С 480 бона прецакват балдъзата на Брендо

0

Ексбалдъзата на Евелин Банев-Брендо Десислава Дишлиева взема от Темида само 21 бона обезщетение за незаконно обвинение за пране на 20 милиона лева от наркотрафик. Това става ясно от решение на Софийския градски съд. Скалъпеният процес срещу нея продължи цели 11 години. Искът бе за 500 хилядарки и предстои да бъде обжалван пред апелативните магистрати в столицата.

Дишлиева настояваше да получи 500 бона обезщетение от държавното обвинение за неимуществени вреди и 15 бона за имуществени. Съдия Валерия Банкова оценява вредите на 21 хил. лева, като 18 000 лв. са за болките и страданията, а 3 хилядарки – заради разходите по адвокати.

Балдъзата на Брендо описва подробно всичките си страдания, перипетии и заболявания, които преживява през тези 11 години и 2 месеца на мъчителен процес заради незаконните обвинения, че е участвала в организираната престъпна група на „кокаиновия крал“ за пране на над 20 милиона лева от наркотрафик.

Пред градския съд по делото за обезщетение показания дават майката и близка приятелка на Дишлиева, които разказват колко пагубно й се е отразява наказателното преследване – не само върху социалния й живот и кариерата й, но и здравословно. Медицинската експертиза подкрепя техните твърдения.

София прайд срещу „Спрете Содом и Гомор“

Десислава Дишлиева в съда
Десислава Дишлиева в съда

Приятелката на Дишлиева казва пред Темида, че делото й се е отразило „фатално“ както в емоционален, така и в професионален аспект.

И Украйна издирва Брендо

„Преди беше много позитивен и щастлив човек, а сега е доста потисната. Това е свързано и с факта, че през цялото продължение на процеса постепенно тя започна да боледува и придобитите заболявания са налице към днешна дата – инсулинозависим диабет, паникатаки, престанала да шофира. После се разболя и от рак на гърдата. Премина лъчение и химиотерапия, но в крайна сметка претърпя пълна хистеректомия. Също така оперативно е отстранена и щитовидната й жлеза“, разказва пред Темида най-близката й приятелка.

„Част от приятелите й се отдръпнаха от нея. Процесът непрекъснато беше отразяван в медиите, което също изигра голяма роля. Много от контактите й в бизнес средите също се отдръпнаха и това се отрази на възможностите й да работи и гради кариера. Беше й много трудно. Не знаеше какво й се случва. Арестуваха я, когато бях на морето с децата. От един жизнерадостен и трудоспособен човек тя се превърна в съкрушен и нямащ желание за много неща човек. Мислеше само как това ще се отрази на децата й и какво ще стане с тях“, споделя пред столичните магистрати майката на Дишлиева. После разказа и за здравословните проблеми на дъщеря си.

Заради това, че се налага да насочи усилията си към делото, Дишлиева губи модния си бизнес. Всичките магазини за дрехи в София фалират и накрая отива да работи за своя баща като административен директор на собствените му няколко хотела.

Съдия Банкова сметна иска на Дишлиева за неадекватен. Първо изложи, че е била пусната под гаранция от 10 бона, само три дни е изкарала в ареста и това не й е попречило да си върши работата. Относно заболявания, които Дишлиева твърди, че са причинени от стреса покрай делото, съдията сметна, че това отчасти е така. Това бе подкрепено и от медицинска експертиза. В крайна сметка Темида прецени, че 18 хилядарки отговарят на изпитаните страдания на балдъзата на Брендо през тези мъчителни 11 години незаконно наказателно преследване. Тъй като представя документи за само 3 бона разходи за адвокати, толкова й бяха одобрени като обезщетение от съда.

Припомняме, че Дишлиева беше обвинена по делото за участието в организираната престъпна група на Брендо за наркотрафик през 2007 г., когато прекара в ареста 3 дни. Процесът приключи окончателно през 2018 г. и бе окончателно оправдана. 

 Моника Добринова

Добринова също беше подсъдима и оправдана по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да й плати 118 000 лева – 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните й вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв. Сега делото е във Върховния касационен съд.

 Още дела за конфискация

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 години не може да приключи дори на първа инстанция. Поредното заседание по този процес е насрочено за 26 септември.

Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря й и майка й. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор. Искът срещу дъщеря й е за апартамент на две нива в морското с. Лозенец, а срещу майка й – за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София. Дело за конфискация има и срещу Банев, което се води от 2018 г., а поредното му заседание е насрочено за ноември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.