Митьо Очите носи 200 бона рушвет за съдия в багажника на колата си

0

Биг босът доставил пачките от Несебър в спортен сак, за да прекратят делото му

Черноморският биг бос Димитър Желязков – Митьо Очите, си е купил съдия от върховен съд в София с една торба пари, които лично пренесъл с джипа си от Несебър до пъпа на столицата, където станало предаването на пачките. Срамната за Темида новина разкри ексклузивно за „Уикенд“ източник от приятелския кръг на спортно облечения бизнесмен.

Щедрият жест на топ гангстера не бил заради хубавите сини очи на облечения с власт върховен магистрат – именно от него зависел изходът на едно от много дела срещу ВИП разбойника Митьо Очите, подчерта нашият източник. Връзката помежду им направил заможен хотелиер от Слънчев бряг, който по принцип въртял светъл бизнес и поради това бил желана компания на прокурори, съдии и баровци от цялата страна. Именно бизнесменът станал медиатор между върховния съдия и върховния бандит, остроумничи източникът на „Уикенд“.


След като условията на „сделката“ били договорени, Митьо Очите лично запалил джипа си и без охрана се отправил от Несебър към София. В багажника на автомобила босът сложил черен спортен сак с 200 000 лева кеш. По зла балканска ирония смяната на притежателите на торбата станала на пъпа на София в заведение буквално метри от Съдебната палата, където мафиотският бос предал пачките на върховния съдия, докато небрежно изпили по едно кафе. Резултатът задоволил и двете страни – делото срещу Митьо Очите и неколцина от неговите главорези било прекратено на последна инстанция.


Последно за Митьо Очите се чу в края на април, когато заради тежкото му здравословно състояние съдът го освободи от домашния арест срещу парична гаранция от 20 000 лева. Трима лекари обясниха, че Желязков има сериозни проблеми – сърдечни и стомашни. Според експертите състоянието му може да се вложи рязко във всеки момент, а това може да налага спешния му прием в болница.


За пети път делото срещу Димитър Желязков не успя да тръгне в Софийския градски съд. Причина за поредното отлагане беше заболяване на един от подсъдимите. Състоянието на Желязков било животозастрашаващо, докладваха лекарите. Той имаше срок от 15 дни да внесе паричната гаранция и едва тогава, при условие, че прокуратурата не е против, може да излезе от дома си. Очевидно всичко това отдавна е сторено, защото един от топ тарикатите по морето стои далеч от медийния поток. Съдът записа в мотивите си, че никога Димитър Желязков не е ставал причина за отлагане на процеса, освен това е под домашен арест от 4 години и половина.


Желязков е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.


Димитър Желязков беше арестуван в Турция през август 2018 г., няколко месеца по-късно бе екстрадиран в България. Делото срещу групата не започна в спецсъда и след закриването на институцията бе изпратено в Софийския градски съд. В началото на юни пък станахме свидетели на поредния фалстарт на делото. На 6 юни съдебното заседание беше отложено, защото един от подсъдимите е задържан по друго обвинение. Процесът в Софийския градски съд започна през октомври 2022-а. По това дело подсъдими са несебърският биг бос и още няколко души от неговата банда.


Именно покойният вече Специализиран съд прекрати делото срещу Желязков и още 12 души преди 4 години. Процесът тогава беше за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Последваха редица опити делото да започне в Софийския градски съд. В края на май Желязков излезе на свобода срещу 20 хиляди лева парична гаранция, а на 6 юни се яви в съдебната зала, макар и напразно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.