Деца, пили бензин, мастика и лекарства за възрастни, са в МБАЛ-Пазарджик

0

Само за седмица в пазарджишката многопрофилна болница са постъпили четири деца с натравяния. Състоянието им е било критично, но всички те са стабилизирани, без опасност за живота. Едно от децата е пило бензин. 

Фрапиращият случай е на момиченце на 1 година, което гостувало на баба си. У детето е попаднало шише с бензин и то е успяло да изпие няколко глътки. Според лекарите, детето е прието с тежко увреждане, като една от опасността за живота му е била да развие химична пневмония, тъй като бензинът се излъчва през белия дроб. Детето е спасено. 

Друго момиченце, малко под три години, е успяло да изпие част от лекарствата на баба си. То е прието в болницата със забавено сърдечна дейност и хипотония. 

Бебе на 25 дни е получило натравяне, след като баба му няколко пъти го е намазала с бебешко олио, в което е имало и разтворена таблетка аспирин. Детето е прието интоксикирано с тежки обриви. 

11 годишно момче, също гост на баба си, пък е успяло да изпие неизвестно количество мастика, което е довело до тежко алкохолно натравяне. 

От многопрофилната болница предупреждават, че с настъпването на лятната ваканция инцидентите с деца се увеличават. Призивът е за по-голям надзор, а всички лекарства и препарати за растителна защита да се съхраняват на места, които са недостъпни за децата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.