И Украйна издирва Брендо

0

И Украйна се нареди в списъка с държави, които издирват Евелин Банев – Брендо!

Това става ясно от отговор на Киевската прокуратура по запитване на „България Днес“ за съдбата на „кокаиновия крал“. Прокуратурата е издала заповед до полицейските служители за задържането на Банев. Предприемат се мерки по издирването му, пише в писмото Олександър Калашник, началник-отдел „Международноправно сътрудничество“ към държавното обвинение.

Последно „кокаиновия крал“ беше засечен в началото на септември 2021 г. в Киев и задържан във връзка с група за производство на канабис. Докато е около 6 г. в изгнание, се издирва с червени бюлетини на Интерпол по искане на България и Румъния. В България е осъден на 6 г. затвор за организирана група за пране на пари от дрога, а в Румъния – 10 г. и половина решетки за наркотрафик.

По необясними причини Италия не иска нашенеца, макар там да го чака най-голямата присъда – 20 г. по аферата „Кокаинови крале“. Швейцария също поиска Банев заради разследването за пране на наркопари през банката „Креди Суис“. По аферата вече има осъдени на първа инстанция. Главният прокурор на Украйна и Министерството на правосъдието продължават да проверяват обстоятелствата около предаването на нашенеца.

И украинските служби вече не знаят къде е Евелин Банев-Брендо
И украинските служби вече не знаят къде е Евелин Банев-Брендо

След като прекара 15 дни в киевската килия, Брендо мистериозно беше освободен от Апелативния съд. Магистратите откриха, че Евелин Банев притежава украински паспорт и като местен гражданин не подлежи на екстрадиция и задържане заради чуждо разследване. Така нашенецът беше пуснат на свобода, докато не се оказа, че паспортът му е незаконен.

Докато трае разследването кой му го е издал, службите твърдяха, че „кокаиновият крал“ се подвизава на два адреса в околностите на Киев и се придвижва със сивата шкода, до която беше арестуван. Според координати, с които криминалистите разполагат, Брендо е бил засечен в град Буча, където стана зверско клане в хода на войната от страна на Русия.

Оттогава следите на нашенеца се губят. Междувременно мащабно разследване установява, че украинското тескере е издадено нередовно и затова подлежи на отнемане. Брендо заявил, че е роден в Донецк, но загубил паспорта си от времето, когато страната е част от СССР. Поискал нов украински документ, но служителите не откриват подобен акт за раждане. Не е намерено и заявление, каквото Банев би трябвало да е подал, ако си е загубил стария паспорт.

Установява се още, че самоличността на Евелин Банев изобщо не е потвърдена, не са проучени и негови роднини, каквито са изискванията. Освен това заявлението за издаване на паспорта е подадено ден преди да приключи проверката на самоличността, която го предхожда. Служителят, подписал се под документа за издаване, бил в отпуск този ден. За капак паспортът на Брендо се оказал с фалшив сериен номер, защото в Донецка област не са разпространявани формуляри от серия „NN“. 

Покрай цялата афера с паспорта разследващите подгонват „кокаиновия крал“. За съзнателно фалшифициране на официални документи Криминалният кодекс на Украйна предвижда между 3 и 6 г. затвор. Засега няма данни сътрудници към миграционната служба, издала паспорта му, да са привлечени към наказателна отговорност, съобщават от прокуратурата. Това означава, че чиновниците ще се измъкнат, а Брендо едва ли ще си понесе отговорността, защото е в неизвестност.

Малко след украинската афера се разбра, че той е и с турско гражданство. През лятото на 2021 г. е поискал убежище в южната ни съседка. Паспортът му е издаден през януари 2018 г., а личната му карта е валидна до юни 2027 г. И двете са със собствените му имена – Евелин Николов Банев.

Местен бивш агент, който е и мастит петролен бос, проговаря, че „кокаиновият крал“ не е успял да получи гражданство срещу инвестиции поради проблемите си с правосъдието. Затова му е била изфабрикувана фалшива история, която да му осигури турски паспорт. За целта са платени 305 хил. долара кеш през дубайска фирма, а преговорите за получаване на турско гражданство са водени с хора на висши позиции в републиката. Схемата е придвижвана от доведения брат на Брендо – Симо Карайчев, твърди разузнавачът на име Мустафа. Според него документите са истински, макар и издадени по нелегален начин. 

Факсимиле от отговора на украинската прокуратура до "България Днес"
Факсимиле от отговора на украинската прокуратура до „България Днес“

Австрия разкрива финансови тайни

В международната сага с Брендо се включи и Австрия. Държавата е свързана с авоарите на „кокаиновия крал“, защото е запитана за финасовите му тайни по делото за конфискация, което е заведено срещу Банев и негови близки от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.