Колко подписа от региона на Бобов дол събраха Грийн Пийс за затваряне на ТЕЦ-а?

0

Истината е, че такава подписка няма, защото за региона предприятието е важно. Ако се случи, едва ли ще съберат и стотина. Има обаче друга подписка. Тя включва въпроси да се спират ли, ако превишават нормите и да им се забрани ли да горят боклук, какъвто те не горят.

На мястото на ТЕЦ Бобов дол щях да проведа запитване: Да се забрани ли на Община Бобов дол да отглежда 1000 крави на градския площад.

Тя, Общината няма такива намерения, а и площадът е твърде малък за тази цел, но нищо не пречи да направим допитване до населението. Ако Кметът, г-жа Величкова излезе да опровергае това твърдение, то всеки човек ще чуе от поне 2 източника “крави на площада“.  Поне 10% от хората ще чуят само „крави на площада“ и ще се възмущават. Сигурно ще има и коментари в положителна посока “Браво на Кмета, без животновъдство сме загинали…“ Ще се появи някой животновъд да разкаже за проблемите в сектора. Някой депутат може да направи запитване към регионалния министър имат ли право общините да гледат крави на градските площади. От дума на дума кравите вече са станали 10 000. Повече от жителите на града. Това е сериозен обществен проблем и прецедент, от който могат да се възползват и други общини. НПО-та започват протести в защита на хората и градската инфраструктура. Зелените излизат на протест, защото ще се генерира огромно количество говежда тор, а това са азотни окиси  – вредни за природата. Може да се стигне и до изслушване на страните във временно създадена парламентарна комисия в НС.

След 6 месеца всички ще са чули за някакви крави на площада в Община Бобов дол. Обаче крави няма. Нито като намерение, нито като факт.

Както обичат напоследък да казват политиците –  мъдрият български народ го е казал: „Нека кажем, за някой, че сестра му е слон, пък той после да обяснява, че няма сестра.“

Такава е кампанията на Грийн Пийс срещу ТЕЦ Бобов дол и останалите централи.  Ако отговорят до 6 месеца всеки български гражданин ще е чул за “кравите на площада“, ако замълчат – значи са гузни.

Отговорът трябва да дойде от хората в региона. Ако ги попитате дали са съгласни Тец-ът да замърсява безконтролно естествено, че няма да бъдат съгласни. Ако въпросът е да се спре ли веднага модернизацията и да се затвори централата, ще се изправите срещу гнева на онези, които се борят за начина си на живот.

Грийн пийс не желаят да си навличат този гняв, за това вече десетилетка питат за кравите на площада. По-лесно е за внушения, които се увенчават с победа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.