Издирван ли е наистина Ангел Христов от Братя Галеви от МВР?

0

Сериозните съмнения, че МВР не е търсило особено старателно издирваният в продължение на повече от 10 години Ангел Христов-Геле от Братя Галеви, бяха засилени от отговор на новия министър на вътрешните работи Калин Стоянов до депутата Божидар Божанов.

Смъртта на Геле от Братя Галеви събуди много въпроси. Той почина на 3 юни в имението си в Ресилово, след като бе издирван от Интерпол от 2012 г. 

Не е ясно кога и как Христов се е прибрал в България. Семейството му възнамеряваше да го погребе на 4 юни, ден след смъртта му, но опелото бе отложено заради разследване на МВР и прокуратурата. 

Съдебно-медицинската експертиза показа, че Геле е починал от остро разстройство на коронарното кръвообращение. Тялото му бе върнато на близките и погребението му се състоя на 8 юни в град Дупница. 

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов попита МВР дали са поискали достъп до местоположението на Ангел Христов на база на трафични данни (това са данните за проведени разговори, изпратени съобщения и ползване на мобилен интернет, които включват точна дата и час). 

Вътрешният министър Стоянов отговаря на Божанов, че до март 2021 г. не са имали право да използват този метод за издирване, а след това не са използвали възможността. 

Въпреки че от 2012 г. България е подала информация за издирването на Христов през Шенгенската информационна система и Интерпол, до този момент нямало данни да е бил задържан в чужбина, твърди още министърът.

Като Стоянов директно отказва да отговори на въпроса на Божанов дали МВР е проверявало битовите сметки на имението в Ресилово на Братя Галеви, от които би могло да стане ясно колко души го обитават.

В друг отговор до Божанов министър Стоянов пък разяснява, че не винаги минаващите границите с Гърция и Румъния се проверяват в системите за издирваните лица. Според министъра това изключение се допускало от Шенгенския кодекс, когато границата е особено натоварена.

Ангел Христов и съдружникът му Пламен Галев, известни като Братя Галеви, се установяват в дупнишкото село Ресилово и създават няколко фирми с дейност пътно строителство. 

През 2009 г. арестуват Христов след разпит в Националната следствена служба. Обвинен е в изнудване чрез заплахи. Пуснат е под гаранция и оправдан от Окръжния съд в Кюстендил през 2010 г. Година по-късно обаче Софийският апелативен съд го осъжда на пет години затвор за организиране на престъпна група. Делото отива за разглеждане във Върховния касационен съд, който се произнася през 2012 г. 

Ангел Христов и съдружникът му Пламен изчезват от България преди да влязат в затвора през 2012 г. Обявени са за международно издирване от Интерпол като до смъртта на Христов местоположението им бе неясно. Галев все още е в неизвестност и издирван от Интерпол.  

Бюлетината от Интерпол, с която се издирва Пламен Галев
Бюлетината от Интерпол, с която се издирва Пламен Галев

След смъртта на Геле от МВР заявиха, че проверяват данни, че той е влязъл с паспорт от Северозападна Африка. Дошъл е от Република Южна Африка, преминавайки през страни, които са извън ЕС и НАТО, той е стигнал до държава от Западните Балкани. Там той отново е сменил паспорта си и е влязъл у нас през сухопътна граница. 

Часове след погребението му се появиха слухове за инсценирана смърт. Затвореният ковчег на Геле и мистериозната му смърт породиха въпроса „защо“ у хората. 

Фактът, че все още няма яснота дори за това кога и къде е починал, е достатъчен, за да поражда съмнения, че случаят не е „чист“. Засега единствената категорична информация от МВР и прокуратурата е, че починалият е Христов, а причината за смъртта е остро разстройство на коронарното кръвообращение, писа „24 Часа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.