Чеченеца пред съда: Аз съм невинен, не искам да съм задържан

0

– Експертиза показала, че пострадалото момче не страда от психично заболяване

– Районният съд в Пловдив пусна инфлуенсъра под гаранция в размер на 1500 лева

„Аз съм невинен, няма какво повече да добавя. Ще ви помоля за по-лека мярка. Каквато вие прецените, само не задържане.“ Това каза в Пловдивския районен съд Петко Караилиев-Чеченеца. Той беше задържан заради видео, в което заедно с Тодор Чалъков-Куката и Даниел Йорданов (Емили Тротинетката) разхожда момче със специални потребности като куче с колан на врата из мол. Днес съдия Атанаска Анастасова трябва да реши дали да пусне на свобода 38-годишния инфлуенсър.

Чеченеца е в ареста от 5 април. Миналия четвъртък Окръжният съд пусна окончателно Тротинетката под гаранция в размер на 1500 лв. Тя беше платена от близките ѝ още преди магистратите да потвърдят промяната на мярката.

“Събрани са доста доказателства, но нито едно от тях не посочва, че Караилиев е склонил момчето да участва в този клип. В разпита си пред съдия пострадалият е казал, че не е бил склоняван”, каза адвокатката на Чеченеца Марияна Чечкова. Според нея няма опасност тотй да се укрие или да извърши ново престъпление, понеже е реабилитиран, срещу него няма висящи наказателни производства, липсват доказателства за лоши характеристични данни и има постоянен адрес. Адвокат Чечкова посочи още, че направената експертиза показва, че пострадалият не страда от психично заболяване, а просто е лесно манипулируем.

Прокурорът Веско Ириков заяви, че изцяло поддържа аргументите и заключенията на двата състава, които взеха най-тежката мярка за неотклонение спрямо Чеченеца. “Няма нито едно ново доказателство, което да ги разколебава”, каза той и поиска постоянното задържане на инфлуенсъра.

Съдия Анастасова обяви 1 час почивка, след който тя промени мярката за неотклонение на Караилиев в гаранция от 1500 лв. Според нея дори да е имало опасност Чеченеца да извърши ново престъпление, с времето тя е намаляла. „Не може да се приеме, че ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, Караилиев ще повлияе на разследването“, каза още съдия Анастасова.

Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок. Прокурор Ириков посочи, че все още не е решил дали ще внесе протест. Ако го направи, Окръжния съд ще решава за мярката на Петко Караилиев на 1 юни.
За подкрепа на Чеченеца в съдебната зала дойде и майка му Милка Караилиева. След заседанието тя заяви, че е доволна от променената мярка и ще събере парите, щом става въпрос за детето ѝ.

Майката на Чеченеца е доволна от изменената мярка за неотклонение.
Майката на Чеченеца е доволна от изменената мярка за неотклонение. Снимка: Никола Михайлов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.