Ученикът от Шумен, който уби студентка в катастрофа, ще лежи 3,4 г. в затвора

0

Окръжният съд в Шумен призна за виновен 19-годишния Жечко Кюркчиев, подсъдим за жестоката катастрофа, при която загина 22-годишната Светомира Станчева. Присъдата на младежа е 3 години и 4 месеца в затвор при първоначален общ режим, като наказанието бе намалено с една трета, тъй като процесът бе по съкратеното съдебно следствие след пълно признаване на вина. 

Катастрофата стана на 28 септември м.г. на кръгово кръстовище на булевард „Цар Симеон Велики“ в Шумен. Според данните на прокуратурата 18-годишният тогава ученик е управлявал джипа със 103 км/ч. Колата, шофирана от Светомира, бе блъсната и преобърната от джипа. 22-годишната студентка издъхна от тежките си травми, а нейната спътничка бе настанена за лечение в местната болница.

Прокуратурата и частното обвинение поискаха на днешното второ заседание по делото ефективна присъда за подсъдимия Жечко. В последната си дума пред магистратите младежът каза единствено: „Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си“.

Прокурор Василена Атанасова от Софийска градска прокуратура и адвокат Борислав Борисов, представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира, настояха за 6 години „лишаване от свобода“. Така, заради редукцията, предвидена за дела, водени по реда на съкратеното съдебно следствие, присъдата ще спадне до 4 години „лишаване от свобода“, отбелязаха двамата юристи.

Адвокатът на обвиняемия Ивайло Йорданов пък поиска на Кюркчиев да бъде наложено наказание под минимума, с отложено изтърпяване. В пледоарията си защитникът заяви, че по отношение на подзащитния му Кюркчиев има най-малко 6 смекчаващи вината обстоятелства. Йорданов добави, че Жечко Кюркчиев е млад човек, с чисто досие, отличен успех в училище, приет е да следва в университет във Варна и не би следвало да му отнемат шансовете да се развива. Подчерта, че подсъдимият се разкайва, взел си е поуките и „никога повече в живота си няма да кара кола с превишена скорост“.

Магистратите изслушаха и показанията на две вещи лица, които представиха съдебна психиатрична и психологическа експертиза на подсъдимия, както и двама свидетели по искане на адвокат Борислав Борисов. Експертизата потвърди казаното на разпоредителното заседание по делото от Кюркчиев, че към момента има нужда да продължи изписаното му лечение от психиатър.

Заключението на медиците е, че в момента Жечко Кюркчиев страда от „разстройство в адаптацията“, което представлява тревожно-депресивно състояние. Фазата, през която преминавал в момента, е „на вина и идентификация с пострадалите“. Започналата през май психотерапия засега давала малък ефект.

Свидетелят Дарена Гошева каза, че е виждала ученикът да се вози в автомобил. На разпоредителното заседание по делото той посочи, че „след катастрофата не излиза от дома си, не желае повече да управлява и да се качва в моторно превозно средство“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.