ВКС отмени условната присъда на полицейски служител, причинил смъртта на дете на пътя в с. Братаница

0

Върховният касационен съд отмени условната присъда на полицейския служител Владимир Панайотов, който  през юли 2021 г. удари на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница 7-годишната Моника.

След като се призна за виновен, поради което делото се гледа по съкратената процедура, Панайотов първо беше осъден на 4 години затвор от Пазарджишкия окръжен съд, но Пловдивският апелативен намали наказанието до 3 години условно с 4-годишен изпитателен срок.

Според върховните съдии, второинстанционният съд не е съобразил  с механизма на извършеното от Панайотов престъпление, което се характеризира със сериозно нарушаване на правилата за безопасност, предвидени да гарантират живота и здравето на най-уязвимите участници в движението, каквито са намиращите се на пешеходна пътека. Делото е върнато за ново обсъждане на Пловдивския апелативен съд.

Смъртта на малката Моника и условната присъда на служителя на МВР доведоха до поредица от протести в село Братаница. Близките на детето бяха част и от протестиращите в София с искане за по-тежки наказания на водачи, шофиращи след употреба на наркотици, алкохол и висока скорост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.