8 години след жестокото убийство: Йоан Матев чака на свобода присъдата си (Обзор)

0

Осем години след жестокото убийство на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина в София подсъдимият за престъплението Йоан Матев очаква на свобода решението на Върховния касационен съд, писа „Телеграф“.

На първа инстанция СГС оправда на 12 март 2021 г. Матев, но Апелативният съд го призна за виновен и на 25 октомври 2022 г. го осъди на 6,5 г. затвор. С мярка за неотклонение „подписка“ Матев следва в Югозападния университет в Благоевград. Преди ВКС да реши делото, изчисленията показват, че Йоан вече е излежал в ареста над 3 г. от постановената от Софийския апелативен съд присъда.

Мотивите за осъждането на Матев са 40 страници. В тях съдебният състав подробно обяснява защо според него Матев е убиецът на Георги.

Доказателства

На 2 юни 2015 г. Йоан не отишъл на училище. По това време 17-годишното момче учело в 11-и клас на частното училище „Езиков свят“ в София. Йоан и брат му Марсел спортували тенис в клуб „Левски София“, като тренировките се провеждали на кортовете в Борисовата градина между стадион “Васил Левски“ и стадион „Българска армия“. Йоан не бил старателен и постоянен в тренировките, не преследвал високи цели в спорта и затова често отсъствал от тренировки. Около 10 ч. във фаталния ден с Марсел отишли на тренировка, но Йоан се отказал и решил да се разхожда в парка.

„В 10,27 ч. номерът на GSM-а му е регистриран в зона на клетка № 57837 с адрес София, бул. „Драган Цанков“ 4, обслужваща район от кръстовището на този булевард с бул.„Евлоги и Христо Георгиеви“ по бул. „Драган Цанков“ и част от парка „Борисова градина“. В 10,57 ч. номерът е регистриран в зона на клетка №11613, обхващаща зона от трибуните на стадион „В. Левски“ и част от парка „Борисова градина“ югозападно, а в 11,27 ч. е налична регистрация на номера в зона на клетка №01617, разположена на трибуните на Националния стадион „Васил Левски“, обхващаща част от парка в югозападна посока. Категорично е установено, че телефонът на Марсел е регистриран в 11,42 ч. също в зоната на клетка № 01617“, пише в мотивите към присъдата на САС.

Среща

Към 2 юни 2015 г. 15-годишният Георги Игнатов е бил ученик в 9-и клас на Търговско-банковата гимназия. Бил прилежен и амбициозен в учението, спортувал, имал много приятели, описващи го като спокоен и внимателен младеж. От началото на 2015 г. бил приятел с момиче от гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, намираща се на кръстовището на бул.„Драган Цанков“ и бул.„Евлоги и Христо Георгиеви“. Във фаталния ден Георги бил в Борисовата градина, където имал среща с момичето. В 11,38 ч. й написал SMS, че я „чака на пейките“. Ставало въпрос за две срещуположно разположени пейки, намиращи се вляво от алея в Борисовата градина, водеща от кръстовището на бул.„Драган Цанков“ с бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ към вътрешността на парка, достигаща до входа на стадион „Българска армия“. Двете пейки се намирали на около 10 м от метална мрежеста ограда на конната база в парка. Това е на 75 м от входа на метростанцията и на 75 м от главния вход на конната база. Междувременно мястото на срещата между Георги и момичето се променило.

Престъплението

Георги се канел да си тръгне, но в този момент се появил Йоан. Той приближил момчето вероятно с намерение да го респектира, а по възможност да вземе от него и пари. Забил в гърдите му нож с дължина на острието 18.5 см. Ударът бил силен и раната стигнала до черния дроб, стомаха и десния бъбрек. Това довело до масивна кръвозагуба. Йоан бързо избягал, изхвърляйки ножа в шахта на около 30 м от мястото на престъплението, според разследването. Георги успял да позвъни да момичето и да каже, че е наръган. При бягството си Йоан е бил заснет от охранителна камера на БНР, ориентирана за запис към паркинг срещу бул.„Драган Цанков“ 4. Той избягал в посока румънското посолство.

Пристигайки на пейката, приятелката на Георги заварила страшна гледка. „Видяла, че лежи на пейката с повдигнат ляв крак и, макар да правил опити, не можел да говори. Опитвал да поеме въздух, но се задушавал, върху устата му се появила пяна и след това останал неподвижен“, пише в мотивите към присъдата.

В 11,45 ч. позвънила на приятел на Георги, на майка му и на Спешна помощ. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на момчето. На пейката до него лежали раницата му, а в нея имало кутия с карти, химикалки, бележник, тениска, 3 тетрадки, калкулатор и портфейл с личната му карта, банкнота от 5 лв., билет за театър и карта за градския транспорт.

Укриване

В следващите дни и месеци Матев променил коренно поведението си и външния си вид, като още на 3 юни променил профила си във Фейсбук, премахнал личните си снимки там, заменяйки ги със снимки на снайперисти и се преименувал като потребител. Видимо променил и външния си вид – значително наедрял и пуснал дълга коса. Въпреки усилията на полицията чрез разпространение в медиите на снимка на бягащото момче да намери свидетели, такива не се явиха.

В училището на Йоан обаче се носели упорити слухове, че търсеният младеж е именно той. През юни 2016 г. момиче от гимназията разказало на баща си за съмненията, открило общи познати с приятелката на Георги и я уведомило.

Така започва разплитането на престъплението.

Братът

Братът на Йоан – Марсел, заявява в полицията, че снимката на бягащия младеж от охранителната камера е на брат му. Заявил, че го разпознава по външния му вид – дрехи, походка, физиономия. Марсел разказва за тренировката им на 2 юни 2015 г. Към 12 ч. Йоан се обадил на Марсел по телефона и му споделил, че е извършил глупост и при опит да вземе пари от момче в парка неволно го наръгал с ножа, след което избягал. Марсел описал откъде имат ножа и споделил, че от брат си знае,че Йоан го изхвърлил в близка шахта до пейката. На 22 февруари 2017 г. в тази шахта, дълбока 2,80 м, действително бил открит нож с описаните размери. Експертизите не откриват запазени ДНК следи по него. Марсел се позовава на правото си да не свидетелства в съда срещу брат си.

Делото

По делото са събрани доказателства, че свидетели разпознават Йоан Матев в снимката от видеозаписа на камерата. Те се позовават на ръста, телосложението, прическата, формата на главата, характерно бягане с издаване на гърдите силно напред, характерно подръпване на панталона в областта на кръста.

САС категорично приема, че Йоан Матев е извършил умишленото убийство на Георги Игнатов. По време на престъплението е бил непълнолетен и затова го осъжда на 6,5 г. затвор. Отчетени са упоритостта му да се укрива, необяснимото хладнокръвие за възрастта му, липсата на изразено съжаление или разкаяние за стореното. Матев е осъден да заплати по 150 000 лв. обезщетение на родителите на Георги.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.