„Ало” измамниците от Ветово разшириха престъпната си империя

0

Шмекерите предлагат контейнери за живеене, каравани и пелети за огрев, които изобщо не доставят

Бизнесът на легендарните „ало” измамници от град Ветово, Русенско, не само не приключва, а напротив – вече се и разраства. Напук на показните арести, вероятно заради изтърпените твърде символични ефективни наказания, тарикатите, които лъжат възрастните хора да си хвърлят през балкона събираните с десетилетия пари, стават все по-нагли и изобретателни.

Работещите като телефонни въртачи, вече предлагат и онлайн търговия в интернет. 24 часа в денонощието те рекламират изгодно контейнери за живеене срещу атрактивни суми и с възможност за договаряне, отстъпки и отпускане на заеми. Така контейнер с размер на гараж – 23 квадрата, е търгуван срещу 6000 лева, вместо срещу 12 бона. Измамниците са сменили тактиката и вече търсят жертвите си не само по телефона, но приоритетно в интернет. Хвърлят въдиците предимно в групи за земеделие, животновъдство, живот на село, ремонт на къщи и други подобни. Пускат обяви, че определена фирма предлага изгодно от тоалетни до сглобяеми къщи. Имало и нови, имало и втора употреба.


Атрактивните цени и възможността да се плаща на лизинг се харесвали на доста граждани, които побързали да влязат във връзка с търговците. „Фирмаджиите” обещавали безплатно транспортиране на закупената стока до който и да е град на страната, ако мераклията за евтина къщичка изпрати парите в брой. Поблазнени от мисълта, че ще спестят между 600 и 900 лева от транспорт, хората не се замисляли и действали. Дните минавали, но контейнерите и пелетите не пристигали. Телефонът отсреща пък бил изключен и връзка нямало. „Ощипаните” дори не знаели дали фирмата има реален адрес или просто си циркулира в електронното пространство.
След подадени сигнали до полицията се стига до арестите на двама мъже – на 46 и на 15 години, които „работели” от територията на Ветово и цялата Русенска област. Криминалистите били изумени, че макар без особена компютърна грамотност и образование, мургавите мъже успявали да се справят с лекота в изграждането на мрежа за наивници. При обиск от тях били иззети мобилни телефони, пластика на банкова карта и множество СИМ карти. От всякъде си личало, че новата интернет измамна схема не била тяхна хрумка, но до босът на далаверата нямало как да се стигне на този етап.

„Ако някой си мисли, че „ало” измамниците от Ветово са се кротнали, много се лъже. За тях почивен ден няма. Да работиш като „въртач” вече не е толкова модерно. Доста „въртачи” заминаха за Румъния, където се устроиха по някакъв начин, защото знаят румънски и не е проблем да звънят от Букурещ, примерно. Останалите пускат реклама в сайтовете и Фейсбук и и чакат „шарани”. Не се налага даже и да разговарят. В офертите всичко е написано. Контейнерите са снимани, обяснени са плюсовете им. Очаква се хората да „клъвнат” и ако може веднага да преведат желаната сума, за да се радват на покупката си.

Оказа се, че в този вид измама има далавера, защото българите поръчват фургони или както сега ги наричат – „къщи за живеене”, за да ги ползват на лозята си и на вилите си. Този тип жилища са практични – имат баня, тоалетна. Монтират се за 2-3 дни, максимум седмица. На цена от 5-6000 лева всеки, които има такава необходимост, би си купил.

Най-голяма печалба носят обещанията за пелети. За тях записванията са километрични, защото дървата за огрев вече гонят 160-200 лева кубика, което е непосилно за много хора. Една средно голяма къща се отоплява с около 5-6 кубика дърва с известни икономии. Пусне ли се топлото по всички стаи, семейният бюджет се натоварва. Поради тази причина наивниците „кълват” на евтини палети. След уговорката те изобщо не пристигат, нищо че са платени”, разказва пред репортер на „Уикенд” Благой Кръстев, който е наясно с далаверата на ветовчани. Още преди няколко години града бе признат за меката на „ало” измамите в България.

Благой Кръстев недоумява как в 21 век, при тези толкова развити технологии, може да има „ало” измами, но да няма заловени и наказани извършители. И то при условие, че мошениците оставят следи, които дори сляп човек би могъл да регистрира – огромни замъци, мощни автомобили и живот на широка нога – ядене, пиене и зурли до първи петли.
За капак далавераджиите ставали все по-нагли. Те продължавали да отчитат скок на приходите си, защото будалите в страната ни не намалявали и все още се намирали доверчиви хора, готови да дадат последното си спестено левче, за да помогнат в битката за нечие нещастие.

„Полицията от години работи по десетките случаи, но почти няма разкрити престъпници. Преди време властите взеха в полза на държавата няколко резиденции на „ало” измамници, но парадоксално позволи собствениците им да останат да живеят в тях под наем, с което не реши проблема. Вместо да се свият в черупките си и да се правят на мизерни, демонстрират завиден за стандартите на страната ни лукс. Наглостта им вече стига и до Европа, където подобни резиденции също са по възможностите на малцина хора. Напишете в „Гугъл”: „Ветово – сватби – освещаване на нов дом” и ще видите какви резултати ще ви излязат. Ще трябва да отделите цял ден от времето си, за да изплакнете очи с лукс. Качват фотоси на къщите си, на автомобилите си, на кръщенетата си, застават гордо с лицата си… Но никой не пита от къде имат пари за чисто нова лимузина „Ауди”, за голяма къща, за сватба с 250-300 гости, за накитите и оркестрите. На едно от клипчетата се вижда малко момче с пистолет, което пука в центъра на заведение под открито небе. Това на какво прилича?! Възможно е да са въоръжени и възрастните членове в семейството, а може би цели фамилии крият в скриновете патлаци. Това не е нормално и нещо трябва да се промени. 15-годишни деца не могат да четат и пишат на български, но шмекеруват на дребно в интернет или по телефона”, възмущават се малкото българи в града пред „Уикенд”. По разбираеми причини те не желаят да кажат имената си. И добавят, че живеят със страх с наглите си съграждани, тънещи в охолство с дръзките си измами.

Същевременно ромските босове продължават да разработват престъпните си схеми и да търсят мъст на всеки, който си позволи да извади далаверите им на бял свят. Преди няколко месеца къщата на полицай в Русе, който разследвал престъпната им дейност, била запалена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.