Фабриката за убийства на Къро стои зад 10 неразкрити покушения в България

0

Каменов завзел ВИС-2 след поръчани от него екзекуции на Мето Илиенски и Жоро Илиев

„Къро поръча за изтребление бая народ в България, преди самия него да го поръчат барабар с жена му – досущ като в поверието, че който нож вади, от нож умира!“. Така коментира пред „Уикенд“ варварската екзекуция на Красимир Каменов – Къро представител на родния ъндърграунд. Убийството на 55-годишния бивш боксьор от Видин задълго ще остане най-обсъжданата тема в подземния свят и в полицейските среди, най-малкото защото неформалния статут на Каменов в обществото беше „Истинският наследник на империята ВИС-2“.

Красимир Каменов влиза в борческата групировка ВИС още в началото на 90-те години на миналия век. Къро работи под шапката на Методи Методиев – Мето Илиенски, а в края на 90-те вече оглавява наркоструктурата на висаджиите. В онези години подкрепяни от групировката бандити зареждат с хероин и с кокаин столичните дилъри, без СИК, ВИС-2 и другите борчески групировки да имат организирани собствени структури за продажба на дребно.
„В онези години дрогата не беше толкова масова, а и хората се бяха уплашили от бума на умрелите от свръхдози хероин наркомани… Полицията също не гледаше с добро око на бизнеса с наркотици и той не беше приоритет на големите групировки. Първият, който разполагаше със собствена банда от улични пласьори в София беше Къро“, спомня си ветерен от родния подземен свят. Той е на мнение, че поне 4-5 от наркоубийствата в България, случили се в периода 1998-2001 г., са лично извършени от Красимир Каменов. В ъндърграунда Къро има славата на

отличен стрелец и снайперист  –

почти всеки ден се упражнявал в стрелба с всякакви оръжия, непрекъснато ходел и на ловни излети.
За мафиотските убийства с печат „Красимир Каменов“ обаче официално се чу едва преди 2 месеца, когато Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като от Софийската градска прокуратура задочно го обвиниха в поръчковото убийство на Методи Методиев – Мето Илиенски.
Преди това боса попадна в епицентъра на скандал, огласен от главния прокурор Иван Гешев. Според думите на обвинител №1, Къро е давал 400 000 евро за главата на полицейския шеф Михаил Наумов и е обещавал „неограничен бюджет“ за отстраняването на висши магистрати.
Михаил Наумов, шеф на отдел „Убийства“ в ГДНП, разследваше покушението срещу бившия полицай Любомир Иванов – Любо Ченгето. На 25 март м.г. Любо Ченгето беше застрелян от наемник пред дома си в „Лозенец“, а месец след убийството на подсъдимия за производство и трафик на нелегални цигари Любомир Иванов МВР арестува като извършители Кристиян Илиев и Боян Табаков. Още тогава от прокуратурата загатнаха, че

поръчката за Любо Ченгето е дошла от Къро

след конфликт между двамата, породен от откраднати милиони от бившия полицай от бизнеса с контрабандни цигари. Любопитен детайл е, че макар Къро да беше обвинен от прокуратурата преди месец като поръчител на убийството на Любомир Иванов, арестуваните наемници Кристиян Илиев и Боян Табаков са извън ареста.
Сред мафиотските екзекуции, поръчани от Красимир Каменов и огласени от Софийската прокуратура едва преди месец, безспорно се откроява обвинението, че Къро е поръчал убийството на шефа си Методи Методиев – Мето Илиенски.
На 29 ноември 2003 г. Илиенски, който е със статут на втория човек във ВИС-2 след боса Георги Илиев, напуска дома си на столичния бул. „Ал. Пушкин“ без охрана и без мобилен телефон, след като получава мистериозно обаждане. Мето Илиенски се качва в лек автомобил „Ауди“ и повече никога не се завръща у дома си.
Тази пролет обаче казуса „Мето Илиенски“ получи неочаквано раздвижване след почти 20-годишен застой. Защитен свидетел на прокуратурата, който години наред е бил в най-близкото обкръжение на Красимир Каменов твърди, че

Илиенски е застрелян в гръб

малко след като се е качил в аудито. Заповедта за убийството му е издадена лично от Къро и е изпълнена от братята самбисти Радослав и Николай Бикови, общоизвестни в ъндърграунда с прозвището Византийците, които тогава са работили като лични охранители на Каменов. Твърди се, че Мето Илиенски е бил подмамен от Къро да се види спешно с него заради решаването на неотложно възникнал проблем в организацията. Не е известно дали Красимир Каменов е имал санкция от Жоро Илиев за убийството на Методи, или е действал на своя глава.
Според свидетели на разследването, трупът на Мето Илиенски е бил изгорен в нощта на убийството му в Крематориума на Софийските гробища с посредничеството на траурна агенция, собственост на висаджия.
През есента на 2013 г. братя Бикови също изчезват безследно по схемата „Мето Илиенски“, след като излизат от домовете си, без дори да вземат мобилните си телефони. Радослав и Николай все още се издирват с жълта бюлетина на Интерпол. Според наскоро постъпилите свидетелски показания,

братята са убити по заповед на Къро

и телата им също са изгорени в Крематориума на Софийските гробища. Като мотив за екзекуциите им се сочи отмъщение, че предпочели да работят за Христофорос Аманатидис след подялбата на бизнеса между Таки и Къро преди десетилетие.
Едно от убийствата, за които от прокуратурата обявиха преди месец, че задочно разследват Красимир Каменов – Къро, е това на Георги Василев през 2005 г. Става въпрос за бившия шеф на „Паркинги и гаражи“ в София. Предполагаемият мотив е, че Василев не е бил съгласен ВИС да контролира най-големите паркинги в столицата. И до ден-днешен най-апетитните паркинги в София са неформална собственост на Красимир Каменов – Къро.
Сред жертвите на

Фабриката за убийства на Къро

е сочен и пребития до смърт пред дома си в софийския квартал „Редута“ търговец на зеленчуци Стойчо Стоилов. През март 2013 г. бившия служител на ветеринарния пункт на митницата в „Свиленград“ умира след жестока инквизиция. Подозренията са, че поръчката е свързана с т.нар. „златен гьол“, контролиран от Къро на българо-турската граница.
Друго убийство, за което Каменов беше разследван от Софийската прокуратура, е за смъртта на Марчело Доковски, шеф на столичното общинско дружество „Паркинги и мобилност“. Доковски умира при умишлен пожар в дома му, след като маскирани заливат входната му врата с бензин и палят няколко автомобилни гуми. Доковски успява да изведе детето и съпругата си извън жилището, но самия той умира от задушаване с отровни газове.
Сред жертвите на Къро е сочен и силовакът от ВИС Борис Борисов – Боби Белята, който на 25 февруари 2015 г. беше надупчен с 13 куршума от двама килъри до езерото в Казичене. Смята се, че Боби Белята е имал среща с убийците си, изпратен на смърт от някого, на когото е имал доверие. Твърди се, че Белята е ликвидиран, тъй като е отклонявал пари, осигурявани от живеещия в ЮАР Къро за различни сенчести дейности. Някои допускат, че Боби си е навлякъл омразата на боса си, след като бил заснет да пирува в столична чалгаджийница и да се самообявява за новия голям бос. „Къро и Таки вече са бити карти”, казвал надрусания автомобилен състезател.
Красимир Каменов – Къро е разследван и като извършител на неуспешното мафиотско убийство на Златомир Иванов – Златко Баретата пред Съдебната палата през януари 2013 г. Тогава бившия командос беше причакан от снайперист, докато влизаше в съда по дело за трафик на наркотици. Дръзкият стрелец изстреля няколко куршума срещу Златко Баретата и рани един от охранителите му, който отвърна на стрелбата. Животът на Златомир Иванов беше спасен благодарение на бронебойната жилетка, която носеше и след серия животоспасяващи операции в „Пирогов“.
Според свидетели на държавното обвинение, Красимир Каменов – Къро

лично е стрелял по Златко Баретата,

а не е разчитал на наемници. Твърди се, че Златко Баретата е попаднал на мушката на Красимир Каменов заради опита му да влезе в бизнеса с фито-санитарния контрол по границите, който е контролиран от Къро.
Дни след като Красимир Каменов беше ликвидиран в ЮАР, стана известно, че Къро е бил разпитван в МВР и в прокуратурата и за убийството на висаджийския бос Георги Илиев. Главния беше застрелян от снайперист в курорта Слънчев бряг на 25 август 2005 г.
Според една от версиите за убийството на Георги Илиев, в заверата по елиминирането на Главния е участвал Красимир Каменов – Къро, който дърпал конците на пернишкия бандит Райко Алексиев – Кръвта. „Съществуват съмнения, че Къро поръча Жоро Илиев, за да заграби от него групировката ВИС. Мръсната работа свърши пернишката банда на Райко Кръвта, а няколко месеца по-късно Къро поръча и убийството на Райко, за да скъса връзката завинаги“, спомня си обитател на родния ъндърграуд.
След бруталната екзекуция на Красимир Каменов – Къро в ЮАР разследването на цялата серия поръчкови убийства на висаджийския бос със сигурност ще бъде прекратено. Така или иначе малцина вярваха, че Къро може да лежи в затвора за някое от престъпленията…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.