Ивайла Бакалова пропя срещу Бойко, за да измъкне мъжа си от дело за убийство

0

Весо Брадата се измъква като поръчител на екзеуцията на Станка Марангозова след показанията на любимата си по аферата „Барселонагейт“

Мис България 2001 Ивайла Бакалова, която изненадващо за мнозина се превърна в свидетел на прокуратурата по т. нар. дело „Барселонагейт“, насочено срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е била притисната да уличи Борисов като реален купувач на къщата на моделката Борислава Йовчева в Барселона с делото за убийството на финансовата брокерка Станка Марангозова. По това дело обвиняем като поръчител на екзекуцията е нейния мъж Веселин Денков – Весо Брадата и съдружника му Иво Масларов, доведен син на Емилия Масларова.

Преди дни Ивайла Бакалова се яви на разпит в качеството си на свидетел в Софийска градска прокуратура, а след като дава показания повече от 3 часа, обяви пред журналисти, че дълги години е била близка приятелка с манекенката Борислава Йовчева и че знае много по темата „Барселонагейт“.
Бакалова не навлезе в детайли, позовавайки се на следствената тайна, но пък разказа, че е била предупреждавана от близки до Борисов да не си отваря устата по горещата тема. Според мълвата, един от хората, посъветвали миската да си трае, е могъщия бизнесмен Румен Гайтански – Вълка. Разправят, че Гайтански на два пъти е опитал да вразуми Бакалова и да осуети свидетелските й показания, но напразно.
Босът на боклука и собственик на затворената от години къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина живя няколко години на семейни начала с Ивайла Бакалова, преди двамата окончателно да се разделят през 2008 г.

Румен Вълка е баща на дъщерята на Ивайла –

Рая, която се роди през 2003 г. и е вече 20-годишна. През декември м.г. Бакалова роди второто си дете, също момиченце, но от настоящия си мъж Весо Брадата.
Според източник на „Уикенд“ от държавното обвинение, който не се числи към хората на главния прокурор Иван Гешев, Ивайла е била притисната да даде показания, уличаващи Бойко Борисов в пране на пари, срещу обещанието, че нейният възлюбен Веселин Денков – Весо Брадата, ще отпадне от кръга на обвиняемите лица по делото за убийството на финансовата брокерка Станка Марангозова.
Припомняме, че тя беше ликвидирана на 10 октомври 2019 г. с 3 куршума в автомобила си пред своя дом в ж.к. „Младост”. Когато паркира возилото си, Марангозова е засечена от моторист, носещ изкуствена бяла роза в ръка. Килърът подава букета през прозореца, а когато брокерката посяга с ръка да го вземе,

наемникът й пуска куршум в главата.

Физическите убийци на Станка Марангозова бяха арестувани няколко месеца по-късно след показания, направени от Венцислав Пиров, нает да скрие мотора, с който е избягал убиеца. Признания за убийството направи и килъра на Марангозова – Петър Костов-Стъкларя.
Според събраните доказателства от разследването, посредник в мократа поръчка е бил офицерът от НСО Борис Иванов, който пък получил 200 000 лева от Весо Брадата и съдружника му Иво Масларов, за да бъде елиминирана Станка Марангозова. Твърди се, че убийството на Станка Марангозова е поръчано от тандема, тъй като двамата са се опасявали от нейни разкрития пред съда, уличаващи ги в мащабна

схема за пране на пари за над 30 млн. лв.

Станка Марангозова е била ликвидирана заради заявката й да свидетелства в прокуратурата, че самата тя е участвала в схема за пране на милиони левове, осигурявани й от Весо Брадата и Иво Масларов. Според нейни предварителни показания, подкрепени с документи и банкови извлечения, в периода 2009-2012 г. през нейни сметки са минали над 30 милиона лева.
Според думите на самата Марангозова, милионите са били осигурени от Весо Брадата, който в онзи момент е нямал лиценз да развива финансово-брокерска дейност. По всяка вероятност не всички пари са били на Денков и Масларов, двамата са оперирали и с финанси на влиятелни обитатели на подземния свят.
Част от парите, предоставени на Марангозова, обаче изчезват, а други служат за покупката на имоти със завишени цени. Заподозряна, че краде от мафията, Станка силово е принудена да подпише запис на заповеди и да се раздели с част от имуществото си. Марангозова е поставена под охрана, за да не избяга от България. Според нейни показания, дадени години преди да бъде ликвидирана, тя е била

пребивана брутално на два пъти

и принудена да върне над 800 000 лева на Масларов и Веселин Денков.
Марангозова се оплаква официално срещу Иво Масларов и Веселин Денков, но жалбите й потъват някъде в дебелите папки на прокуратурата.
Според показания на самата Станка Марангозова, направени пред прокурор месеци преди убийството й, тормозът над нея от страна на Весо Брадата и Иво Масларов започнал още през август 2011 г. Тогава тя била привикана в офиса на Денков на ул. „Церова гора“ заради забавени плащания.
„Налагам ти глоба от 200 000 лева. Не коментираш с никой каквото и да било, за да няма последствия. Не си мисли да се криеш, защото ще те намерим. Ще правиш това, което ти наредим, защото променям съдби в отрицателен смисъл. С Иво имаме всякакви начини да те принудим да го направиш“, бил казал Весо Брадата на Марангозова.
В следващите години Станка Марангозова плаща над 800 000 лв. на лихварския бос и съдружника му Иво Масларов, освен това се разделя с два апартамента в центъра на София, оценявани на близо 750 000 лв.
През 2018 г. Марангозова се разболява от рак покрай стреса от тормоза, налаган й години наред от лихварския тандем. Нейни близки си спомнят, че след онкологичното заболяване, Станка решава да разкрие цялата схема с нейно участие за пране на над 30 милиона лева през борсата. Именно това решение подписва смъртната й присъда.
„В последните месеци от живота си Станка проведе няколко срещи с представители на ГДБОП и прокуратурата и им предостави солиден доказателствен материал срещу Весо Брадата и Иво Масларов. Тя беше

застреляна няколко дни преди делото

за изнудване срещу нея да влезе в съда“, разказва запознат с разследването.
През лятото на 2021 г. Веселин Денков и Иво Масларов официално се сдобиха с обвинение от Военната прокуратура за поръчителство на убийството на Станка Марангозова. Делото беше поверено на военната прокуратура и се гледа във военния съд заради участието на офицера от НСО Борис Иванов в престъпната група.
Иво Масларов се укриваше 2 години от правосъдието и беше издирван с червена бюлетина на Интерпол, докато партньора му Весо Брадата вече беше обвиняем, но по друго дело – за финансиране на нелегалната лихварска империя на люлинския бос Иво Пифа и използване на силоваци за принудително събиране на непосилни лихви от длъжници.
През октомври м.г. Иво Масларов, доведен син на бившия социален министър Емилия Масларова, беше арестуван в метрото в Берлин и екстрадиран в България. Масларов обаче престоя по-малко от 2 месеца в ареста, преди тихомълком да бъде пуснат на свобода на 15 декември 2022 г. с мотив, че страда от епилепсия и че няма опасност да извърши друго престъпление.
Същевременно само преди няколко седмици Военно-апелативния съд върна за прецизиране на военната прокуратура обвинителния акт за убийството на Станка Марангозова. Според съдиите, липсват точни дати, кога, къде и как е организирано убийството на брокерката, а единствените точно посочени данни са само датата и мястото, където жертвата е ликвидирана. Магистратите са игнорирали старите жалби на Марангозова срещу Весо Брадата и Иво Масларов и са на мнение, че те не доказват автоматично, че двамата са поръчали убийството й.
„След разигралите се събития от последните дни може да се направи извода, че

Весо Брадата ще отпадне като обвиняем

за поръчителство на убийството на Станка Марангозова. Неговата половинка Ивайла Бакалава се е съгласила да свидетелства срещу Бойко срещу поет ангажимент от мастити прокурори, че всички дела на Веселин Денков ще бъдат прекратени“, категоричен е източник на „Уикенд“ от съдената система.
Според думите му, само преди 2 седмици Веселин Денков е провел тайна среща с военния прокурор Кирил Пейчинов. Твърди се, че двамата са се срещнали на Витоша, но не в ресторанта на Денков – „Воденицата“, а в близост до хижа, стопанисвана от прокуратурата. Военният прокурор Кирил Пейчинов води делото за убийството на Станка Марангозова. Той се смята за близък до кръга на Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.