С три куршума ликвидират Мечката

0

Вече 28 години след разстрела на боса на най-голямата охранителна фирма по Южното Черноморие няма и следа от килърите. През 1995 г. подземният свят още не се е съвзел от убийството на Васил Илиев, когато новосъздадената ВИС-2 дава нова жертва – бившият спецполицай Георги Николов – Мечката. Версиите са няколко, но по нито една от тях не са събрани необходимите доказателства. Убийството така остава неразкрито. Името на най-известния охранител в морския град се помни от бургазлии и до днес.

Денят е 10 юни 1995 г. и нищо не предвещава трагедията, която ще се разиграе около 19.30 ч. в Бургас. Гангстерските войни едва започват, само месец и половина по-рано килър е покосил лидера на ВИС – групировката, всяваща страх сред всичко живо в България. Застрелян е босът й Васил Илиев, делата поема брат му Георги. Към групировката със съмнителна слава се е присъединил и бившият спецполицай Георги Николов – Мечката. Той е 28-годишен здравеняк, който печели уважението на съгражданите си още като униформен служител на Специализираното подразделение за охрана на обществения ред в морския град. 
Името и прякора на Мечката нашумяват на 3 януари 1993 г., когато двамата с колегата му Найден Милков (по-късно фолк певец) успяват да надвият 19 въоръжени мъже, нападнали казиното на хотел „Космос“.

Мечката е застрелян само месец и половина след като куршуми покосяват създателя на ВИС Васил Илиев.

Отмъщението към двамата обаче не закъснява. На 21 май 1993 г. полицаите са арестувани по обвинение за въоръжен грабеж на бившия шампион по борба Иван Гинов, който твърди, че са го пребили и са му задигнали 15 000 лева. Сред униформените се говори, че колегите им са станали жертва на инсценировка, а кариерата им вече е съсипана. Николов и Милков започват гладна стачка в ареста и след три седмици са пуснати под гаранция и уволнени от МВР. Тогава решават, че ще се заемат с охранителен бизнес – единственото, което могат да правят най-добре. Заедно с бившия шампион по борба Рали Пенков, двамата регистрират фирмата „Първа частна милиция“. 

Мечката се очертава като безспорен лидер на новата структура и само за месеци фирмата превзема Южното Черноморие. Над 2000 охранители работят за нея, а стикерите й са на всяка дискотека, магазин и ресторант в района. „Първа частна милия“ охранява над 80% от всички обекти по Южното Черноморие, но среща съпротивата на бившите си колеги. Областната дирекция на МВР отказва лиценз на фирмата заради оплаквания на търговци, че върху стикерите на ПЧМ се чете надпис „Police“, изписан на латиница.

Допълнителна екстра за забрана на работата й е това, че босовете й използват радиочестоти без разрешително от Междуведомствената комисия по радиочестотите. Така фирмата е принудена да се преименува на „Олимп“ и се преориентира (по подобие на ВИС-1) към застрахователния бизнес като представител на ВИС-2 за Бургаска област. На кого от „големите“ Мечката пресича пътя така и не става ясно. Ден преди да бъде убит, той е домакин на празненство в Слънчев бряг по случай откриването на новата луксозна дискотека на борците „Айсберг“. На купона присъстват новият бос на ВИС-2 Георги Илиев, както и депутати от БСП и от Българския бизнес блок. Куршумите засвистяват около 19.30 ч., когато Мечката излиза от черното си „Порше“ пред спортния клуб „Атлант“ в бургаския комплекс „Славейков“. Два от тях уцелват бившия полицай в главата, един разкъсва сънната му артерия, но той още е жив. Приближените му изскачат от заведението за секунди и чуват последните му думи: „Ще ви изтрепя, ще ви избия!“ Дали Николов е познал някой от килърите, така и не става ясно, защото веднага след това губи създание. За минути е откаран в болница, където издъхва. 

Полицията започва да работи по няколко версии, като свързва убийството на Васил Илиев с това на Мечката. Предположенията са, че двамата са поръчани от един и същи човек, който иска да превземе апетитния охранителен бизнес по Южното Черноморие. Що се отнася до изпълнителите на мократа поръчка, под подозрение попадат руснаци. Причината са показанията на очевидци, които описват стрелеца като слаб, висок, светлорус, късо подстриган, с тясно продълговато лице, светли очи и щръкнали уши. Според една от версиите разстрелът бил за отмъщение заради убийството на литовеца Валерий Силаруб – сочен за представител на руската мафия у нас. Той е ликвидиран край дискотека „Златна ябълка”, която по това време се охранява от ВИС-2. Мечката си създава и други врагове сред „братушките“. Той влиза в сериозен конфликт с руснака Анатолий Домнушкин, който има верига от магазини в Бургас. Чужденецът обвинява хората на Николов, че били отвлекли секретарката му Елена Погорелова.

През януари 1996 г. Анатолиий и двамата украинци са задържани за разстрела на Мечката. Свидетели посочват единия от тях като човекът, произвел фаталните изстрели на 10 юни. Чужденците отричат всичко, доказателствата са недостатъчни, за да бъдат изправени пред съда. Те са освободени и изгонени от страната, други следи към евентуални килъри полицията няма. На следващия ден след убийството на Николов, приятелите му обявяват 3 милиона стари лева награда за онзи, който посочи следите на убиеца му. Той и до ден днешен остава неразкрит. След смъртта на Мечката, охранителната му фирма малко по малко се разпада, защото той е силната фигура, която я държи. Магазините и заведенията в Бургас и района са окичени с нови стикери на нови играчи, сред които най-активни са новосъздадените охранители и застрахователи от СИК.

Вече 27 години след убийството му негови познати си го спомнят само с добро и твърдят, че е бил мъж на честта и честната дума. Коментарът им за убийството му кратък: „Първо му взеха бизнеса, после – живота“.

Провежда се ежегоден турнир на негово име

Създава клуб по културизъм в Бургас

Николов се е занимавал с културизъм, неговото име носи ежегоден турнир, който се провежда в Бургас.

Георги Николов – Мечката е възпитаник на спортното училище в Бургас и Школата за полицейски сержанти в Пазарджик. Той е бивш главен сержант от бургаското Специално подразделение за охрана на обществения ред (СПООР). Бившите му колеги си спомнят за него като за изключително смел пазител на реда. Мечката получава прякора си заради изключителната сила, която притежава. Голямото му хоби е културизмът, с който се занимава от ученик. Той поставя началото на сегашния спортен клуб „Атлант“. Повечето от уредите в него са ръчно изработени и донесени от Мечката и приятелите му. Неговите верни поддръжници създават турнира „Мечката“, който ежегодно представя на сцената си всички онези също толкова силно вдъхновени състезатели, които не приемат културизма само като спорт, а като начин на живот.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.