Убиецът на Милен Цветков се моли да душата на журналиста и за снизходителност на съдията

0

Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир! Моля за снизходителност при определяне на наказанието.

Това заяви обвиняемият Кристиан Николов, който на 19 април 2020 г. блъсна и уби журналистът Милен Цветков на столичния булевард „Черни връх“.

На 4 март Софийският градски съд постанови 9 г. лишаване от свобода за Николов и му отне правото да управлява автомобил за 10 г. СГС прие, че деянието е извършено по непредпазливост, а не при евентуален умисъл, както пледира прокуратурата, и наложи по-лекото предвидено в закона наказание.

Днес Върховният касационен съд проведе заседание по делото за смъртта на журналиста. 

„След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците или другите водачи“, каза още Кристиан Николов.

Прокуратурата поиска формата на вина да се промени в „евентуален умисъл“, а не „по непредпазливост“, както и да се запази размерът на наказанието.

Според прокурор Божидар Джамбазов присъдата на Софийския апелативен съд от 1 декември 2022 година от девет години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години е справедлива и трябва да се потвърди, предаде БНТ.

Защитата на подсъдимия заяви, че делото трябва да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, изготвяли експертизи и с начина на събиране на доказателства.

ВКС ще се произнесе в срок, който е 1 месец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.