Съдебен цинизъм: Касапинът Йоан ще прекара само година в затвора за убийството на ученик в Борисовата градина

0

Деца, а не полицаи, разкриха килъра на деветокласника Георги, от МВР го задържаха цели 605 дни след убийството

Йоан Матев ще прекара само 1 година в затвора за бруталното убийство на 15-годишния ученик Георги Игнатов, когото прободе смъртоносно няколко пъти с нож в гърдите и в корема на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина в София. Преди дни Върховния касационен съд осъди окончателно едва на 6 години и половина затвор Йоан Матев и изплащане на по 200 000 лева кръвнина за родителите на закланото момче. Осъденият убиец вече изтърпява наказанието си в Софийския затвор, след като е бил въдворен в тъмницата още на 10 юни, писа „Уикенд“.

Осъдителната присъда на Йоан Матев обаче извика огромно възмущение както у близките на убития ученик Георги, така и в обществото, тъй като сметките показват, че той ще излезе на свобода още следващото лято. Ниската осъдителна присъда за убийство се дължи основно на факта, че Йоан Матев е бил на 17 години, когато с особена жестокост е заклал Георги.
Касапинът от Борисовата градина вече е излежал 3 години и 2 месеца от наказанието си в ареста, а от присъдата му ще бъдат приспаднати още поне 7 месеца от времето, когато той е бил под домашен арест. Йоан изкара повече от 14 месеца под домашен арест, при който два дни се зачитат за един излежан в затвора. Тъй като Матев вече е излежал повече от половината от присъдата си, той има законно право да поиска от съда да бъде пуснат предсрочно на свобода, както и да кандидатства за работа зад решетките. Това означава, че още

следващото лято убиецът ще излезе на свобода.

Съдебната сага с Йоан Матев се точи от 6 години, като на първа инстанция Софийския градски съд скандално го оневини за убийството на Георги Игнатов с решение на двама от съдебните заседатели и от младшия съдия в състава. Тяхното мнение надделя над това над председателят на съда Руси Алексиев – изключително рядко срещана практика в съдебните среди. Тогава тръгна упорит слух, че родителите на подсъдимия са платили колосален подкуп на съдиите за оправдателна присъда. Впоследствие Апелативния съд все пак осъди Йоан на 6,5 години затвор, а преди дни присъдата му беше окончателно потвърдена от Върховния касационен съд.
На 2 юни 2015 г. деветокласникът от Математическата гимназия Георги Игнатов умира на пейка в Борисовата градина, прободен няколко пъти с нож в гърдите и в корема броени минути преди траурните сирени в памет на Христо Ботев да засвирят в София. Момчето има среща в парка със своята приятелка Лора и със свои съученици, предварителната им уговорка е да се срещнат на пейките зад сектор „В“ на националния стадион „Васил Левски“.
„Георги ми позвъни по телефона в 11,43 часа. Каза ми: „Лора, моля те ела, наръгаха ме!“ Тръгнах към алеята към Конната база. Видях го да лежи по гръб на една пейка. Портфейлът му беше отворен, а до него имаше тесте карти.

Георги се давеше с пяна на устата,

гледаше в една точка и си държеше ръката върху корема, откъдето бликаше кръв. Издаваше ужасяващи звуци, опитваше се да си поеме въздух. Държах го за ръката, а той гаснеше пред очите ми…Дойде наш общ приятел, после полиция и линейка. На лекарите им трябваше само минута, за да констатират, че той е мъртъв“, разказа под клетва в съдебната зала Лора Крашевска, приятелката на убития Георги. Нейният разпит пред съда се състоя чак през 2018 г., почти 3 години след смъртта на 15-годишния тийнейджър.
Именно непълнолетната Лора, заедно с друго момиче на нейната възраст, а не десетките разследващи полицаи, мобилизирани да разкрият извършителят на убийството в Борисовата градина, хващат дирите на Йоан Матев. През есента на 2016 г. с момичето се свързва ученичката от частната столична гимназия „Езиков свят“ Стефания Коларова, която й съобщава, че окървавеният младеж, тичащ по тротоара на бул. „Драган Цанков“, минути след като Георги е намушкан с нож, е бившият ученик от елитното частно школо Йоан Матев. Стефания предава на Лора цяла папка със снимки на Йоан, описва как той е бил разпознат от десетки ученици като окървавения бегач от видеото и й разказва, че дни след инцидента в Борисовата градина той внезапно напуска гимназията „Езиков свят“.
Макар Лора веднага да сигнализира в полицията, заподозреният

Йоан е арестуван 605 дни след убийството

на Георги в Борисовата градина – на 22 февруари 2017 г. Паралелно с Йоан е задържан и неговия брат Марсел, който издава родственика си по време на 4-часова беседа с криминалния психолог Мария Раданова.
Според разказа на Марсел, в деня на убийството на Георги, той и брат му имали тренировка по тенис в Борисовата градина. Йоан обаче казал, че отива да се поразходи и повече от час не се появил на кортовете. Върнал се с други дрехи, а в съблекалнята казал на брат си, че е направил огромна глупост – намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите, а всичко станало за секунди и напълно инцидентно.
Веднага след убийството Йоан побягнал по бул. „Драган Цанков“, като първата му работа била да се отърве от ножа. 17-годишния тогава Матев скрива хладното оръжие в шахта досами сградата на Българското национално радио. По щастливо за него стечение на обстоятелствата, шахтата попада в тъй наречената „мъртва зона” на охранителните камери. След това се преоблякъл и изхвърлил в контейнер за боклук край столичен търговски център маратонките и дрехите, с които е бил при нападението над Георги. Ножът е открит от полицаите в шахтата, посочена от Марсел. И макар, че ДНК експертиза не можа да бъде изготвена заради липсата на годен материал върху ножа, престоял почти 2 г. в шахта, съдебномедицинската експертиза установи, че

открития нож е оръжието на престъплението.

Поразителен гаф ли е на криминалистите, че не са съумели да разкрият почти 2 години самоличността на непълнолетен ученик, заснет от камера за видеонаблюдение посред бял ден в центъра на София? Само часове след като Георги бе намушкан смъртоносно с нож в Борисовата градина, от полицията разпространиха видеокадри, на които ясно се вижда лицето на тичащ младеж с окървавено слепоочие. Видеото бе излъчвано дни наред по всички телевизии, а вестници и сайтове публикуваха снимката на заподозрения убиец в продължение на месеци. И въпреки това – нито един официално постъпил сигнал до МВР!
В деня след задържането на Йоан Матев и шумното медийно оповестяване на новината, че убиецът от Борисовата градина е арестуван, Мирослав Паскалев, баща на най-добрия приятел на убития Георги, открито застъпи версията, че полицията и учителите на Йоан са го прикривали заради неговия баща Ивелин Матев – дългогодишен граничен полицай на ГКПП „Калотина“, издигнал се до началник на паспортния контрол.
След задържането на Йоан през февруари 2017 г., десетки негови бивши съученици от частната гимназия „Езиков свят“ са разпитани от полицията. Почти всички признават едно и също –

в училището разпознали Йоан

като бягащия окървавен младеж от Борисовата градина само часове след убийството на Георги. Някои от младежите си спомнят, че Йоан се е появил в училището късно следобед в същия ден на убийството и имал кръв по главата, която старателно измил на мивката в школската тоалетна.
Директорът на частната гимназия Василка Николова обаче наредила на всички ученици за нищо на света да не коментират подозренията си относно Йоан. Заместник-директорът Весела Дренчева, както и други педагози, също внушили на своите възпитаници, че е недопустимо на база голословни твърдения да се обвинява млад човек в убийство.
По време на съдебния процес стана известно и друго – че училищното ръководство не е спазило разпореждане, дошло от регионалния инспекторат след искане на МВР, снимката на тичащия окървавен младеж от Борисовата градина да бъде разлепена на видни места в гимназията. Вместо това домакинът на „Езиков свят“ Светослав Николов (съпруг на директорката Василка Николова, бел. авт.) залепил снимката за издирване на вътрешната врата на някаква канцелария, така че да не е на особено видимо място.
Сред ятаците на Йоан Матев се оказва и тенис шефа Димитър Войнов, който е в Управителния съвет на тенис клуб „Левски“. В качеството си на главен секретар на тенис клуба, Войнов

издава фалшива извинителна бележка

с подпис и печат, на която е написано, че заради състезание Йоан ще отсъства от училище от 1 до 14 юни 2015 г. Никой от треньорите и ръководителите на тенис клуб „Левски“ обаче не информира полицията след убийството на Георги Игнатов, че трениращия при тях Йоан не се е явил на тенис корта в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Убийството на 15-годишния ученик се случи на има-няма 100 метра от кортовете на „Левски“…
След убийството на Георги, Йоан Матев и по-малкия му брат Марсел спират да посещават училището „Езиков свят“, като Йоан даже не си взима дипломата за завършено средно образование. Въпреки, че остава без тапия, Матев е приет за студент по право в Благоевградския университет. Освен че сменя училището и града, Йоан Матев променя и външността си. Пуска си брада и започва да тренира културизъм. Набързо натрупва мускулна маса чрез стероиди и хормон на растежа и за няколко месеца прибавя близо 30 кила към теглото си, така че да не бъде случайно разпознат в Благоевград като „беглецът с окървавено чело от Борисовата градина“. Когато на 22 февруари 2017 г. полицията го арестува за убийството на деветокласника Георги, външния му вид коренно се различава от този на бягащото момче по булевард „Драган Цанков“.
Днес, цели 8 години след убийството в Борисовата градина, покрусените близки на заклания Георги вече дори нямат сили да говорят за справедливост. „Присъдата на убиеца е прекалено ниска, но нищо не може да се направи…За нас остава надеждата, че престоя в затвора, макар и кратък, ще промени ценностната система на Йоан Матев. Той трябва много дълбоко да се замисли какво е извършил и да се разкае в затвора. Гого няма да се върне, а Йоан няма да направи така, че Гого да възкръсне…“, коментира решението на Върховния касационен съд Илиян Георгиев, вуйчото на заклания с нож Георги Игнатов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.