Мъж и жена влизат в затвора, вместо да водят дъщеря си на химиотерапия, ѝ давали витамин С

0

Италиански съд потвърди 2-годишните ефективни присъди на съпрузи, признати за виновни в непредумишленото убийство на 17-годишната им дъщеря, страдала от остра лимфобластна левкемия, съобщиха местните медии.

Родителите на Елеонор Ботаро от Падуа отказали детето им да бъде лекувано с химиотерапия, вместо това решили да й прилагат алтернативна терапия с акупунктура и витамин С. Така на 29 август 2016 г. момичето издъхнало. 

3 съдебни инстанции са потвърдили вината на съпрузите, според прокуратурата на Елеонор никога не била дадена свободата сама да избере лечението си. Според лекуващите онколози при подходящо лечение момичето е имало около 80% шанс за възстановяване.

В мотивите към присъдата магистратите пишат, че родителите са отказвали на Елеонор да се прилага каквото и да е лекарство, „дори се противопоставиха на антибиотичната и температуропонижаващата терапия и се оплакваха, че медиците са й давали нурофен“.

Рита и Лино Ботаро не са се признали за виновни. Пред магистратите майката Рита заявява: „Вярвам в божествената справедливост, не съм направила нищо лошо, бих направила отново всичко, което направих“.

Решението не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.