Застреляният край Варна украинец въртял схема с дезертьори от армията

0

Прибирал по 15 000 евро, за да изкарва нелегално от Украйна мобилизирани във войната

Брутално разстреляният преди 2 седмици с дъжд от куршуми 52-годишен украинец в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена” край Варна е движил сенчеста схема, свързана с бягството на мобилизирани в армията на Украйна свои сънародници в съседни държави. Това разкриха пред „Уикенд“ варненски криминалисти, запознати с разследването на тежкото престъпление.

52-годишният украински бизнесмен беше прострелян смъртоносно с 12 куршума пред входната врата на апартхотел в курорта от трима наемни убийци, дебнещи жертвата си със заредени пистолети в паркирано в района „Ауди“. Наемниците стреляха през отворените предни прозорци на автомобила, който часове по-късно беше открит опожарен в близост до варненския квартал „Виница“. Возилото е с румънска регистрационна табела от град Констанца, която се е оказала

крадена от автомобил в северната ни съседка

още преди 4 месеца.
Покушението се случи на оживено място, само на метри от голям супермаркет. Въпреки множеството видеокамери, с които е опасан района, самоличността на наемниците все още не е установена от полицията. „Килърите избягаха от местопрестъплението и по всяка вероятност вече са напуснали България. Имаме основания да смятаме, че стрелците не са българи, а украинци“, коментира пред „Уикенд“ варненски криминалист, запознат с разследването.
Според оперативна информация в МВР, дошла от украинската общност във Варна, застреляният 52-годишен украинец е използвал прозвището Игор (бел. авт. – истинското му име е друго, но се пази в тайна от МВР за нуждите на разследването) и е уреждал бягството на прясно

мобилизирани в украинската армия войници.

През последните месеци Въоръжените сили на Украйна са отслабвани непрестанно заради бягството на хиляди дезертьори. Твърди се, че уреждането на бягство на войник от армията на Украйна, който вече е получил призовка за мобилизация, струва между 15 000 и 50 000 евро.
„Този бизнес се движи от украинската мафия. През последните няколко месеца в България влязоха много млади украинци, които разбираемо не искат да воюват и си плащат, за да им се уреди бягство и настаняване у нас. В Полша и в съседна Румъния дезертьорите от украинската армия са многократно повече от тези, които живеят временно у нас. Има данни, че убитият украинец в курорта „Св. св. Константин и Елена” е участвал в тази схема под прикритието на бизнесмен, който извършва международна търговия. Вероятно е елиминиран или от свои конкуренти, или заради взети пари и несвършена работа“, предполагат криминалистите във Варна.
Публичният гангстерски разстрел на 52-годишния украинец в курорт край Варна е най-тежкото престъпление досега, извършено в България от

представители на украинската мафия „Братва“.

Иначе от поне година неофициално се твърди, че украински гангстери вече дерибействат в Бургас и във Варна, тероризирайки основно своите сънародници, потърсили убежище у нас.
В края на миналата година полицията в Бургас арестува двама украинци за крупна кражба на над 100 000 лева и златни накити, задигнати от техен сънародник. Оказа се, че украинците са закоравели престъпници и са лежали в затвори в Украйна за разнородни престъпления, преди да започне войната и те да избягат у нас, уреждайки се с документи за хуманитарен статут.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.