спрямо Георги К., който шофирайки пиян – с концентрация на алкохол в кръвта 0.94 промила, причинил по непредпазливост смъртта на Тодор Тодоров, полицейски служител на РУ на МВР – Стара Загора. Въззивният състав потвърди и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 (шест) години. 

Катастрофата е от 2 декември 2020 г. на път Ш-5503, в землището на село Радево, общ. Нова Загора. Около 20.00 часа подсъдимият, след като употребил алкохол, потеглил от град Тополовград за град Стара Загора с автомобила си марка „БМВ 316 И“.

Малко по-рано същата вечер, по същия път, движейки се в посока от с. Радево към с. Сокол, преди ляв завой по посоката му за движение, лек автомобил самокатастрофирал, като навлязъл в лентата за насрещно движение, напуснал пътното платно и се преобърнал странично в лявата канавка.

От другата страна на платното бил дежурния екип от РУ на МВР – Нова Загора, пристигнал по сигнал за произшествието, със служебен полицейски автомобил марка „Киа Сиид“, спрян на десния банкет по посока на движение към с. Сокол.

Към 21 часа подсъдимият, движейки се от с. Сокол към с. Радево навлязъл в десния за него завой със скорост от около 109 км/ч. Поради превишената и несъобразена с пътните условия скорост той загубил контрол над управлението на автомобила и навлязъл в лентата за насрещно движение и левия за него банкет.

При линейното си преместване напред колата, управлявана от подсъдимия, се завъртяла частично около вертикалната си ос, в посока на часовниковата стрелка и масивно, челно се ударила в полицейския автомобил.

В резултат от удара патрулната кола се придвижила назад, от което последвал втори масивен удар между задната повърхност на „Киа Сиид“ и полицейския служител Тодор Тодоров, който в този момент се намирал зад автомобила

Тялото на пострадалия служител паднало върху платното за движение на разстояние 20,1 м от мястото на втория удар. Пострадалият Тодоров получил значителни травматични увреждания по тялото, изпаднал в състояние на травматичен и хеморагичен шок, както и в състояние на мозъчна кома. Починал в МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ – Сливен в въпреки усилията на медицинския екип да спаси живота му.  

Първоинстанционната присъда на Окръжен съд – Сливен е обжалвана пред въззивната инстанция от подсъдимия, който моли съда да намали размера на наложените наказания. Жалба срещу присъдата подали и частните обвинители с искане за по-строги наказания – а именно 15(петнадасет) години „лишаване от свобода“ и 8 (осем) години „лишаване от право да управлява МПС“. Представителят на държавното обвинение пледира за потвърждаване на присъдата. 

След запознаване с доводите, изложени във въззивните жалби и изслушване становищата на страните в съдебно заседание, анализиране на доказателствата по делото и проверка на атакуваната присъда, както по отношение оплакванията на жалбоподателите, така и служебно изцяло, Бургаският апелативен съд е намерил двете въззивни жалби за неоснователни. 

Съдът е изменил присъдата, като е признал подсъдимия за невинен и го е оправдал по повдигнатото обвинение за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП. Това не рефлектира върху отговорността на подсъдимия, тъй като не променя изводите за фактите по делото и неговото поведение, касае се само за прецизиране на правната квалификация.

В останалата част присъдата е потвърдена като правилна, обоснована и законосъобразна.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Р България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.