Заподозрян за попското покушение се измъкна от Темида! (СНИМКИ)

0

В далечното начало на прехода през 2004 г. босовете в подземния свят бяха много и не спираха да се саморазправят, когато един засегне интересите на друг или пък му пречи в някакъв бизнес.

В безкрайното преплитане на пътища и цели ъндърграундът се тресеше от убийства. И тъй като сме малка държава и нямаме изобилие от килъри, често бяха поръчвани наемни убийци отвън – и от изток, и от запад. За тройното убийство в заведението „Арт Декор“ на бул. „Симеоновско шосе“ в София на 4 юни 2004 г. се смяташе, че също са използвани чужди килъри – част от т.нар. Хърватска група. Въпреки усилията на разследващите да докажат вина на хърватина Робърт Матанич той се измъкна от българската Темида.

Заведението Арт Декор
 Заведението Арт Декор

Наказание

В родината си обаче се сблъсква челно с правосъдието, което го изпраща в затвора за 35 г. заради убийството на разследващия журналист Иво Пуканич през 2008 г., когато е взривена бомба до колата му. През март 2015 г. соченият за страховит главорез Матанич е пребит от друг затворник в пандиза в град Лепоглава. Значително по-младият мъж с прякор Шиле, който също излежава присъда за убийство, удря Матанич няколко пъти с тежест по главата във фитнес залата и той изпада в кома. След няколко месеца Матанич се събужда от комата, но почти не може да ходи и говори. Въпреки присъдата за убийството на журналиста не е доказано кой е поръчителят.

Връзки

Още през 2009 г. влиятелното хърватско издание „Национал“ съобщава, че службите в Загреб имали информации, че Робърт Матанич със своите сътрудници в България е убивал и отвличал хора, следял конкурентни мафиотски кланове, като ги изправял един срещу друг и по този начин защитавал интереса на тези, които са му плащали. Докато бил в България, Матанич убивал и отвличал представители на нашия подземен свят. Според хърватското издание полицията стигнала до информации, че Матанич е убил най-малко трима и отвлякъл няколко души в България.

Нападение

Около 12 ч. на 4 юни 2004 г. соченият за дясната ръка на Златко Баретата Димитър Христов – Митко Малкия влиза в „Арт Декор“ с четиримата си бодигардове. Групата се качва във виенския салон на втория етаж в несъществуващото вече крайпътно заведение. В него не влизат случайни хора. Час по-късно двама мъже с бради, черни раса и калимявки спокойно прекрачват прага на заведението и никой не спира православните свещеници. Те стигат до втория етаж и започват да стрелят по петимата. На място са убити Митко Малкия, Живко Митев и Калоян Савов, а Владимир Каманов и Стефан Железанов са ранени. Преоблечените килъри бързо изчезват с черното „Ауди“, с което са дошли.

Полицията е вдигната на крак. Ранените са откарани в „Пирогов“ и спасени, а от убийците няма и следа. От показанията по-късно на оцелелите става ясно, че те видели двамата свещеници, но повече не помнят. На мястото са открити над 30 гилзи.

Двама от разстреляните

 Двама от разстреляните

Разследването

Нито една от версиите на разследващите не е доказана. Най-популярната е, че бившите приятели на Митко Малкия от ВИС са го поръчали заради преминаването му към Златко Баретата. Месец след убийството МВР обявява, че издирва група от 12 хърватски граждани, които са заподозрени за поръчкови убийства у нас, и разпространява снимките им, които са открити в лаптоп, задигнат от крадец на апартамент в София. Групата тренирала из планините и членовете й си правели един на друг снимки с оръжие дори вкъщи.

Двама служители на охранителна фирма разпознават единия от „поповете“, когото видели в „Ауди“ на светофар на бул. „Симеоновско шосе“ в деня на тройното убийство. Оказва се, че това е Робърт Матанич, който е част от Земунския клан на сръбската мафия. Прокуратурата повдига обвинение срещу него за убийството на трима души и опит за убийство на други двама. Предполага се, че вторият стрелец е сънародникът му Иван Може, който изчезва мистериозно и се смята, че вероятно е убит. Матанич обаче не може да бъде арестуван, защото вече е напуснал страната.

През февруари 2005 г. хърватинът е задържан в Сърбия, където се барикадирал тежко въоръжен в хотел. След многочасови преговори той се предава. Матанич е екстрадиран в България през август 2007 г. Хърватинът заявява, че се страхува, че ще бъде убит зад решетките у нас. Нищо не му се случва, а след 9 месеца е освободен поради липса на доказателства срещу него.

Поръчителят на касапницата също остава неизвестен. Убийството в „Арт Декор“ е в графата „неразкрити“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.