Милена от Бургас ли ще бъде поредната убита жена у нас? (Отхвърлен Ромео не спира да тормози младо момиче)

0

20-годишно момиче от Бургас търси помощ от Районния съд, за да се спаси от нагъл ухажьор. Тя е силно притеснена от агресивното му поведение, от заплахите, които й отправя ежедневно, въпреки че срещу него вече е имало полицейска проверка.

Историята се заплита в началото на годината. Тогава в кафе-клуба, в който тя работи като сервитьорка пристига Александър Журков. „Отношенията ни бяха чисто служебни, той беше редовен посетител на заведението” – разказва момичето. Постепенно обаче Журков започва да проявява все по-голям интерес към нея, но симпатиите му остават несподелени. Това не го спира, той открива профила й в социалните мрежи, събира за нея всякаква информация, търси детските й снимки, проучва семейството й, рови за всеки детайл от живота й.


„С времето ставаше все по-настоятелен, започна и да ме следи” – разказва тя. Вманиаченият господин я причаква на паркинга край клуба и се опитва да се качи в колата й. Спасява я бързата й реакция да потърси помощ на 112. Като чува, че вика полиция, той бяга.
След като среща възможно най-категоричен отказ от нейна страна, Журков обръща листа. Започва да я обижда и напада с груби думи. „Почти ми посегна” – споделя притесненото момиче.
Уплашена от ескалиращата му агресия, тя подава жалба в прокуратурата. Следва разследване, направено в полицейско управление в Бургас, и на Журков е повдигнато обвинение за закана с убийство.


Това обаче не го спира ни най-малко. Той продължава упорито да преследва младата жена. „Ежедневно ми праща гласови или писмени съобщения в месинджъра, при това от личния си профил – казва тя. – Пише в Тик-Ток от чужди, вероятно създадени само за тази цел профили”.
Някои от последните съобщения на отхвърления ухажор направо звучат и налудничаво, но и много страшно, особено за 20-годишно момиче. Освен обиди, те са пълни и със заплахи. „Маскирани щяха да те натрошат в тоалетните. Спри се!”; „Знам че копираш чата. Искаш война в Бургас, ще я имаш… Набарам ли те, свършена си.”; „Такива отрепки като теб трябва да ги шибат в гъза и после със шутове на улицата с насран гъз. Днес вече сбърка… голям боклук излезе, а ми взе бая пари. Войната започна днес. Цял живот ще ходиш с човек до тоалетната!”; „Казахме ти да върнеш парите. Не си взе поука. Имаме информация за Созопол и там ще те намерят. Сама си го правиш, да те търсят”. Момичето допълва, че ежедневно получава подобни вулгарни заплахи, пълни с цинизми, обиди и закани за разправа.


Тя признава, че се страхува, още повече че маниакът знае всяка нейна стъпка. „Не мога да разбера откъде Журков е научил, че смятам да работя през лятото в Созопол” – пита се тя. Допълва, че заканите му за саморазправа стават все по-налудничави. „Страхувам се за здравето и живота си, тъй като този човек е криминално проявен и го считам за опасен и непредсказуем, поради което моля да бъдат взети мерки за защита” – е написала в поредната си молба до съда, с която иска да се забрани на Журков да я доближава, а също и да посещава заведенията, в които ще работи през лятото. В близките дни ще се разбере какво ще реши Районният съд в Бургас и как ще бъде гарантиран живота на момичето.


Според зловещата статистика, 11 жени са убити в България, при това само през първите 4 месеца от годината. Една от последните жертви е Анита Димитрова от Перник, убита от съпруга си Димитър Димитров. Жената е намерена мъртва в дома си от баща си и двете си деца – на 14 и 16 години. После от МВР съобщиха, че убиецът Димитър Димитров имал ограничителна заповед заради домашно насилие по жалба на Анита от край на миналата година.


В началото на април още една смърт потресе страната. Кристина Благоева беше застреляна от бившия си приятел Калоян Каймакчийски. Двамата преди време били колеги и близки приятели в мобилен оператор, но по-късно пътищата им се разделили. На 3 април близки на Кристина подават сигнал в МВР, че е изчезнала. Дни по-късно тялото й е открито в багажник на кола. Оказва се, че веднага след раздялата им Калоян започнал да я заплашва. При това толкова агресивно, че тя потърсила защита от фондация „Анимус”. Там споделила, че е преследвана и се страхувала за живота си. „Била е в емоционална криза, много се е страхувала. Извършителят е имал собственическо чувство към нея и силно желание тя да бъде подчинена” – обясняват по-късно от фондацията, в която така и не могли да й осигурят защита. В продължение на половин година Кристина получавала заплахи за своя живот, но също и за близките си.


На 8 март Калоян е заплашил, че няма да види втори осми март, споделила тя пред „Анимус”. След месец заканата е изпълнена. В последния си работен ден, на тръгване Кристина оставила бележка на работното си място. Написала, име на мъж – него да търсят в случай, че нещо се случи с нея. Каймакчийски я застрелва, както се оказа, с пистолета на настоящата си приятелка, а после пъха тялото й в багажника на кола.


На 1 януари близките на 31-годишната Валентина от Варна бяха подали сигнал в МВР, че е изчезнала. По-късно тя намерена мъртва, захвърлена в стара септична яма в имот в местността „Евксиноград”. Оказва се, че преди това Валентина и приятелят й – 39-годишния Ивайло Павлов празнували Нова година заедно в къщата на баща му край Варна. След като заровил трупа й, той старателно покрил дупката с трева. След това набучил и дръвчета, за да имитира насаждения.


Историите с пребити и умъртвени жени от вманиачени мъже сякаш нямат край. Политиците у нас обаче нехаят. Нещо повече, според Корнелия Нинова Истанбулската конвенция е много опасна, понеже въвеждал трети социален пол. Госпожата явно не е чела документа, но вероятно иска да се хареса на определен тип избиратели. Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени, както е пълното заглавие на Истанбулската конвенция е дава правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на насилниците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.