Кумецът на Маргините отново ще храни затворите за едни 41 млн. лв.

0

Пловдивски масонски връзки стоят зад поредна далавера с 41 млн. лева на служебния кабинет

Три фирми ще приберат над 41 млн. лева, за да хранят затворите през следващите три години. Далаверата е от последните дни на служебното управление.

И каква изненада! Зад фирмите наднича пловдивска връзка, която води към прословутите братя Маргини, по-точно към кумеца им Георги Цанков – Жоро Фантастиката. А в случая далеч по-любопитно е, че той е виден член на масонската ложа „Слънце Ориент” и по тази линия свързан с руския гражданин Георги Гергов, който пък е близък до президента Румен Радев и неговия секретар, бившия селски кмет Николай Копринков.
Фирмите, които ще хранят и поят затворите, не са подбрани с конкурс, а държавното предприятие „Фонд затворно дело” открива, без съмнение специално за тях, обществена поръчка. Тя е за договаряне без предварително обявление, както се казва на чиновнически език. Според „Фонд затворно дело” нямало конкурс, понеже се появили някакви „спешни обстоятелства”. Какви са те, обаче не е ясно. Затова пък е известно, че служебният зам.-министър на правосъдието, в чийто ресор са затворите, беше пловдивската юристка Мария Павлова. Тя е известна като протеже на Копринков, а звездата й изгря покрай служебните правителства на Румен Радев. Така неизвестната следователка за изненада на юридическото съсловие се издигна до служебен министър на правосъдието в правителството на Огнян Герджиков, а после се преквалифицира в зам.-министър в следващите кабинети, назначени от Румен Радев. Преди дни тя бе освободена от новия правосъден министър Атанас Славов, без да бъде посочвана причина.
Поканените, тоест облагодетелстваните, фирми са „Мира фууд”, „Нове холд” и „Стелит-1”. И трите фирми имат печален опит в тази дейност. Те няколко пъти са отстранявани от подобни конкурси, а също и са прекратявани договори с тях за изхранване на затворите, понеже или са направили различни нарушения в изпълнението им, или направо не са могли да изпълнят поетите ангажименти. Във „Фонд затворно дело” отлично са знаели това, но са си затворили очите и въпреки гафовете, трите фирми отново са фаворити. Така те прибират милионите, а ангажиментът им е да доставят храни и напитки през следващите три години, като този срок може да бъде продължен с още 18 месеца.
„Нове холд” ще прибере над 28 млн. лева, а „Мира фууд” – над 7 млн. лева и „Стелит – 1” над 6 млн. лева. „Нове холд” е приемник на „Нове инженеринг”, като регистрацията им е в Свищов, а собственикът Антон Антонов печели конкурси за храни предимно в Северна България. „Стелит – 1” е фирма от Севлиево и доставя храни по обществени поръчки из цялата страна.
Трета поканена компания „Мира фууд” се води собственост на Станислав Николов, който е тясно свързан с пловдивския бизнесмен Георги Цанков. Известният като Жоро Фантастиката политик и предприемач е председател на Общинския съвет на Община Родопи, но преди всичко е масон от ложа „Слънце Ориент” на Георги Гергов. Мнозина обаче са убедени, че братя Маргини, които кумуват на сватбата му, са ракетата носител за бизнесмена. Известно е, че те винаги са имали влиятелни приятели и покровители от върха на държавата.
Преди години Георги Цанков е кандидат за кмет на пловдивската община „Родопи”, подкрепен от ВМРО. Това далеч не е първият му опит в политиката, от години Жоро Фантастиката е партиен номад – бил е общински съветник от Реформаторския блок на Кунева, след това минава през ГЕРБ и ВМРО, отбива се и в партията на Николай Бареков. Иначе е във възход още от 2007 г., когато фирмата му „Фантастика 95” започва ударно да печели обществени поръчки.
Цанков първо доставя храни на министерство на отбраната и на МВР. През 2010 г. пловдивчанинът започва да снабдява с кафе и сокове дори Народното събрание. „Фантастика 95” е абонирана и за доставките на храни за различни държавни структури в Пазарджик и Пловдив.
Жоро Фантастиката обаче се прочува най-вече покрай бобения скандал. Доставените от фирмата му 50 тона боб за бедните по програмата „Благотворителност” към Европейския съюз са с гъгрица. Фасулът с червеи е внесен от Аржентина и Китай през гръцко пристанище. Складиран е от БЧК в Плевен и Добрич. Ген. Атанас Атанасов пише писмо до ОЛАФ. Започва проверка и в крайна сметка Георги Цанков е глобен със 120 хил. лв., понеже става ясно, че е предлагал продуктите на цени в пъти по-високи от пазарните. Неговата позиция е коренно противоположна – твърди, че е натопен от конкуренцията. След скандала с боба подава оставка от партията на Меглена Кунева, но после намира други партийни пристани.
Георги Цанков се споменава и покрай акцията „Универсалните”, при която е разбита групата, в която е синът на бившия земеделски министър Георги Танев – Иван. В нея са още: бившият личен шофьор на Красимир Маринов-Големия Маргин, доведената дъщеря на бившия митнически бос Христо Кулишев – Мила Георгиева и синът на алкохолния бос Миню Стайков. Разследваха ги за източване на ДДС за десетки милиони левове. Специално Георги Цанков беше посочен като техен помощник, но повече нищо не се чу за негова съпричастност към бандата.
Тези истории от близкото минало явно вече са добре забравени и масонът Цанков отново е фаворит за изхранването на затворите. Разбира се, персонално той никъде не се показва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.