Проверяват прокурора по „Барселонагейт“, разпоредил на служители да работят извънредно

0

Софийска градска прокуратура (СГП) излезе с позиция, провокирана от журналистически запитвания, във връзка с разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.

В нея се отбелязва, че градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка.

Повод за проверката е устното разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт: за полагането на извънреден труд на 03.06.2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

Съществуват разумния основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите.

Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е възложена на основание Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при упражняване на правомощия по дисциплинарна отговорност, издадени от ВСС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.