Арестуваният с 5 бона подкуп съдия от Търговище криел милиони от рушвети

0

Магистратът Мирослав Митев влязъл във война с местните ченгета  заради дело за разбита оранжерия за марихуана

Арестуваният с 5000 лева подкуп съдия от Окръжния съд в Търговище Мирослав Митев може да е паднал жертва във вътрешноведомствен конфликт, който от няколко месеца тресе съда, прокуратурата и полицията в Търговище. Така коментираха пред „Уикенд“ показното задържане на магистрата с белязани банкноти представители на местната правораздавателна система.

Във вторник късно вечерта съдия Мирослав Митев беше закопчан при акция на ГДБОП в Търговище, след като минути по-рано получил плик с 5000 лева от подсъдимия за хулигантство и нападение над полицай Али Мустафов. Делото за хулиганство срещу Мустафов е образувано преди около година в Търговище и е било в условието на изтърпявана пробационна присъда.
За да не го прати ефективно в затвора с акумулиране на предишни престъпления, съдия Мирослав Митев лично се свързал с подсъдимия Али и му поискал 10 000 лева подкуп. Първата половина от рушвета била платена преди месец, като Али Мустафов

изтеглил бърз кредит, за да плати на съдията.

Според източник на „Уикенд“ от разследването, съдия Мирослав Митев на няколко пъти притиснал чрез свои познати подсъдимия Али да му плати и другата част от подкупа. Изправен до стената, подсъдимия за хулиганство и побой над полицай Али Мустафов предпочел да сигнализира в ГДБОП, че е обект на рекет от страна на магистрата.
„Сигналът за поискан подкуп първоначано е постъпил в ГДБОП и веднага след това беше препратен на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) като в Търговище беше командирован дежурен прокурор от Софийска градска прокуратура, която е компетентна да ръководи разследвания срещу магистрати“, обяви пред журналисти Христо Кръстев от Софийската градска прокуратура. Той отказа да съобщи повече детайли около задържането на съдия Мирослав Митев с мотив, че по образуваното досъдебно производство за поискан и получен подкуп са използвани специални разузнавателни средства.
Предварително белязаните 5000 лева са открити в автомобил „Фолксваген Поло“, използван от съдия Митев. Засега остава загадка защо представителя на Темида не е арестуван в момента на получаването на рушвета. Юристи коментираха, че съдия Мирослав Митев ще застъпва тезата, че

парите са му подхвърлени от ченгета.

По подобен начин преди години с подкуп, открит в автомобил, бяха арестувани кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Впосредствие двете бяха осъдени и вече излежават присъдите си в Сливенския затвор, но пък в обществото беше създадено усещане, че Иванчева и Петрова са невинни и са „нагласени“ с подхвърлени пачки банкноти.
Арестуваният съдия Мирослав Митев има над 35-годишен стаж в съдебната система и е сочен като един от най-влиятелните магистрати в Североизточна България. Преди да постъпи на работа в Окръжния съд в Търговище през 2003 г., магистратът е работил повече от 15 години като съдия в Попово. В началото на 2021 г. Мирослав Митев беше кандидат за поста председател на Окръжния съд в Търговище, но кадровиците от Висшия съдебен съвет предпочетоха да назначат на поста съдия Татяна Даскалова. В Търговище открай време се мълви, че между Мирослав Митев и Татяна Даскалова се

води „тиха война за надмощие“.

За Мирослав Митев, който е завършил полицейската школа в Симеоново, а не юридическия факултет, преди да стане магистрат, отдавна се носят слухове, че решава срещу подкупи развоя на съдебни дела в Търговище. Според градската мълва, Митев криел милиони левове, заприходени от рушвети чрез двама братя-бизнесмени от Попово, които купували имоти във Варна и курортните комплекси „Албена“ и „Св. св. Константин и Елена“. Разправят, че магистрата притежавал чрез подставени лица няколко апартамента в баровски ваканционни комплекси, които отдавал под наем.
Справка на „Уикенд“ с имотното състояние на съдия Мирослав Митев установи, че той е собственик на къща с над 2 декара дворно място в поповското село Баба Тонка, апартамент от 75 кв. м. във Варна, придобит през 2018 г., както и жилище от над 100 кв. м. в Търговище, купено от него през 2006 г. с банков кредит. Съпругата на магистрата – Димитринка, също е собственик на два апартамента в Попово и в Търговище.
Според мълвата в североизточния областен град, макар Мирослав Митев да е съдия от наказателната колегия, той дълги години е посредничил при решаването на

фирмени дела за несъстоятелност.

„Имаше порочна схема, създадена в Окръжния съд в Търговище – фирми, които не желаеха да си плащат задълженията, си сменяха седалището и адреса на управление в Търговище и получаваха нужното им правосъдие от тамошния Окръжен съд“, признава местен магистрат.
Познати на арестувания с подкуп съдия Мирослав Митов пък развиват любопитна версия за изненадващото му задържане с 5000 лева. Според думите им, магистратът е подложен от прокурор от Окръжната прокуратура в Търговище и местни ченгета заради отказа му да влезе в колаборация с тях по дело за разбита от МВР през лятото на 2021 г. оранжерия за марихуана в Търговище. Плантацията за лека дрога беше ударена на 11 август 2021 г., като тогава бяха иззети над 45 кг. марихуана, огромна сума пари и над 7000 саксии със засадена, но все още неузряла продукция. След акцията местните ченгета се похвалиха, че плантацията за марихуана в Търговище е най-добре оборудваната и с най-голям брой растения, на която са попадали.

Делото за разбитата наркооранжерия

се гледа в Окръжния съд в Търговище именно от Мирослав Митев, който само преди месец – на 23 май т.г., отказа да одобри предложението от прокуратурата в Търговище за сключване на споразумение с обвиняемия собственик на наркооранжерията – местен бабаит, за когото се мълви, че е работил под шапката на Златомир Иванов – Златко Баретата.
Предложението за споразумение, дошло от прокуратурата, предвиждаше обвиняемия да бъде осъден условно и да плати глоба в размер на 15 000 лева. Според мотивите на съдия Митев, с които той отказва да одобри споразумението, се посочва, че производството на марихуана е било с цел продажба на наркотични вещества и че откритата дрога е в особено големи размери и на пазарна стойност близо 1 млн. лв. Магистратът разпорежда делото да бъде върнато на Окръжната прокуратура в Търговище и да бъдат продължени действията по разследването.
„В Търговище се мълви, че Мирослав Митев е поискал 150 000 лева подкуп за себе си, за да одобри споразумението между прокуратурата и наркопроизводителя и когато рушвета му е бил отказан, е саботирал действията на местната прокуратура. Заради това и са му спретнали историята с подкупа“, разказва запознат с напрежението между съдии, прокурори и мастити полицаи в Търговище. Миролав Митев е задържан за срок от 72 часа, като по всяка вероятност прокуратурата ще поиска постоянното му задържане под стража.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.