Спипаният с подкуп магистрат чел лекции по правна етика

0

Спипаният с 5000 лв. подкуп съдия Мирослав Митев е чел през февруари лекции на новоизбраните съдебни заседатели към Окръжен съд Търговище за етичните норми в тяхната дейност,  пише „Галерия“.

Магистратът от Наказателното отделение беше оставен зад решетките на Софийски градски съд, защото има достатъчно доказателства за извършено от него престъпление.

„Очевидно ще загубя работата си, но ако може да получа такава мярка, че да се върна в Търговище“, каза Митев в съдебната зала, но колегите му установиха мярка „задържане под стража“.

При съвместна операция на прокуратурата и Антикорупционната Митев бе задържан в момент на получаване на подкуп. Разследването срещу него започва по сигнал на ГДБОП, според който магистратът, който е бил докладчик по въззивно наказателно дело срещу човек, осъден на първа инстанция за хулиганство, поискал голяма сума пари, за да намали ефективното му наказание, обясниха заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев и Антон Славчев от Антикорупционната комисия:

„В автомобила на магистрата намерени са и са иззети като веществени доказателства парична сума от 5 000 лева. Разпитани са свидетели. В процеса на разследване ще се установява какво е точно делото, какво точно е поискано като парична сума“.

„На по-късен етап може би ще имат вече пълната картина за това защо и по какъв начин и кой е искал и кой е предложил и дали е имало предлагане и дали е имало искане или и двете страни са били активни“.

„Установяват се и дали единствено и само е сумата от 5 000 лева, която е установена в рамките на тази сутрин“.

Съдия Мирослав Митев има над 20-годишен опит в Окръжния съд в Търговище. Занимава се с наказателни дела. Преди две и половина години се кандидатира за поста председател на Окръжния съд в Търговище, но Съдийската колегия не го избра.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.