Близки на разкъсаната от кучета санитарка искат 450 000 лв. обезщетение

0

Близките на разкъсаната от кучета в Долна Оряховица Мирослава Стоянова искат от общинската болница в Горна Оряховица 450 000 лв. обезщетение за смъртта й. Семейството е наело адвокат и претендира МБАЛ „Св. Иван Рилски“, в който жената работела като санитарка, да плати, защото според българското законодателство трагедията е трудова злополука. За шокиращия иск потвърди управителят на болницата д-р Иван Иванов, но отказа всякакъв коментар преди среща с юриста, представляващ семейството. Тя ще се състои утре следобед при кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев, тъй като лечебното заведение е общинско.

Трагедията разтърси Долна Оряховица на 30 март. Във фаталната сутрин 41-годишната жена е отивала на работа в болницата, когато била нападната и разкъсана от 5 озверели кучета, отглеждани в съседен на дома й имот. Агресивните четириноги нанесли травми, несъвместими с живота. Присъствали на огледа коментираха, че песовете буквално са оглозгали бедрата й.

Почти три месеца по-късно семейството на Мирослава търси възмездие за кончината й. Нейният малолетен син и родителите й искат по 150 000 лв. обезщетение. Входирана е покана за доброволно изпълнение до работодателя.

Националният осигурителен институт е признал случая на жената като трудова злополука и ако от клиниката откажат да удовлетворят искането на близките, ще последва съдебно дело. Според юристи изходът от него е предизвестен, тъй като в Кодекса за социално осигуряване ясно е посочено, че за трудова злополука се счита и инцидент, станал по време на обичайния път при отиване или връщане от работното място до основното място на живеене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.