Узбекистан отказва да върне в България убиеца от „Соло“

0

Илиян Тодоров гние в кошмарни условия в затвора в Ташкент, грози го 5-годишна присъда заради фалшив паспорт

Съдебните власти в България са срещнали мълчалив отказ от Узбекистан по искането за екстрадиция на двойния убиец от дискотека „Соло“ Илиян Тодоров, научи „Уикенд“ от свой източник от държавното обвинение. В началото на март Тодоров беше арестуван на летището в Ташкент при опит да излети за Истанбул с фалшив международен паспорт.

Пернишкият касапин, който е далечен роднина на президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, беше издирван цели 12 години с червена бюлетина на Интерпол по искане на България, след като беше окончателно осъден на доживотен затвор за убийствата с нож на студентите Васил Александров и Кирил Въжаров след пиянско спречкване в дискотека „Соло“ на 18 април 2009 г. Преди да чуе присъдата си обаче Илиян Тодоров офейка от България, тъй като беше

пуснат от скандалната съдийка Румяна Ченалова,

оправдала го на първа съдебна инстанция и на практика извадила го от тъмницата.
След залавянето в Ташкент на издирвания безрезултатно от България от 12 години Илиян Тодоров, родната прокуратура изпрати над 200 страници преведени документи до съдебните власти на Узбекистан, с които се искаше незабавната екстрадиция на осъдения двоен убиец. И макар че между България и азиатската държава има подписан договор за правна помощ и сътрудничество, от Ташкент мълчаливо отказват да ни предадат Тодоров.
Неофициално се твърди, че съдебните власти в Узбекистан настояват Илиян да излежи първо присъда заради това, че е пребивавал в Ташкент с фалшив паспорт – строго престъпление според местните закони. Заради това двойния убиец от „Соло“ е застрашен с

присъда от 5 години затвор.

В неофициален разговор с представител на родната прокуратура относно екстрадицията на Илиян Тодоров, колегата му от Узбекистан обяснил, че в Ташкент не са сигурни, че задържания от тях двоен убиец ще излежи в България присъдата за използване на фалшив паспорт, която следва да му бъде постановена.
Твърди се, че Илиян Тодоров гние в кошмарни условия в затвора за чужденци в Ташкент, който е известен като едно от местата с най-висока смъртност по света. Там затворниците са гъчкани в тесни килии без прозорци и достъп до естествена светлина,

използват кофи за санитарни нужди

и се къпят един път седмично. „Средновековните условия в затвора, на които е подложен Илиян в Ташкент, със сигурност са го накарали да съжали, че не беше заловен в България“, не крият злорадството си от тежката му съдба родни представители на съдебната власт.
Същевременно „Уикенд“ научи, че новоназначеният главен прокурор Борислав Боби Сарафов е издал устна заповед до своите подчинени да се активизират по казуса „Илиян Тодоров“ и да съумеят да уредят предаването му в България от Узбекистан най-късно до есента. Сарафов предвиждал и конферентен телефонен разговор с главния прокурор на Узбекистан, на който щял да се опита лично да убеди колегата си, че младия мъж трябва да бъде предаден бързо-бързо на България.
„Вероятно ще иска да използва екстрадицията на Илиян Тодоров като успех на прокуратурата под негово ръководство“, коментират в държавното обвинение действията на Сарафов. Други обаче хвалят наследника на Гешев, че лично контролира темите с огромен обществен интерес и изисква ежеседмични доклади за свършената работа от подчинените си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.