Крими боса Иван Вазелина измамил с пари и Гриша Ганчев

Рецидивистът от Панагюрище отново влиза в затвора – ужилил с 10 бона онкоболна жена

Крими босът от Панагюрище Иван Балабанов – Вазелина отново влиза в затвора в Пазарджик, след като само преди няколко месеца излезе оттам след излежаване на 8-месечна присъда за притежание на незаконен пистолет.

Новата присъда на 38-годишния рецидивист с еротичен прякор е минимална – той ще прекара само 6 месеца в затвора по дело за измама на онкоболна жена. Иван Вазелина е съумял да избегне наказание от 5 г. затвор, след като е признал вината си и е сключил споразумение с прокуратурата.
През май 2019 г. Вазелина заблудил тежко болната и съпруга ѝ, че ще им намери работа в затворен комплекс в щата Флорида в САЩ. Обещавал да осигури и работни визи за семейството. Прибрал 10 хил. лв., но не свършил услугата, а вместо това

поискал още 20 бона от онкоболната.

Иван Балабанов – Вазелина се прочу в началото на 2021 г., когато пред гимназия в Панагюрище преби своя съгражданин Нешко Юруков, който чакал детето си. Вазелина удрял Нешко с дръжката на пистолета си и му избил зъбите пред очите на детето му. Делото за побоя над Нешко Юруков обаче вече над 2 години се държи на трупчета от районната прокуратура в Пазарджик.
Иван Балабанов е сочен като част от организацията на мафиотския бос Златомир Иванов – Баретата и според запознати е препирал престъпни капитали на бившия командос. Макар да няма официален бизнес, Вазелина разполага с 6 автомобила, като всичките му возила са с еднакви регистрационни табели с „двойки“ в номерата. В автопарка му се открояват „Ролс Ройс Гоуст“ на стойност над 400 000 лв., последен модел „Мерцедес“ S класа, два джипа „Порше Кайен“, БМВ и джип „Ауди“ Q7. Иван Вазелина е обзавел и приятелката си Нора с последен модел джип от марката „Мерцедес“.
Оказва се, че голяма част от богатството си Иван Вазелина и брат му Велко Балабанов – Халката са придобили чрез ловки измами, включително и над влиятелни обитатели на родния стопански елит.

Гриша Ганчев също е сред жертвите на Вазелина,

като съвсем наскоро босът на футболен клуб ЦСКА е бил разпитан като свидетел по дело за измама в особено големи размери и пране на пари, което се води в Софийски градски съд срещу братята Иван и Велко Балабанови. Запознати с измамната схема твърдят, че Вазелина и Халката съумели да измъкнат над 300 000 лева от Гриша Ганчев, както и стотици хиляди левове от приближения до ловешкия олигарх бизнесмен Милко Талев – Плейбоя.
В Панагюрище открай време се мълви, че Иван Балабанов – Вазелина и брат му Велко Халката въртят гнусна схема с продажба на скъпоструващи лекарства з онкоболни. В схемата им участвали и лекари, които изписвали медикаментите безплатно уж за лечение на мними пациенти. Чрез тази схема Вазелина и Халката печелели по над 100 000 лева месечно.
В Софийския районен съд все пак е внесено дело за „медицинска“ измама, но не срещу братята Балабанови, а срещу приближения им Петко Брадистилов, който през 2019 г. измамил инвалид, от когото поискал 6 хил. лв., за да оперира спешно баща си в „Пирогов”. Оказало се, че бащата на Брадиславов е починал в края на 90-те. Когато измаменият се опитал да си поиска парите обратно, се намесил Иван Балабанов – Вазелина, който по това дело е само свидетел.
Вазелина има обемисто крими досие, но въпреки това до този момент е лежал само един път в затвора – за незаконно притежаван пистолет. Иначе още като 16-годишен ученик е арестуван в Пловдив за грабеж, но заради крехката си възраст отървава решетките. В младежките си години хубостника е

задържан 5 пъти за кражби

и побои в София в периода 2003-2005 г.
Според източници на „Уикенд“ от Панагюрище, допреди година Иван Вазелина
контролирал ферми за марихуана в региона и бил важна брънка в трафика на лека дрога към Турция. Балабанов работел за подземния бос Златомир Иванов – Златко Баретата и дълго време е взимал дейно участие в ДДС схеми с покупко-продажба на лъскави автомобили, внос от Италия. Мълвата, обхождаща Панагюрище от доста време гласи, че бабаита с „Ролс Ройс“ се е занимавал и с пласмент на фалшиви евробанкноти, както и с отглеждане на марихуана. Разправят, че заради проблемите си с правосъдието и заради факта, че е позволил да бъде осветен медийно, Вазелина вече не се ползвал с протекциите на Златомир Иванов. Върви даже слух, че Балабанов

дължал 1 млн. лв. на мафиотския бос.

Любопитен детайл е, че доскоро дясна ръка на Иван Вазелина и началник на охраната му беше бившия полицай от Варна Веселин Жеков, който през 2007 г. беше арестуван по обвинения, че е един от босовете на наркобизнеса в морската столица. Веселин Жеков – Полицая обаче стана защитен свидетел и пропя срещу някогашния президент на „Спартак“ (Варна) и общински съветник Иван Славков. Впоследствие вилата на Весо Полицая в Златни пясъци беше обстрелвана с гранатомет.
Братята Иван Вазелина и Велко Халката са и тясно свързани от години с черното тото.Двамата дори от години се представят за хора на азиатска хазартна компания. Дали е вярно, не е ясно, но пък е факт, че двамата живеят добре, а Вазелина дори ходи на почивки като баровец по екзотични дестинации и парадира, че има „Ролс-Ройс”, два джипа „Порше Кайен” и мерцедес, взети на лизинг от столична автокъща. Колите му са с номера – поредица от двойки. Шофьорската си книжка, казват запознати, взел с онази фалшива диплома за средно образование, за която от години се прави разследване.
Криминалната биография на господина започва през 2001 г. с грабеж в Пловдив, следва побой в Панагюрище, кражби в София. Имал е дело за лихварство, което е успешно прекратено.
Из Панагюрище той се представя и като посредник за уреждане на европроекти във Фонд „Земеделие”, където „имал хора”.
В общи линии това е „портфолиото” на Балабанов-Вазелина. Ако с този актив той живееше на друго място в Европа, отдавна всички дела около него да са приключили, вероятно досега е щял и да излежи и присъдите си и да се свие в родното си село Оборище. У нас обаче господинът и брат му Халката шетат на свобода и дори разнообразяват при това крими профила си с нови и нови подвизи, писа „Уикенд“.

Коментарите са затворени.