Съдът прекрати делото срещу полицайката Буба

0

Софийският градски съд прекрати делото срещу двамата полицаи, ескортирали пияния и дрогиран Димитър Любенов, който на 25 септември миналата година причини катастрофа с „Поршето“ си, като блъсна колата на французина Лорен Пети. Съдебният състав го връща на Софийска градска прокуратура за отстраняване на пропуски. А за двамата остава в сила мярката „подписка“.

Чужденецът загина, а съпругата му беше тежко ранена. В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила.

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното Шесто РПУ бяха обвинени в престъпления по служба, както и че са приели подкуп от 200 лева, след като преди инцидента са спрели Любенов за проверка. Самият той разказа пред разследващите, че срещу тази сума двамата полицаи са го ескортирали до Околовръстното.

Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура беше внесен през май, а сега Софийски градски съд се произнася, че им го връща обратно заради съществени нарушения.

Като пропуск в обвинителната теза е отсъствието на твърдения, от страна на обвинителната власт, а именно – конкретизация кога, е следвало да бъдат предприети твърдените действия, от които подсъдимите са се въздържали и са бездействали. В рамките на изложението на фактическа обстановка по делото, не се съдържа такава фактология.

Посоченото, се намира за необходимо да бъде предмет на нарочно изявление, доколкото видимо е, че както се посочи вече, се инкриминира престъпление по служба – въздържане от изпълнение на предписани по закон задължения, като в рамките на фактологията, изложена в обвинителния акт, се съдържат поредица от действия и бездействия на длъжностните лица.

Несъмнено следва да се установи и заяви моментът, към който обвинението претендира, че въздържането от действия на двамата подсъдими, се превръща в престъпно такова бездействие, пише в мотивите на съда.

На следващо място, в рамките на обстоятелствената част на обвинителния акт, съдът намира, че от страна на обвинението, като да се споменават и други неизпълнени на служебни задължения, а именно внеслият обвинителния акт прокурор, е заявил, че е налице „неизпълнение на отсъствие на доклад, за да се изпратят служители за проверка на Любенов за алкохол и наркотици и не е извършен контрол за спазване правилата за движение по пътищата.

Тези твърдения, за неизпълнени служебни задължения, отсъстват в рамките на заключителната част на обвинителния акт, като посоченото предпоставя неяснота в обвинителната теза – дали се претендират и други, неизпълнени служебни задължения.

Все в тази връзка, но от гледна точка на фактологията, която да подкрепя обвинението, формулирано срещу подсъдимата Любка Гечева, съдът констатира, че изложението на фактите в обстоятелствената част спрямо нея, е изключително пестеливо и то се свежда до две изречения, в които поведението й, е фиксирано чрез повторение на извършените от подсъдимия Малински действия.

Фактологията е крайно недостатъчна и не може да бъде заместена с твърденията по-нататък и пространно развитото от страна на обвинението за нарушени задължения, нито може да се замести с твърденията, за налични служебни задължения, произтичащи от цитираните нормативни актове в обвинителния акт, заключава съдът.

Магистратите обобщават в решението си, че във фазата на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване правата на обвиняемите лица. Затова прекратява съдебното производство и връща делото на СГП за отстраняване на нарушенията.

Съдебният състав потвърждава мярката за неотклонение, която е подписка, за двамата подсъдими. Полицаите вече са безработни, след като бяха отстранени от МВР след катастрофата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.