Конкуренти от България, а не руски военни агенти, взривили оръжейния склад на Гебрев в Карнобат?

0

От ДАНС отказали да поставят под наблюдение 50 съмнителни руснаци, пребиваващи у нас, по препоръка на американското посолство

Взривеният склад за съхранение на боеприпаси край Карнобат на фирма „Емко“, собственост на мастития оръжеен производител Емилиян Гебрев, може да е бил мишена на атентат, поръчан и платен от други български оръжейни търговци, а не на конспиративно действащи в страната ни агенти на Руското военно разузнаване (ГРУ). Това е водещата версия, по която работят родните служби дни след умишлено предизвиканите експлозии в оръжейния склад в местността „Погребите“ край Карнобат.

Оръжейният склад на Гербев беше вдигнат във въздуха в събота след полунощ, само няколко часа след като премиера Николай Денков свика извънредно съвещание с шефовете на родните служби за сигурност заради бунта на частната руска армия „Вагнер“ и похода на Евгений Пригожин към Москва. Напук на уверенията на Денков, че „няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България, които се намират у нас“, жителите на Карнобат бяха събудени от мощни експлозии, озарили в алено червени нюанси тъмното небе в региона. Съмненията, че склада за съхранение на боеприпаси е

умишлено взривен вследствие на саботаж

от руски агенти, се засилиха и заради обявеното само два дни преди експлозиите решение на правителството да се включи в проекта на Европейската агенция по отбрана за съвместна поръчка за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна. Неофициално се твърди, че първата партида с муниции, които България планира да изпрати за военните в Украйна, се е съхранявала именно във взривения склад на Емилиян Гербев край Карнобат. В свое тв интервю Гебрев отрече взривената продукция да е била предназначена за украинската армия, според думите му пратката е трябвало да замине за Африка. Публична тайна обаче е, че чрез серия от документални врътки и с мълчаливото съгласие на службите, родните оръжейни търговци доставят продукцията си за Украйна.
Въпреки публично изразените съмнения за саботаж от Москва, направени от представители на властта, разследващите криминалисти от МВР упорито са се фокусирали основно върху версията, че взривовете край Карнобат са част от избухнала преди месеци

война между български оръжейни търговци,

захранващи с оръжия, оборудване и боеприпаси армията на Украйна. Твърди се, че атаката срещу военния склад на Емилиян Гербев е целяла да го компрометира като основен доставчик на оръжия за армията на Украйна и да предизвика мащабна проверка във военните му заводи „Емко“, където да бъдат открити серия от нередности в сигурността и безопасността.
„Прибързано е да се твърди, че диверсантните, които са предизвикали експлозията във военния склад на Гебрев, са тайни агенти на руското военно разузнаване.

Възможно е наемниците да са българи

и да са изпълнили мокра поръчка от конкурентна оръжейна фирма. В този бизнес се разпределят милиарди долари – достатъчно основание за мотив“, коментира пред „Уикенд“ запознат с разследването за взривения оръжеен склад край Карнобат.
Неофициално се твърди, че трима мъже са проникнали на територията на склада за съхранение на боеприпаси в местността „Погребите“ около 0,15 ч. в събота срещу неделя, като са предизвикали умишлен пожар в едно от халетата. Според друг наш източник обаче, аварията е възникнала вследствие на заложено устройство с насочен и контролиран взрив, активиран от дистанция. При това положение съмненията, че акцията е извършена от руски цивилни агенти, стават все по-осезаеми.
До този момент от МВР не дават никаква информация за течащото разследване. Собственикът на взривения оръжеен склад Емилиян Гебрев пък разказа, че камерите и

електронната система за наблюдение в склада

му могат да дадат насока на криминалистите, но изрази съмнение, че от МВР и прокуратурата умишлено не са докарали докрай разследванията на предишни експлозии в негови оръжейни складове.
Само преди година –на 31 юли 2022 г., умишлен пожар, възпламенен на територията на оръжейния склад на Емилиян Гебрев край Карнобат, доведе до взривове на боеприпаси. И тогава, и сега, диверсантите са действали в ранните часове на неделя, което според Гебрев не е случайно съвпадение.
„Аз все още нямам каквато и да е информация за разследването на взрива от миналото лято – все едно нищо не е имало! Разследващите иззеха видеозаписите от камерите, а от прокуратурата още не са ми ги предоставили“, ожали се Емилиян Гебрев. Той беше категоричен, че няма как експлозиите във военния му склад да са избухнали без човешка намеса и отхвърли вариант да става въпрос за немарливост от страна на работниците му. „Там няма работници, а само охранители. Никой не влиза в складовете, освен когато се зареждат и изпразват“, твърди Гебрев.
През последната година и половина, откакто на 24 февруари 2022-а Русия нахлу в Украйна,

Гебрев е пласирал оръжия за над 400 млн. лв.

В неговите заводи се произвежда продукция на база руски оръжейни лицензи, които според запознати отдавна са прекратени от Москва, без обаче родния оръжеен мултимилионер да се съобразява с наложената му санкция от Русия. Твърди се, че и заради тази си дързост Гебрев е третиран от режима на Владимир Путин като „враг за унищожение“.
Гебрев и семейството му се придвижват със засилена и до зъби въоръжена охрана, откакто на 27 април 2015 г. беше приет в болница и изпадна в кома, вероятно поразен от лабораторно създадено отровно вещество от типа на „Новичок“. И до днес не е известно със сигурност как точно е отровен милионера, макар че през 2020 г. българската прокуратура обяви за международно издирване трима руснаци, предполагаеми агенти на ГРУ, във връзка с отравянето на оръжейния бос.
Смята се, че зад неуспешния

опит за убийство чрез „Новичок“

на Емилиян Гебрев стоят руските агенти от ГРУ Денис Сергеев, Егор Гордиенки и Сергей Лютенко, които са използвали фалшивите имена „Сергей Федотов“, „Георги Горшков“ и „Сергей Павлов“ при влизанията си в България, а и в други страни от Европейския съюз.
Опитите на ГРУ да саботира оръжейните доставки на Емилиян Гебрев към Украйна датират още от есента на 2014 г., когато мощна експлозия на военен склад в чешкия град Върбетица вдигна във въздуха над 7 тона боеприпаси и причини смъртта на двама човека. Според разследването на чешките служби за сигурност, експлозията на военния склад във Върбетице е организирана от конспиративния отряд на руското военно разузнаване ГРУ, а целта е била да бъде осуетена

оръжейна доставка за украинската армия,

която е била движена от боса на „Емко“ Емилиян Гебрев. Заради взривения военен склад с боеприпаси на Гебрев, Чехия изгони 18 руски дипломати през пролетта на 2021 г.. Последва и първото и единствено засега признание на Емилия Гебрев, направено пред авторитетното американското издание „Ню Йорк таймс“. В писмени отговори на изпратени му въпроси, Гебрев призна, че е съхранявал в Чехия оръжия и муниции, предназначени за реекспорт в Украйна – нещо, което винаги е отричал пред българските медии.
База на оръжйната компания на Гебрев „Емко“ стана обект на взрив още през далечната 2011 г., когато избухна склада на дружеството в Ловнидол. Този случай, заедно с други две експлозии – в завода на ВМЗ-Сопот в Иганово през 2015 г. и взрив в завод „Арсенал” край Мъглиж през 2020 г., са обект на общо разследване за предполагаеми руски саботажи от пролетта на 2021 г.
Тогава прокуратурата обяви, че е обединила разследванията по тези случаи в едно общо досъдебно производство заради данни, че зад тях стоят служители на руското военно разузнаване ГРУ. По това дело се разследва и евентуален палеж в сграда на МВР в София през 2015 г., при който са унищожени доказателства от взривовете в Иганово. От държавното обвинение обаче мълчат докъде е стигнало разследването вече повече от 2 години.
Същевременно „Уикенд“ научи, че преди няколко месеца родните служби за сигурност са получили

предупреждение от Американското посолство

за конспиративно действащи на територията на България агенти на руското военно разузнаване. Разправят, че дори бил даден списък с около 50 съмнителни лица, установили се във Варна, Русе, Бургас и в София, които трябвало да бъдат поставени под дискретно наблюдение. Началникът на ДАНС Пламен Тончев, смятан за приближен до президента Румен Радев, обаче отказал да разпореди подслушване на телефоните и проследяване на маршрутите на руснаците, тъй като някои от тях били с дипломатически статут. „Има съмнения дори за теч на информация, тъй като малко след като от ДАНС получиха списъка със съмнителните лица, повечето от посочените руснаци напуснаха скоропостижно България“, разкрива източник на „Уикенд“ от службите за сигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.